Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gavrilenko_V_Butova_A_Osnovi_promislovogo_budi.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.02 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Кафедра організації та управління якістю ресторанного господарства

В. М. Гавриленко, А. П. Бутова

Основи промислового будівництва та санітарної техніки

Методичні вказівки для проведення практичних занять для студентів спеціальності 6.091711 денної та заочної форми навчання

Затверджено на засіданні

кафедри організації та управління якістю ресторанного господарства

Протокол № __ від 18.06.2007 р.

Схвалено навчально-методичною Радою ДонНУЕТ

Протокол № від 2007 р.

Донецьк 2007

ББК 38.762 я 73

Г 12

УДК [628.8:640.43] (076.5)

Рецензенти:

канд. екон. наук, доцент Крилова Л. В.

канд. техн. наук, доцент Стіборовській С.А.

Гавриленко В . М.

Т 58 Основи промислового будівництва та санітарної техніки: Метод. вказів. для вик. пр. занять студ. спец. 6.091711 ден. та заоч. форм навчання / Гавриленко В.М , Бутова А.П.– Донецьк: ДонНУЕТ, 2007. – 61 с.

У методичних вказівках приведено завдання та алгоритми виконання практичних занять з курсу. Вони дають рекомендації з виконання та оформлення практичних робіт з урахуванням вимог ДСТУ Б А.2.4-4-95. Приводяться вимоги щодо оформлення графічного матеріалу.

Студентам пропонується розробити план, розріз та фасад будівлі підприємства ресторанного господарствавідповідно до індивідуального завдання.

Методичні вказівки будуть сприяти підвищенню якості та забезпечать самостійне виконання практичних робіт.

Ббк 38.762 я 73

© Гавриленко В. М., Бутова А. П., 2007

© Донецький національний університет

економіки і торгівлі імені Михайла

Туган-Барановського, 2007

Вступ

Основна мета практичних занять - закріплення теоретичних знань студентів за матеріалом курсу, опрацьовування в загальній формі методики процесу архітектурно-конструктивного проектування і набуття навиків графічного зображення будівель підприємств ресторанного господарства.

Отримані знання заглиблюються і розширюються в ході подальшого вивчення курсу. Методична розробка призначена для надання допомоги студентам спеціальності 6.091711 “Технологія харчування” денної та заочної форми навчання при виконанні практичних робіт. Її метою є також безперервне вивчення студентами змісту стандартів будівництва ДСТУ Б А.2.4-4-95 “Основні вимоги до робочої документації” та ДСТУ Б А.2.4-7-95 “Правила виконання архітектурно-будівельних робочих креслень” та їх активне впровадження в проектування.

Комплексний підхід до вивчення і впровадження нової проектної документація в учбовий процес впродовж всього курсу навчання дозволить студентам опанувати необхідними для сучасного будівельного виробництва теоретичними знаннями і практичними навиками формування і обробки проектної документації.

Курс практичних занять складається з шістьох занять загальним обсягом 14 годин, 10 годин з яких присвячено рішенню архітектурно – будівельних завдань, 4 години – питанням санітарної техніки в підприємствах ресторанного господарства.

Рішенню задач санітарної техніки присвячені “Методичні вказівки та довідкові матеріали до розрахунку та проектування систем опалення і вентиляції споруд закладів ресторанного господарства (для студентів денного і заочного відділення спеціальностей 7.091711 та 7.090221) авторів Гавриленко В. М. та Ветрова В. М., Донецьк 2005 р.

Дані методичні вказівки присвячені рішенню архітектурно - будівельних питань в процесі проектування підприємства ресторанного господарства. Всі заняття безперервно пов’язані між собою і складають єдину проектну документацію. До її складу входять: план на позначці 0.000, вертикальний розріз, головний фасад будівлі, що проектується та генеральний план.

Завдання на практичні заняття індивідуальні, але різноманітні за змістом і однакові по ступеню складності і об'єму. Вибір варіанту завдання визначається порядковим номером за списком відповідно додатку № 1.

  1. Практичне заняття № 1

Виконання плану І та ІІ поверхів будівлі

1.1 Ціль заняття і методика його проведення

Ціль заняття: закріплення теоретичних знань з проектування і здобуття студентами вміння підбирати основні конструктивні елементи та виконувати план будівлі підприємства ресторанного господарства.

Порядок проведення заняття

  1. Опитування студентів по темі з метою виявлення знань.

  2. Підбір колон, вікон, дверей,

  3. Виконання плану будівлі на позначці 0.000.

  4. Здача роботи викладачу.

  5. Підведення підсумків.

Перелік питань для опитування студентів

  1. Поняття громадських будівель та їх класифікація.

  2. Основні правила прив’язки конструктивних елементів до координаційних осей будівлі.

  3. Основні об’ємно – планувальні елементи.

  4. Основні конструктивні схеми громадських будівель з повним каркасом та з неповним.

  5. Правила проектування складських, технічних, побутових, виробничих, а також приміщень для споживачів підприємств ресторанного господарства.

1.2. Теоретична частина

1.2.1 Основні правила прив’язки конструктивних елементів до координаційних осей будівлі

Прив'язка визначає відстань від модульної координаційної осі до грані або геометричної осі перерізу конструктивного елемента. Застосовувані правила прив'язування дають змогу встановити взаємозамінність конструкцій і значно скоротити кількість добірних елементів.

Нижче розглянуто основні правила прив'язування конструктивних елементів до координаційних осей. Основні з них такі.

У зовнішніх несучих стінах внутрішню грань слід розміщувати на відстані від модульної координаційної осі, що дорівнює половині номінальної товщини внутрішньої несучої стіни b/2 або кратним М або М2.

Допускається поєднання внутрішньої грані стіни з модульною координаційною віссю, якщо це не приводить до збільшення числа типорозмірів плит перекриття

У внутрішніх стінах геометричну вісь суміщають з модульною координаційною віссю. Відступ допускається для стін сходових кліток і для стін з вентиляційними каналами (для використання уніфікованих елементів сходів і перекриттів).

У зовнішніх самонесучих і несучих стінах внутрішня їх грань поєднується з модульною координаційною віссю.

У будівлях з неповним і повним каркасом колонни середніх рядів слід розташовувати так, щоб геометричний центр їх перетину поєднувався з перетином модульних координаційних осей (рис. 1).

У крайніх рядах (повний каркас будівлі) зовнішня грань повинна поєднуватися з модульною координаційною віссю (нульова прив'язка). Якщо ригель спирається на консолі колон, внутрішні грані колон розміщують від модульної координаційної осі на відстані, що дорівнює половині товщини внутрішньої колони (для колон стін торців можлива осьова і нульова прив'язка) (рис. 2).

Рисунок 1 – Прив’язка колон і стін будівель з неповним каркасом до координаційних осей

Рисунок 2 – Прив’язка колон і стін будівель з повним каркасом до координаційних осей

      1. Основні конструктивні схеми будівель

        підприємств ресторанного господарства

        Основою конструктивного рішення підприємств ресторанного господарства є збірний залізобетонний каркас, до складу якого належать колони, ригелі, діафрагми жорсткості (з/б стіни сходових кліток) (рис. 3).

В залежності від наявності крайніх колон та несучих зовнішніх стін розрізняють конструктивні схеми підприємств ресторанного господарства з повним та з неповним каркасом (рис. 4).

Частіше за все приймають розміри сітки колон (розмір відстані між колонами у повздовжньому напрямку в метрах на розмір відстані між колонами у поперечному напрямку в метрах) – 6 х 6 ; (3 + 6) х 6; 6 х (3 + 6).

Колони приймають перетином 300 х 300 мм., якщо будівля висотою до 5 поверхів та 400 х 400 мм. – вище 5 поверхів.

Рисунок 3 – Основні елементи каркасу: 1 – колони; 2 – крайні ригелі; 3 – середні ригелі; 4 – рядові плити перекриття; 5 – плити – розпірки.

Рисунок 4 – Основні конструктивні схеми будівель: а, б, в, - з повним каркасом; г – з неповним каркасом.