Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
223.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган - Барановського

Кафедра інвестиційного менеджменту

Щербіна н.М., Скомаровська к.А.

Регіональна економіка

Конспект лекцій

Донецьк – 2013

ЗМІСТ

Змістовий модуль1. Розміщення продуктивних сил. Господарський комплекс України.

Тема 1.1. Предмет, метод і задачі дисципліни

Тема 1.2. Закономірності, принципи і фактори розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів.

Тема 1.3. Економічне районування та територіальна організація господарства.

Тема 1.4. Регіон в системі поділу праці.

Тема 1.5. Сутність, мета і завдання регіональної економічної політики.

Тема 1.6 Механізм реалізації регіональної економічної політики.

Тема 1.7.Господарський комплекс України, його структурна трансформація в ринкових умовах.

Тема 1.8. Природний та трудовий потенціал України.

Тема 1.9. Міжгалузеві господарські комплекси та регіональні особливості їх розвитку і розміщення.

Змістовий модуль 2. Економіка України як єдність регіональних соціально-економічних систем.

Тема 2.1. Економіка регіонів України: стан та перспективи розвитку.

Тема 2.2. Міжнародні економічні зв’язки України та її інтеграція в Європейські та інші світові структури.

Тема 2.3. Фактори сталого розвитку продуктивних сил.

Питання по вивченню дисципліни «Регіональна економіка»

Тлумачний словник термінів

Література

Додатки

ВСТУП

Сучасний стан становлення національної економіки потребує винайдення докорінно нових підходів до формування політики регіонального розвитку, яка б забезпечила стале економічне зростання країни у цілому. Вирішення регіональних проблем економічного і соціального розвитку набрало особливої актуальності на порозі нового тисячоліття. Ці проблеми та перспективи їх вирішення знаходяться у полі зору центральних законодавчих і виконавчих органів України. Це стосується, зокрема, Послань президента України до Верховної Ради України, законів “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про державні соціальні стандарти і соціальні гарантії”, “Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України”, “Про стимулювання розвитку регіонів” та інших актів з питань державної регіональної політики в Україні.

У цьому контексті начальним завданням сьогодення є підготовка фахівців з різних областей економічної науки, націлених на вирішення конкретних питань соціально-економічного розвитку регіонів. При цьому необхідний комплекс знань студентів традиційно отримують в навчальних дисциплінах регіонального циклу – “Економічна і соціальна географія”, “Розміщення продуктивних сил”, “Регіональна економіка”, “Економіка регіонів”, “Управління регіональним розвитком” тощо. На протязі достатньо довгого часу курс “Розміщення продуктивних сил” об’єднується з курсом “Регіональна економіка” в єдину комплексну навчальну дисципліну. Але по новим навчальним стандартам при підготовці спеціаліста “Бакалавр” вивчається знову дисципліна “Регіональна економіка”. Це пов’язано з тим, що за останні роки відбулися істотні зміни як в структурі господарства регіонів, та і в динаміці і темпах регіонального розвитку, які підняли великий пласт проблем розвитку і розміщення продуктивних сил регіонів країни. З метою отримання всієї повноти уявлення про стан економіки регіонів і виникла проблема відокремлення дисципліни “Регіональна економіка” від дисципліни “Розміщення продуктивних сил”.

Мета: дисципліни “Регіональна економіка”, формування знань щодо теоретичних і практичних засад розміщення і територіальної організації продуктивних сил України, сучасного стану і основних напрямків регіонального розвитку економіки в умовах ринкових відносин.

Завдання: засвоєння теорії регіональної економіки і регіонального розвитку, наукових основ державної регіональної економічної політики; обґрунтування практичного значення регіонального підходу до управління соціально-економічним розвитком території; оволодіння студентами знаннями про територіальну і галузеву структуру господарського комплексу України та її регіонів; поглиблення знань про об’єктивну необхідність раціонального та ефективного використання природних, науково-виробничих, людських ресурсів регіонів країни.

Предмет: господарський комплекс України та її регіонів.

Обов’язковий об’єм знань студентів з дисципліни “Регіональна економіка” визначається робочою навчальною програмою, яка складена відповідно з нормативними документами Міністерства освіти.

В курс “Регіональна економіка” входить три змістових модулі:

  • розміщення продуктивних сил;

  • регіональна економіка;

  • екологія.

Перших два модулі викладаються по кафедрі “Інвестиційного менеджменту”; третій – по кафедрі “Фізики і екології”. Тому дана методична розробка охоплює перші два змістових модулі.

Змістовий модуль1. Розміщення продуктивних сил. Господарський комплекс України.

Ключові слова

Продуктивні сили

Розміщення продуктивних сил

Територіальна організація продуктивних сил

Регіональна економіка