Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Посібник_Лутай АП

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
41.15 Mб
Скачать

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

Для сканування великої кількості сторінок в програмі передбачений спеці а- льний режим, що дозволяє працювати як з автоподатчико м сканера, так і без нь о- го.

Широкий вибір графічних форматів

ABBYY FineReader відкриває файли наступних форматів: PDF, DJVU, BMP, PCX, DCX, JPEG, JPEG 2000, TIFF, PNG. Відкриття PDF-файлів

ABBYY FineReader відкриває і розпізнає файли у форматі PDF. Творець PDF-файла може обмежити доступ до свого файлу, наприклад захистити його п а- ролем, встановити заборону на відкриття файлу або витяг з нього тексту і графіки. При відкритті подібних файлів ABBYY FineReader запрошуватиме пароль, щоб забезпечити захист авторських прав творця файлу.

Обробка зображень

ABBYY FineReader дозволяє заздалегідь обробити зображення, щоб підв и- щити якість розпізнавання і спростити подальшу роботу з документом. Програма містить такі опції як: очистити зображення від сміття, усунути перекос и, усунути спотворення рядків, Інвертувати зображення, повернути або дзеркально відобр а- зити зображення, обрізати зображення, стерти частину зображення.

Аналіз і розпізнавання Визначення структури документа

ABBYY FineReader представляє революційно новий підхід до розпізнавання документів. Тепер документ аналізується і обробляється цілком, а не посторінк о- вий, що дозволяє FineReader зрозуміти такі елементи його внутрішньої структури, як верхні і нижні колонтитули, виноски, підписи до картинок і діаграм, стилі, шрифти і т.д. Елементи п очаткового документа відновлюються в результуючому документі. Наприклад, при збереженні в Word верхні і нижні колонтитули, вино с- ки відтворюються як відповідні об'єкти в Word.

Відмінна якість розпізнавання і точне збереження оформлення

Система оптичного розпізнавання ABBYY FineReader точно розпізнає і м а- ксимально повно зберігає початкове оформлення будь -якого документа (в тому числі з текстом на тлі картинок, з кольоровим текстом на кольоровому фоні, з о б- тіканням картинок текстом і т.д.)

Розпізнавання багатомовних документів

ABBYY FineReader розпізнає документи на 1 79 мовах, включаючи російська, англійська, німецька, французька, іспанська, італійська, шведська, фінська, болгарська, угорська, словацька, чеська, башкирський, білоруський , казахс ький, український. Для 38 мов, передбачена перевірка орфографії. Текст документа м о- же бути складений на двох і б ільше мовами. Користувач може вказати свою мову розпізнавання для кожного блоку типу «текст» або для кожного комірки таблиці.

Інтелектуальне розпізнавання PDF-документів

Як відомо, деякі PDF-файли містять так званий текстовий шар, причому й о- го вміст може не повністю відповідати видимому на екрані документу. FineReader заздалегідь аналізує вміст файлу і для кожного текстового блоку ухвалює рішення: розпізнати його або витягувати відповідний текст з текстового шару. Таким чином вдається збільшити якість розпізнавання і скоротити час обробки.

151

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

Розпізнавання цифрових фотографій документів

Тепер для розпізнавання необов'язково оснащувати комп'юте р сканером. ABBYY FineReader дозволяє розпізнавати фотографії документів, зроблені ци ф- ровою камерою (рекомендується використовувати цифровий фотоапарат з дозв о- лом матриці 4 Мпікс і вище).

Розпізнавання гіперпосилань

ABBYY FineReader знаходить в тексті посилання на веб-сайти, адреси електронної пошти, файли, ftp-сервери і відтворює їх у вихідних документах.

Такі документи можуть бути збережені у форматах Microsoft Word, PDF і HTML. Крім того, в розпізнаний текст можна додавати власні гіперпосилання.

При розпізнаванні PDF-файлів, крім зовнішніх посилань, відновлюються і внутрішні (на інші сторінки того ж документа).

Розпізнавання штрих-кодів

ABBYY FineReader підтримує розпізнавання штрих-кодів, у тому числі двовимірних типу PDF-417. Легкість і зручність використання.

Автоматична обробка документів

Процес розпізнавання документів дуже часто складається з одного і того ж набору операцій. Щоб заощадити час користувача, у програмі ABBYY FineReader описано декілька найбільш поширених сценаріїв обробки документів, н априклад «відсканувати - розпізнати - зберегти в PDF». Для запуску сценарію досить нат и- снути одну кнопку - все інше FineReader зробить автоматично.

Крім того, в ABBYY FineReader можна створювати власні, призначені для користувача сценарії. Майстер сцен аріїв допоможе швидко і просто налаштувати FineReader на вирішення тих чи інших завдань.

Інтеграція з іншими додатками

Виклик з Microsoft Word і Excel Ви можете викликати FineReader безпос е- редньо з Microsoft Word, Excel і вст авити розпізнаний текст «під курсор» у вже відкритий документ або в новий документ.

Інтеграція з Windows Explorer

Процес розпізнавання можна запустити з контекстного меню файлу або п е- ретягнути файл з провідника прямо у вікно FineReader.

Інтеграція з поштовими програмами

Процес розпізнавання можна запустити з листа з вкладеними графічними або PDF-файлами. Якщо в додатку декілька файлів, то програма запропонувати вибрати потрібні вам файли. ABBYY FineReader дозволяє відправити зображення або розпізнаний текст електронною поштою у вигляді вкладеного файлу.

Інструменти для розбиття зображення

Ви можете розбити зображення на кілька частин і зберегти кожну з них як окрему сторінку. Кожна з таких сторінок може бути оброблена окремо, наприклад, для них може бути усунутий перекіс. Ця можливість особливо корисна при розпізнаванні книжкових розворотів, візитних карток і роздруківок презентацій

Microsoft PowerPoint.

152

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

Контрольні запитання:

1.Системи оптичного розпізнавання.

2.Технології обробки зображень документів.

3.Системи оптичного розпізнавання символів (OCR).

4.Критерії вибору системи OCR.

5.Найпоширеніші системи оптичного розпізнавання символів.

6.Інтелектуальна система оптичного розпізнавання ABBYY FineReader.

7.Інструмент оптичного розпізнавання символів — CuneiForm.

8.Обробка зображень, аналіз і розпізнавання.

9.Інтелектуальне розпізнавання PDF-документів.

10.Розпізнавання гіперпосилань.

11.Інтеграція з іншими додатками.

153

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

Завдання для аудиторної контрольної роботи в середовищі текстового редактора Microsoft Word - робота з текстом Приклад виконання практичного завдання

Завдання:

1.Завантажити текстовий редактор Microsoft Word.

2.Установити режим виводу у вікні тільки панелей інструментів "Стандартная" і "Форматирование".

3.Установити спосіб показу документа Разметка страницы

4.Установити наступні параметри сторінки:верхнє, нижнє, праве поля – 2 см, ліве поле – 3 см. Орієнтація листа – книжкова.

5.Для введення тексту вибрати тип шрифту Times New Roman, розмір - 14 пунк-

тів

6.У вікні редагування ввести тему лабораторної роботи, прізвище студента, групу, дату роботи.

7.У вікні редагування ввести абзаци тексту з використанням аналогічних способів форматування (зміна шрифтів, способів вирівнювання тексту, визначення відступів за допомогою лінійки форматування).

Топологія локальних мереж.

Топологія – це спосіб організації фізичних зв’язків персональних комп’ютерів у мережі. Під топологією обчислювальної мережі розуміють конфігурацію графа, вершинам якого відповідають комп’ютери мережі , а ребрам – фізичні зв’язки між ними. Комп’ютері, відімкнуті до мережі , часто називають вузлами мережі.

Конфігурація фізичних зв’язків визначається електричними з’єднаннями комп’ютерів між собою і може відрізнятися від конфігурації логічних зв’язків між вузлами мережі. Логічні зв’язки являють собою маршрути передавання даних між вузлами мережі й утворюються шляхом відповідного настроювання комунікаційного устаткування.

8.Змінити шрифт заголовка тексту: тип шрифту - Arial, накреслення – напівжирний курсив, розмір - 16 пунктів.

9.Для першого абзацу тексту за допомогою лінійки форматування установити відступ ліворуч 1 см, відступ праворуч 15 см, відступ першого рядка 3 см.

10.Виконати центрування заголовка.

11.Скопіювати текст у вікні редагування 7 разів.

12.Установити міжрядковий інтервал у всьому тексті полуторний.

13.Установити масштаб перегляду документа 80%.

14.Розставити номера сторінок у документі, починаючи з 5. Номер сторінки повинен друкуватися і на першій сторінці документа.

15.Зберегти документ на диску ім’я файла - П.І.Б.

16.Створити новий документ.

17.Скопіювати 2 абзаци тексту з документа (ім’я файла - П.І.Б.) в новий документ.

18.Установити вивід у вікні програми Word двох документів.

154

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

19.Зберегти файли на диску D у папці Мої документи.

20.Роздрукувати документ.

 

Алгоритм виконання практичного завдання

 

Завдання

Спосіб виконання

 

1

Завантажити

Виконати команду

Пуск

– Программы – Microsoft

 

 

програму

WORD

 

 

 

 

 

 

 

 

Microsoft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WORD

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Вивести у вікні

Виконати команду Вид – Панели инструментов –

 

 

програми тільки

клацанням лівою кнопкою миші уключити вивід пане-

 

панелі інструме-

лей “Стандартная” і “Форматирование” (вони по-

 

 

нтів “Стандарт-

винні бути позначені Ö), інші панелі інструментів ви-

 

 

ная” і “Форма-

ключити.

 

 

тирование

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Установити спо-

Виконати команду Вид – Разметка страницы

 

 

сіб показу доку-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

мента Разметка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

страницы

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Установити на-

Виконати команду Файл – Параметры страницы:

 

 

ступні параметри

на вкладці Поля установити розміри полів за завдан-

 

 

сторінки:

ням;

 

 

верхнє, нижнє,

на вкладці Размер бумаги включити перемикач кни-

 

 

праве поля – 2

жная

 

 

см, ліве поле – 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

см. Орієнтація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

листа – книжко-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ва.

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Для введення те-

На панелі інструментів “Форматирование” за допо-

 

 

ксту вибрати тип

могою розкриваючогося списку Тип ,

 

 

шрифту Times

вибрати потрібний тип шрифту, а за

 

New Roman, ро-

 

допомогою розкриваючогося списку Размер ,

 

 

змір – 14 пунктів

 

 

 

вибрати розмір шрифту 14 пунктів.

 

6

Увести заголовок

Топологія локальних мереж.

Enter

 

 

 

і два абзаци текс-

Топологія – це спосіб організації фізичних

зв’

язків

 

ту:

персональних комп’ютерів у мережі. Під топ ологі-

 

 

єю обчислювальної мережі розуміють конфігур

а-

 

 

цію графа, вершинам якого відповідають

 

 

 

комп’ютери мережі , а ребрам – фізичні зв’язки між

 

 

ними. Комп’ютері, відімкнуті до мережі, часто н

а-

 

 

зивають вузлами мережі.

Enter

 

 

 

 

Конфігурація фізичних

зв’

язків визначається

 

 

електричними з’єднаннями комп’ютерів між собою і

 

 

 

155

 

 

 

 

 

 

 

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

 

 

може відрізнятися від конфігурації логічних зв’язків

 

 

між вузлами мережі.

Логічні зв’язки

являють собою

 

 

маршрути передавання

даних між вузлами мережі й

 

 

утворюються шляхом відповідного настроювання ко-

 

 

мунікаційного устаткування.

7

Змінити шрифт

1) Виділити заголовок як рядок тексту. Для цього по-

 

заголовка тексту:

містити покажчик ліворуч від рядка, щоб він прийн-

 

тип шрифту –

яв форму стрілки, і клацнути лівою кнопкою миші.

 

Arial, накреслен-

2) Виконати команду Формат – Шрифт – вкладка

 

ня – напівжирний

Шрифт

 

курсив, розмір –

У вікні діалогу вибрати потрібний шрифт, накреслен-

 

18 пунктів

ня і розмір шрифту.

8

Змінити шрифт

1) Виділити слово можна подвійним клацанням на

 

тексту в виділе-

ньому.

 

них словах

2) Виконати команду Формат – Шрифт – вкладка

 

 

Шрифт

 

 

У вікні діалогу вибрати тип шрифту, накреслення, ро-

 

 

змір, колір і підкреслення шрифту за своїм розсудом.

9Виділити фразу 1) Виділити фразу “Логічні зв’язки ” можна протягутексту за допованням лівою кнопкою миші.

 

могою рамки

2)

Виконати команду Формат – Границы и заливка

 

 

вкладка Граница

 

 

 

 

У вікні діалогу вибрати тип границі – рамка, тип лінії

 

 

– подвійна, ширина лінії –1,5 пункту.

 

10

Для першого аб-

1)

Виділити перший абзац тексту. Для цього помісти-

 

зацу тексту за

ти

покажчик ліворуч від абзацу, щоб він прийняв

 

допомогою лі-

форму стрілки, і виконати подвійне клацання лівою

 

нійки формату-

кнопкою миші

 

 

 

вання установити

2)

Перетягаючи зазначені бігунки по лінійці формату-

 

відступ ліворуч

вання змінити абзацні відступи:

 

 

 

1см, відступ пра-

 

 

 

 

 

воруч 15 см, від-

 

відступ першого рядка

 

 

 

ступ першого ря-

 

 

 

 

відступ ліворуч

відступ праворуч

 

дка 3 см

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Виконати

1)

Виділити заголовок тексту.

 

 

 

центрування за-

2)

Клацнути на інструменті По центру

на панелі

 

головка

 

інструментів Форматирование.

 

12

Виконати вирів-

1)

Виділити перший абзац тексту.

 

 

нювання першо-

2)

Клацнути на інструменті По ширине

на панелі

 

го абзацу по ши-

 

інструментів Форматирование.

 

 

рині.

 

 

 

 

13

Скопіювати

1)

Виділити увесь текст за допомогою команди Пра-

 

текст у вікні ре-

 

вка – Выделить все.

 

 

 

 

 

156

 

 

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

 

дагування 7 разів

2)

Виконати команду Правка – Копировать або кла-

 

 

 

 

цнути на кнопці Копировать

на панелі інстру-

 

 

 

 

ментів Стандартная (текст попадає в буфер обмі-

 

 

 

 

ну).

 

 

 

 

3)

Клацанням зафіксувати курсор наприкінці тексту і

 

 

 

 

натиснути клавішу

Enter

для переходу на новий ря-

 

 

 

 

док.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4)

Виконати команду Правка – Вставить або клац-

 

 

 

 

нути на кнопці Вставить

на панелі інструмен-

 

 

 

 

тів Стандартная (текст із буфера обміну вставля-

 

 

 

 

ється в поточне положення курсору).

 

 

 

5)

Уставити дані з буфера обміну ще 6 раз, повторив-

 

 

 

 

ши пункт 4.

 

 

14

Установити між-

1)

Виділити весь текст за допомогою команди Прав-

 

рядковий інтер-

 

 

ка – Виделить все.

 

 

 

вал у всьому тек-

2)

Виконати команду Формат Абзац – вкладка От-

 

сті полуторний

 

 

ступы и интервалы. У розкриваючомуся списку

 

 

 

Междустрочный, вибрати полуторный.

 

 

 

 

 

 

15

Установити мас-

 

 

Помістити курсор у поле Масштаб

на па-

 

штаб перегляду

 

 

нелі інструментів Стандартная, увести число 80 і

 

документа 80%

 

 

натиснути клавішу

Enter.

 

 

 

 

16

Розставити но-

1)

Виконати команду

Вставка Номера страниц.

 

мера сторінок у

2)

У вікні діалогу вибрати

 

 

 

документі, почи-

 

 

положення – вверху страницы;

 

 

наючи з 5. Номер

 

 

вирівнювання – от центра:

 

 

 

 

 

уключити прапорець Номер на первой странице

 

сторінки повинен

 

 

 

(дивися малюнок).

 

 

 

друкуватися і на

 

 

 

першій сторінці

 

3) Для зміни номера сторінки клацнути на кнопці

 

 

Формат

і в поле

ввести номер 5,

 

документа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

натиснути

ОК

, натиснути

ОК

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

Виконати попе-

1)

Виконати команду Файл Предварительный

 

редній перегляд

 

 

просмотр або клацнути на інструменті

на панелі

 

документа

2)

інструментів Стандартная.

 

 

 

 

Щоб вивести для перегляду 2 сторінки документа,

 

 

 

 

потрібно клацнути на кнопці Несколько страниц

 

 

 

 

і при натиснутій лівій кнопці миші протягуван-

 

 

 

 

ням виділити 2 сторінки.

 

 

 

 

3)

Вийти з режиму попереднього перегляду документа

 

 

 

 

157

 

 

 

 

 

 

 

 

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

 

 

 

– клацнути на кнопці Закрыть або виконати ко-

 

 

 

манду Файл Предварительный просмотр .

18

Зберегти доку-

1)

Виконати команду Файл Сохранить как або

 

мент на диску

 

клацнути на інструменті Сохранить

на панелі

 

 

 

інструментів Стандартная.

 

 

 

 

 

2)

У вікні діалогу вибрати диск і відкрити папку для

 

 

 

збереження, потім ввести ім’я файлу ПІБ, клацнути

 

 

 

на кнопці

Сохранить

.

 

 

 

19

Створити новий

1)

Виконати

команду Файл Создать або клацнути

 

документ

 

на інструменті Создать

на панелі інструментів

 

 

 

Стандартная.

 

 

 

 

 

2)

Увести прізвище студента і дату роботи (команда

 

 

 

Вставка – Дата и время)

 

 

 

20

Скопіювати 2 аб-

1)

Виконати команду Окно – ПІБ.

 

 

заци тексту з до-

2)

Виділити два абзаци тексту протягуванням лівою

 

кумента ПІБ в

3)

кнопкою миші.

 

 

 

 

новий документ

Виконати команду Правка – Копировать або кла-

 

 

цнути на кнопці Копировать

на панелі інстру-

 

 

 

 

 

 

ментів Стандартная (текст попадає в буфер обмі-

 

 

 

ну).

 

 

 

 

 

4)

Перейти у вікно нового документа (команда Окно

 

 

 

Документ_).

 

 

 

 

 

5)

Виконати команду Правка – Вставить або клац-

 

 

 

нути на кнопці Вставить

 

на панелі інструментів

 

 

 

Стандартная (текст з буфера обміну вставляється в

 

 

 

поточне положення курсору).

 

 

21

Установити вивід

Виконати команду Окно Упорядочить все.

 

у вікні програми

 

 

 

 

 

 

 

 

Word двох доку-

 

 

 

 

 

 

 

 

ментів

 

 

 

 

 

 

 

22

Роздрукувати доку-

Виконати команду Файл – Печать – Всё –ОК.

 

 

мент.

 

 

 

 

 

 

 

Завдання для аудиторної контрольної роботи в середовищі текстового редактора Microsoft Word - робота з таблицями

Приклад виконання практичного завдання Завдання:

1.Завантажити текстовий редактор Microsoft Word.

2.Установити режим виводу у вікні тільки панелей інструментів "Стандартная" , "Форматирование" і "Таблицы и границы".

3.Установити спосіб показу документа Разметка страницы

4.Установити наступні параметри сторінки: верхнє, нижнє, праве поля – 2 см, ліве поле – 2,5 см. Орієнтація листа – книжкова.

158

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

5.Вибрати тип шрифту Times New Roman, розмір - 14 пунктів.

6.У вікні редагування ввести тему лабораторної роботи, прізвище студента, групу, дату роботи.

7.У вікні редагування створити таблицю з використанням аналогічних способів форматування, виконати розрахунки в чарунках, де знаходиться символ “*”:

8.Зберегти документ на диску ім’я файла - П.І.Б.

9.Роздрукувати документ.

Аналіз виконання плану товарообігу

 

 

 

Найменування

 

 

 

План

 

 

 

Фактичний

 

Відхилення

 

 

 

 

 

товарів

 

 

 

товарообігу

 

 

 

товарообіг

 

сума

 

%

 

 

 

Холодильник “Норд”

 

 

4800

 

 

6000

 

*

 

*

 

 

 

Морозильна камера

 

 

1400

 

2100

 

*

 

*

 

 

 

Двухкамерний холо-

 

 

4600

 

6800

 

*

 

*

 

 

 

дильник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трехкамерний холо-

 

 

4000

 

6200

 

*

 

*

 

 

 

дильник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Морозилка “Норд”

 

 

3500

 

4600

 

*

 

*

 

 

 

Разом:

 

 

*

 

 

*

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Алгоритм виконання практичного завдання

 

 

 

 

 

Завдання

 

 

 

 

Спосіб виконання

 

 

 

 

1

 

Завантажити про-

Виконати команду

Пуск

– Программы – Microsoft

 

 

 

 

 

граму Microsoft

WORD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WORD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Вивести у вікні

Виконати команду Вид – Панели инструментов –

 

 

 

 

 

програми тільки

клацанням лівою кнопкою миші уключити вивід па-

 

 

 

 

 

панелі інструмен-

нелей “Стандартная”, “Форматирование

” і

 

 

 

 

 

тів “Стандарт-

“Таблицы и границы” (вони повинні бути позначе-

 

 

 

 

 

ная”, “Формати-

ні Ö), інші панелі інструментів виключити.

 

 

 

 

 

 

рование” і “Таб-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

лицы и грани-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

цы”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Установити спо-

Виконати команду Вид – Разметка страницы

 

 

 

 

 

сіб показу доку-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

мента Разметка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

страницы

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Установити на-

Виконати команду Файл – Параметры страницы:

 

 

 

 

 

ступні параметри

на вкладці Поля установити розміри полів за завдан-

 

 

 

 

 

сторінки:

ням;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

верхнє, нижнє,

на вкладці Размер бумаги включити перемикач

 

 

 

 

 

праве поля – 2 см,

книжная

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ліве поле – 2,5 см.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

159

 

 

 

 

 

 

 

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

 

Орієнтація листа

 

 

 

 

 

– книжкова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Вибрати тип

На панелі інструментів “Форматирование” за допо-

 

шрифту Times

могою розкриваючогося списку Тип ,

 

New Roman, ро-

 

вибрати потрібний тип шрифту, а за

 

змір – 14 пунктів

 

 

допомогою розкриваючогося списку Размер ,

 

 

вибрати розмір шрифту 14 пунктів.

6

Увести заголовок

Увести заголовок таблиці - Аналіз виконання плану

 

таблиці

товарообігу і натиснути

Enter

 

 

 

 

 

7

Створити табли-

1)

Виконати команду Таблица – Вставить таблицу.

 

цю

2)

У вікні діалогу вказати число стовпців – 5, число

 

 

 

рядків - 8

8

Увести текст в

Увести текст у перший чарунку першого стовпця

 

чарунки шапки

таблиці – Найменування товарів

 

таблиці

Увести текст у першу чарунку другого стовпця таб-

 

 

лиці – План товарообігу

 

 

Увести текст у першу чарунку третього стовпця таб-

 

 

лиці – Фактичний товарообіг

 

 

Увести текст у першу чарунку четвертого стовпця

 

 

таблиці – Відхилення

 

 

Увести текст у другу чарунку четвертого стовпця

 

 

таблиці – сума

 

 

Увести текст у другу чарунку п'ятого стовпця таблиці

 

 

%

9

Виконати форма-

1) Виділити першу і другу чарунки першого стовпця

 

тування шапки

 

таблиці і виконати команду Таблица Объеди-

 

таблиці, об'єдна-

 

нить ячейки

 

вши потрібні ча-

2) Виділити першу і другу чарунки другого стовпця

 

рунки

 

таблиці і виконати команду Таблица Объеди-

 

 

 

нить ячейки

 

 

3) Виділити першу і другу чарунки третього стовпця

 

 

 

таблиці і виконати команду Таблица Объеди-

 

 

 

нить ячейки

 

 

4) Виділити першу чарунку четвертого стовпця і пе-

 

 

 

ршу чарунку п'ятого стовпця таблиці і виконати

 

 

 

команду Таблица Объединить ячейки

10

Заповнити табли-

Ввести в таблицю вхідні текстові і числові дані, за-

 

цю вхідними да-

лишивши порожньою чарунку, де знаходиться сим-

 

ними

вол *

11

Змінити шрифт в

1) Виділити шапку таблиці.

 

чарунках шапки

2) Виконати команду Формат – Шрифт – вкладка

 

таблиці

 

Шрифт

 

 

3) У вікні діалогу вибрати тип шрифту - Times New

 

 

 

160