Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gladkova_O.V._Rinok_finansovih_poslug._Metod._r...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
243.71 Кб
Скачать

33

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький національний університет економіки і торгівлі

ім. М. Туган-Барановського

Кафедра фінансів

О.В. Гладкова

Ринок фінансових послуг

Методичні рекомендації для організації самостійної роботи студентів з курсу в умовах кредитно-модульної системи навчання

для студентів спеціальності 8.050104

денної та заочної форм навчання

Затверджено

на засіданні кафедри фінансів

Протокол № 14

Від 6 грудня 2006 р.

Схвалено

навчально-методичною радою університету

Протокол №____

Від "____" ______ 2007 р.

Донецьк – 2007

ББК 65.26я73

Г 52

УДК 336.7(076.5)

Рецензенти:

канд. екон. наук, доц. О.В. Веретенникова

канд. екон. наук, доц. Н.В. Сєкіріна

Гладкова О.В.

Г 52 Ринок фінансових послуг: Метод. рекомендації для організації самостійної роботи студентів з курсу в умовах кред.-модульн. сист. навчання для студ. спец. 8.050104 ден. та заоч. форм навчання. – Донецьк: ДонНУЕТ, 2007. - 31 с.

Методичні рекомендації для організації самостійної роботи студентів з курсу «Ринок фінансових послуг» в умовах кредитно-модульної системи навчання містять загальні положення, на які необхідно звернути увагу під час вивчення означених тем дисципліни, контрольні питання та засоби діагностики для поточного контролю знань, критерії оцінки знань, а також рекомендовану літературу до кожної теми. Рекомендовані для студентів спеціальності 8.050104 денної та заочної форми навчання, що вивчають курс “Ринок фінансових послуг».

ББК 65.26я73

© О.В. Гладкова, 2007

© Донецький національний університет

економіки і торгівлі

ім. М. Туган-Барановського

Зміст

Вступ………………………………………………………………………..…….…..4

Змістовий модуль 1. Методологічні основи функціонування ринку фінансових

послуг

Тема 1. Ринок фінансових послуг: сутність та роль в економіці..................5

Тема 2. Поняття і класифікація фінансового посередництва........................6

Питання для самостійного вивчення………………………………………...7

Засоби діагностики для поточного контролю знань.……………………….8

Критерії поточної оцінки знань за змістовим модулем…………....……..10

Змістовий модуль 2. Фінансові послуги на окремих сегментах ринку

фінансових послуг……………………………………….…11

Тема 3. Фінансові послуги на грошовому ринку та ринку позик..............11

Тема 4. Фінансові послуги на валютному ринку..........................................12

Тема 5. Фінансові послуги на фондовому ринку.........................................14

Тема 6. Фінансові послуги з перейняття ризику..........................................15

Питання для самостійного вивчення………………………………………16

Засоби діагностики для поточного контролю знань….…………………...16

Критерії поточної оцінки знань за змістовим модулем…..……………...19

Змістовий модуль 3. Менеджмент ринку фінансових послуг…………………..20

Тема 7. Державне регулювання на ринку фінансових послуг....................20

Тема 8. Інфраструктура ринку фінансових послуг......................................22

Питання для самостійного вивчення………………………………………23

Засоби діагностики для поточного контролю знань..……...……………...24

Критерії поточної оцінки знань за змістовим модулем………..………....26

Критерії підсумкової оцінки знань з курсу……………………………………….27

Список літератури……………………………………………..………...…………29

Вступ

"Ринок фінансових послуг" – це дисципліна, яка має допомогти майбутнім фахівцям сформувати комплексне розуміння взаємозв'язків на ринку фінансових послуг та системи спеціалізованих фінансових інститутів; визначити роль держави на фінансовому ринку; висвітити основні напрямки державної політики в сфері регулювання фінансових відносин, які виникають на ринку фінансових послуг.

Курс "Ринок фінансових послуг" призначений для підготовки фінансистів, що мають працювати на підприємствах різних форм власності.

Мета курсу – через викладання лекцій, проведення семінарських та практичних занять, виконання самостійної роботи сформувати у студентів систему знань з теоретичних і практичних аспектів управління фінансами за допомогою фінансових посередників та аналізу ефективності фінансових послуг.

Завданнями курсу є визначення потреб споживача та можливостей їх задоволення на ринку фінансових послуг різними фінансовими інститутами, основних напрямків державної політики в сфері регулювання фінансових відносин, що виникають на ринку фінансових послуг; набуття вмінь порівняльного аналізу в галузі фінансових послуг та визначення конкурентних переваг і вад окремих видів послуг.

Предметом курсу є відносини, що виникають в процесі руху фінансових ресурсів між державою, юридичними і фізичними особами та опосередковуються спеціальними фінансовими інститутами.

Зміст курсу зумовлює вивчення питань суті ринку фінансових послуг та його ролі в забезпечені фінансових потоків в економіці; структури та складу суб'єктів ринку фінансових послуг; поняття, функцій та класифікації фінансових посередників; фінансових послуг на грошовому, валютному, фондовому ринках та на ринку позичкового капіталу, а також питання фінансових послуг з хеджування ризику.

У складі курсу виділені 8 тем. У процесі їх освоєння передбачається читання лекцій, проведення семінарських і практичних занять, організація самостійної роботи студентів.

Самостійна робота – це невід’ємна складова навчального процесу. ЇЇ головною метою є формування у студентів вмінь і навичок самостійного, науково-творчого підходу до вирішення поставлених завдань.

Методичні рекомендації містять загальний зміст курсу “Ринок фінансових послуг» та конкретні положення, на які необхідно звернути увагу під час самостійної роботи над обраною темою. Наведено засоби діагностики для поточного контролю знань, критерії їх оцінки. Все це дозволить студентам, що вивчають дану дисципліну у повному обсязі виконати самостійну роботу, закріпити і поглибити свої знання в фінансовій сфері.

Методичні рекомендації побудовані відповідно до навчальної робочої програми курсу з урахуванням вимог системи управління якістю і кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах.

Змістовий модуль 1. Методологічні основи функціонування ринку фінансових послуг

Тема 1. Ринок фінансових послуг: сутність та роль в економіці План

  1. Предмет і роль ринку фінансових послуг в економіці країни.

  2. Суб’єкти ринку фінансових послуг.

  3. Структура ринку фінансових послуг.

Під час вивчення даної теми студенту слід звернути увагу на те, що для нормального функціонування економіки необхідні постійна мобілізація, розподіл і перерозподіл фінансових ресурсів між її сферами і секторами. Це стає можливим через функціонування фінансового ринку, ринку фінансових послуг та бюджетної системи. Отже, метою створення та функціонування ринку фінансових послуг є акумулювання та ефективне розміщення заощаджень в економіці, стан якої, у свою чергу, значною мірою зумовлений ефективністю переливу інвестиційних коштів від тих, хто має заощадження, до тих, у кого на даний момент є потреба в капіталі.

Взагалі, фінансові послуги – це операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отримана прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів. Їх перелік встановлено Законом України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг". З цим переліком студенту слід ретельно ознайомитись.

Механізм функціонування ринку фінансових послуг забезпечує виявлення обсягу і структури попиту на окремі фінансові активи та своєчасне його задоволення в межах всіх категорій споживачів, які тимчасово мають потребу в залученні капіталу із зовнішніх джерел.

Всі інструменти ринку фінансових послуг поділяються на інструменти ринку позичкових капіталів, інструменти ринку цінних паперів, інструменти валютного ринку, інструменти ринку перестрахування та інші. Отже, під час самостійного вивчення теми доцільно визначити, які саме інструменти відносяться до того, чи іншого сегмента ринку фінансових послуг та надати їх економічну систематизацію.

Далі зазначимо, що суб'єктами ринку фінансових послуг є фізичні особи, юридичні особи та фінансові посередники, які отримують для управління гроші клієнтів і повинні, виконуючи правила й вимоги банківського та інвестиційного менеджменту, одержати дохід у розмірі, що дозволяє задовольнити вимоги клієнтів, та мати норму прибутку, середню для цього виду діяльності.

Продавці і покупці фінансових послуг складають групу прямих учасників ринку. На які саме групи вони поділяються - студенту слід визначити самостійно.

Також, під час вивчення даної теми, доцільно навести структуру ринку фінансових послуг за різними підходами, що існують в економічній теорії. Особливу увагу при цьому слід звернути на інституційну та сегментарну структури.

Питання для самоконтролю:

  1. Визначте економічну сутність ринку фінансових послуг.

  2. Що є складовими ланками ринку фінансових послуг?

  3. Яку роль відіграє ринок фінансових послуг в економічному розвитку країни?

  4. Охарактеризуйте основні фінансові інструменти ринку фінансових послуг.

  5. Надайте характеристику основним суб’єктам ринку фінансових послуг.

  6. Розкрийте структуру ринку фінансових послуг за різними підходами.

Література: 2, 4, 5, 7, 8, 15, 16, 21, 22, 24, 26, 28.