Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Посібник_Лутай АП

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
41.15 Mб
Скачать

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

Накопичувач CD-R (CD-Recordable)

Зовні схожі на накопичувачі CD -ROM і сумісні з ними за розміра ми диска та форматами запису. Дають змогу виконати одноразовий запис і необмежену к і- лькість зчитувань. Запис даних здійснюється за допомогою спеціального прогр а- много забезпечення. Швидкість запису сучасних накопичувачів CD -R складає 4х8х.

Накопичувач CD-RW (CD-ReWritable)

 

Використовуються для багаторазового запису даних, причому можна як

 

просто дописати нову інформацію на вільний простір, так і повністю перезапис

а-

ти диск новою інформацією (попередні дані знищуються). Як і у випадку з нак

о-

пичувачами CD-R, для запису даних необхідно встановити в системі спеціальні програми, причому формат зап ису сумісний зі звичайним CD -ROM. Швидкість запису сучасних накопичувачів CD-RW складає 2х-4х.

Накопичувач DVD (Digital Video Disk)

Пристрій для читання цифрових відеоз аписів. Зовні DVD -диск схожий на звичайний CD-ROM (діаметр - 120 мм, товщина 1,2 мм), однак відрізняється від нього тим, що на одній стороні DVD-диску може бути записано до 4,7 Гбайт, а на обох - до 9,4 Гбайт. У разі використання двошарової схеми запису на одному його

боці можна розмістити вже до 8,5 Гбайт інформації, відповідно на обох боках

-

близько 17 Гбайт. DVD-диски допускають також перезапис інформації.

 

1.2.3. Монітор

 

Монітор - (дисплей) комп'ютера призначений для виведення на екран тек

с-

тової і графічної інформації.

 

Монітор повинен бути максимально безпечним для здоров'я по рівню всіл я-

ких випромінювань, а також по ряду інших показників.

 

Монітор повинен забезпечувати можливість не тільки безпечної, але й ко

м-

фортної роботи, пред'являючи в розпорядженні користувача якісне зображення. Монітор може працювати в одному з двох режимів: текстовому або графі ч-

ному.

 

 

Текстовий режим.

У текстовому режимі екран монітора умовно розбив

а-

ється на окремі ділянки

- знакомісця, найчастіше на 25 рядків по 80 символів

 

(знакомісць).У кожне знакомісце може бути виведений один з 256 заздалегідь з

а-

даних символів. У число цих символів входять великі і малі латинські букви, ц

и-

фри, символи, а також псевдографічні символи, використовувані для виведення на екран таблиць і діаграм, побудови рамок навколо ділянок екрана.

Графічний режим. У графічному режимі екран монітора складається з кр а- пок (пікселів), кожна з яких світиться відповідним кольором.

Звичайно, у графічному режимі кольори насичені, а картинка яскрава і які с- на. При графічному режимі роботи монітора на так швидко втомлюються очі.

Види моніторів.

(ЕПТ). У свій час це був найбільш розповсюджений тип моніторів - це стандартний тип монітора, на основі ел ектронно - променевій трубці (ЕПТ). Такий

31

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

вид монітора по принципу роботи ні чим не відрізняється від звичайного телевіз о- ра: пучок променів який викидається електронною гарматою, потрапляє на поверхню кінескопа, покриту особливою речовиною - люмінофором. Під дією цих променів, кожна крапка (піксель) екрану світиться одним з трьох к ольорів - червоним, зеленим, синім. Саме монітори типу ЕПТ спроможні видавати яскраві та к о- нтрастні зображення, тим більше у них низька ціна, а значить - доступність. Технологія ця стара, "відшліфована з усіх боків", тому монітори типу ЕПТ - хороший та недорогий вибір.

Але є і мінуси - вага та габарити ЕПТ монітора ну ніяк не влізають у сьог о- днішнє поняття про комп'ютер - "як мініатюрний пристрій". Додайте сюди ще к о- лосальне енергоспоживання, а також шкідливу дію випромінювання на корист у- вача (навіть якщо воно у малих кількостях), то вам одразу стане зрозуміло, що весь світ потребує альтернативи.

TFT-LCD - Рідкокристалічні. У рідкокристалічному моніторі світиться не люмінофор, а мініатюрний рідкокристалічний елемент, який міняє свої кольорові характеристики під дією електроенергії, яка на нього подається. Шар цих чудо - кристалів, вододіючих властивостями і твердих тіл, і рідини одночасно, може б у- ти зовсім тонким - а значить, і товщина монітора зменшиться всього до декількох сантиметрів! В залежності від сп особу керування мінімальними елементами е к- ранного зображення матриці рідкокристалічних моніторів поділяють на активну та пасивну.

Активна матриця (TFT). Монітори з активною матрицею (TFT) - найякісніші і, розуміється, найдорожчі. В TFT моніторах використана спеціальна система контролю кольорів, при якій кожний рідкокристалічний елемент екрана (піксель) має при собі "контролера" - спеціальний транзистор, який віддає команди тільк

йому. Це призводить до того, що зображення на TFT моніторах змінюється ми

т-

тєво, на залишаючи на екрані притаманні для моніторів з пасивною матрицею

 

сліди попереднього зображення.

 

Пасивна матриця (DSTN). Монітори з пасивною матрицею (DSTN) не м

а-

ють такого "контролера". Саме тому зображення на цих моніторах дещо бліде, порівняно з TFT, та й міняється воно з явним запізненням. Через цю причину DSTN монітори дешевше за TFT приблизно на 35 - 40%, що й робить їх більш привабливими для масового ринку. Та не дивлячись на це, будь - який тип рідкокристалічного монітора, чи то - TFT, чи то - DSTN має більше переваг, аніж традиційний ЕПТ.

Переваги TFT-LCD моніторів над ЕТП моніторами: По - перше: вони компактніші та легкі.

По - друге: їх товщина приблизно до 5-7 см.

По - третє: безпечні у медичному та екологічному плані.

По - четверте: вони потребують у декілька разів менше електроенергії.

По - п'яте: у рідкокристалічних моніторів цифровий метод передачі відеосигналу. Адже в традиційних моніт орах, на основі ЕПТ для передачі відеосигналу з комп'ютера використовувався аналоговий метод. Це призводило до неточної п е- редачі відеосигналу.

32

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

Низьке енергоспоживання, відсутність шкідливого випромінювання, зн

и-

ження навантаження на очі, мала вага, малий об'єм!!! Що здавалося б ще потрі

б-

но, щоб монітори TFT стали альтернативою для всього світу? Але є декілька

 

"але":

 

Мінуси TFT-LCD моніторів:

По - перше: по контрасту і по точності відображення рідкокристалічні мон і- тори ще трішки не "дотягують" до ЕПТ. І вже тим більше - по корекції відобр а- ження кольорів.

По - друге: навіть якщо з такими параметрами TFT монітор під ійде для офісної роботи і для домашнього користувача, то для ігроманів, для професійних д и- зайнерських робіт, web - дизайну, відеоопрацювання, найбільш оптимальним в и-

бором є монітори типу ЕПТ.

 

З гігантських гравців на ринку залишилися лише дві компанії: LG

i

Samsung.

 

З поширенням стандарту Full HD 1080 на світі з'явилися не лише широк

о-

форматні телевізори, а й широкоформатні монітори. Такі монітори набирають

 

шаленої популярності. Вони зручні для перегляду широкоекранних фільмів та в

і-

демонтажу.

 

Співвідношення сторін (ширини до висоти) у звичайних моніторах стан

о-

вить 4:3. Співвідношення сторін у ш ирокоформатних моніторів становить 16:10

або 16:9.

Основними характеристиками монітора є:

Вид. Ви повинні визначитися, який вид монітора вам потрібен: на основі електронно - променевої трубки (ЕПТ) чи рідкокристалічний. Якщо рідкокрист а- лічний, то визначити його тип: з активною матрицею (TFT) чи з пасивною матр и-

цею (DSTN).

Діагональ. Чим більша діагональ екрана, тим зручніше працювати на ко м- п'ютері, адже на екрані "вміщу ється" велике зображення, не виникиють вертик а- льні та горизонтальні смуги прокручування (скролінги). На сьогоднішній день в и- користовуються монітори з діагоналлю екрана 15, 17, 19, 21, 24 дюйми (1 дюйм = 2,54 см).

Величина пікселя. Інший важливий показник - величина мінімальної крапки (або, як кажуть самі комп'ютерщики - "піксель") екрана, яка вимірюється в с о- тих частинах міліметра. Ця величина напряму впливає на якість зображе ння: чим піксель більший, тим "грубіше" зображення. І навпаки, чим піксель менший, тим

зображення "м'якше", чіткіше.

 

Як правило, для моніторів з розміром діагоналі екрана 15 дюймім нормал

ь-

ною меличиною пікселя являється 0,28 мм. Величина пікселя для моніторів, ді

а-

гональ екрана яких становить 17 дюймів, нормальною величиною пікселя явл

я-

ється 0,24 мм. Для 19 - ти дюймових моніторів, нормальною величиною пікселя являється 0,22 - 0,20 мм.

Розподільча здатність. Розподільча здатність - це величина яка показує, зі скількох пікселів побудоване зображення на моніторі. Зрозуміло, що з чим біл ь- шою кількістю пікселів побудоване зображення, тим менш зернисте та більш як і-

33

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

сне воно буде. Розподільча здатність описує дві величини - кількість пікселів по горизонталі та вертикилі (адже екран монітора, як правило, не квадратний, а пр я- мокутний). Для нормальн ої роботи розподільча здатність повинна бути не меншою за 800 х 600. Сучасні монітори підтримують наступні варіанти розподільчої здатності: 640 х 480, 800 х 600, 1024 х 768, 1152 х 864, 1280 х 720, 1280 х 768, 1280 х 960, 1280 х 1024, 1360 х 768, 1600 х 900, 1600 х 1024, 1600 х 1200 пікселів.

Частота оновлення. Частота оновлення - це величина, яка показує скільки разів за секунду поновлюється зображення на моніторі. Чим більша частота оно в- лення, тим менше екран вашого монітора буде "блимaти". Для комф ортної роботи за ЕПТ монітором потрібно, щоб частота оновлення була не меншою за 85 Гц (герц), тобто зображення повинно поновлюватися не менше, ніж 85 разів за сек у- нду. Більш низька частота шкідлива для очей.

Рівень захисту монітора визначається стандартом, яко му відповідає мон і- тор з точки зору вимог техніки безп еки. Зараз існують такі міжнародні стандарти: MPR-II, TCO-95, TCO-99. Стандарт MPR -II обмежує рівень електромагнітного випромінювання межами, безпечними для людини. Ергономічні й екологічні но р- ми вперше з’явились у ста ндарті TCO-95, а стандарт TCO -99 встановив най - жорсткіші норми по параметрах, що визначають якість зображення.

1.2.4. Клавіатура

Клавіатура — клавішний пристрій управління персональним комп’ютером. Використовується для введення алфавітно-цифрових (знаків) даних, а також команд управління. Комбінація монітору та клавіатури, яка ще має назву «ко н- соль», забезпечує найпростійший інтерфейс користувача. За допомогою клавіат у- ри керують комп’ютерною системою, а за допомогою монітора отримують від не ї

відгук.

Клавіатура належить до стандартних засобів персонального комп’ютера. Її основні функції майже не потребують підтримки спеціального програмного з а- безпечення (драйверів). Необхідне програмне забезпечення для початку роботи з комп’ютером вже має мік росхема постійно запам’ятовуючого пристрою (ПЗП) у складі базової системи вв едення-виведення (BIOS), і тому ком п’ютер реагує на натиснення клавіш відразу після свого вмикання.

Стандартна клавіатура має від 101 до 104 клавіші, функціональ но розподілених по декількох групах:

алфавітно-цифрова група клавіш;

функціональні клавіші ( від F1 до F12 );

клавіші керування курсором;

клавіші додаткової панелі (використовуються у двох режимах: цифров о- му або режимі керування курсором);

службові клавіші (Print Screen, Scrooll Lock, Pause/Break, т. ін.).

Алфавітно-цифрові клавіші використовують для введення текстової інфо р-

мації. Великі букви і спеціальні си мволи вводяться при одночасному натисканні [Shift] і потрібної клавіші. [Сарs Lоск] працює як кнопковий перемикач і дозво-

34

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

ляє вводити тільки великі букви, але ніяк не впливає на клавіші зі спеціальними символами. Індикатор "Сарs Lоск" горить, якщо клавіатура знаходиться в стані "Сарs Lоск". [Tab] - табуляція служить для швидкого переміщення курсору по позиціях табуляції (стандартно на 8 позицій). [Esc] часто служить для виходу з режимів у різних програмах або для скасування чого -небудь. [Ctrl] і [Alt] самостійно не діють, а працюють тільки разом із натиснутою іншою клавішею.

[Backspace] - стрілка вліво в правій верхній частині алфавітно-цифрової клавіатури - переміщує курсор на одну позицію назад (уліво) і витирає символ, що стоїть перед курсором.

Функціональні клавіші можуть бути запрограмовані, виконуючи в різних програмах різні функції (наприклад, [F1] у багатьох програмах викликає довідкову інформацію).

Калькуляторна клавіатура використовується при уведенні великих масивів цифрової інформації. Для перекл ючення в режим цифр натискають [Num Lock] (загоряється відповідний індикатор). Повторне натискання [Num Lock] переводить цифрову клавіатуру в режим керування курсором.

Службові клавіші [Print Screen], [Scroll Lock] і [Pause] використовуються в основному в комбінації з [Shift], [Ctrl] і [Alt]. Серед таких комбінацій є:

[Shift + Print Screen] - друкувати зображення екрана в одному екземплярі; [Ctrl + Print Screen] - синхронний вивід даних на дисплей і принтер;

[Ctrl + Pause] ([Ctrl +Break]) - припиняє дії команди.

[¬], [­], [®], [¯] символи для переміщення курсору на екрані. [Home] переміщує курсор у "початок" (лівий верхній кут екрана або початок рядка). [End] - у "кінець" рядка. [PgUp] або [PgDn] - на одну сторінку догори або униз відпові д- но. [Insert] служить для переключення режимів вставки і заміни при введенні д а- них. Натискання [Delete] приводить до вилучення символу в позиції курсору й переміщення залишеної частини рядка вліво.

Найбільше часто застосовуються такі комбінації клавіш:

[Ctrl + Scroll Lock] - переводить ПК у режим паузи, тобто ПК припиняє в и- конання програми до натискання будь-якої клавіші.

[Ctrl + Alt + Delete] - виконує скидання системи і її перезавантаження; [Ctrl + End] ([Home], [¬], [®]) - переміщає курсор у кінець (початок) текс-

ту або вліво (вправо) на одне слово.

1.2.5. Мишка

Мишка — пристрій управління маніпуляційного типу. Є пласкою коробо ч- кою з двома-трьома кнопками і, можливо, додатковим управлінням. Переміщення мишки по пласкій поверхні відображається синхронним переміщенням графічн о- го об’єкта на екрані монітора. Комбінація монітора та мишки забезпечує найсуч а- сніший тип інтерфейсу користувача, я кий має назву графічного. Мишка може настроюватися (через панель управління) на роботу лівою або правою рукою.

Натискання на кнопку миші називається клацанням. Одне натискання - одинарне клацання, швидке подвійне натискання - подвійне клацання.

35

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

Одинарне клацання лівою кнопкою використовується для:

вказівки на об'єкт;

розкриття меню або списку і вибору їхніх пунктів;

натискання на екранні кнопки.

Подвійне клацання лівою кнопкою використовується для:

розкриття значка;

запуску програми або документа.

Клацання правою кнопкою частіше усього призводить до появи контекстн о- го меню, у якому показуються команди, застосовні до даного об'єкта.

Крім основних пристроїв, персональний комп’ютер має допоміжні, які н а- зиваються периферійними. Це такі, як: принтери, модеми, сканери, плоттери, засоби мультимедіа.

1.2.6. Принтери

Принтер - зовнішній пристрій, який виводить на друк текстову та графічну інформацію.

Найпопулярнішими пристроями для виведення інформації на папері є при н- тери. Вони дають можливість виводити під час друку як символьну (тексти, чи с- ла), так і графічну (малюнки, діаграми, графіки) інформацію. Всі знаки, що др у- куються принтером, подано як набір окремих точок. Спосіб нанесення цих точок на папір залежить від виду принтера. Можливі різні класифікації принтерів:

за послідовністю друку (посимвольні, порядкові, поаркушеві)

за кількістю відтворюваних кольорів (чорно-білі, кольорові)

за способом дії (ударні, безударні)

за способом отримання зображення на папері (матричні, струменеві, л а- зерні)

Є три основні типи принтерів:

Матричний принтер. Матричні принтери - це перші принтери, які перш и- ми почали застосовувати у IBM PC - сумісних комп'ютерах. Це ударні друкувальні пристрої, у яких є друкуюча головка з висувними голочками. Між гол овкою та папером розташована фарбуючи стрічка. Коли принтер працює, у головці вис у- ваються потрібні голки. Вони ударяють по паперу через фарбуючу стрічку, і на ньому лишається слід або відбиток. Чим більше голок у друкувальній головці, тим вища якість зображення. Головк а може бути оснащена 9, 18 або 24 голками. Майже десять років тому матричні принтери були найпопулярнішими для IBM PC. Ці принтери найдешевші, однак вони мають невелику швидкість роботи, н и- зьку якість відбитка й дуже шумлять у процесі друку.

Cтруменевий принтер. Струменеві принтери - це найпоширеніші нині т и- пи принтерів. Вони серйозно відсунули матричні принтери, бо дозволяють дося г- ти прийнятної якості відбитка як при кольоровому так і при чорно -білому друці, до того ж при невисокій вартості пристрою. Струм еневі принтери - безударні пристрої, тому вони працюють безшумно. Зображення формується в них за доп о- могою друкувальної головки, що містить дуже багато капілярів - сопел ( від 50 до

36

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

200 ), крізь які до паперу подається чорнило. Так само, як у матричному пр интері, друкувальна головка рухається по горизонталі, а аркуш паперу переміщається в е- ртикально. Можна сказати, що роль "голок" у струменев ому принтері виконують

сопла. Однак якість отримуваного відбитка в струменевому принтері значно в

и-

ща, ніж у матричному . Це пов'язано з тим, що діаметр кожного сопла суттєво

 

менший від діаметра голки (сопло тонше від людської волосини), а кількість с

о-

пел більша за кількість голок. Щоправда, отримавши готовий відбиток на струм е- невому принтері, необхідно пам'ятати, що він мо же постраждати від контакту з водою.

Лазерний принтер. Лазерні принтери дозволяють отримати найкращу якість відбитка, чорно - білого чи кольорового, тому вони широко застосовуються у видавничій справі. Принцип створення зображення такий: промінь лазера, ке рований комп'ютером, електризує поверхню барабана, що є у лазерному принтері. До заряджених ділянок барабана прилипають частинки сухого фарбувального п о- рошку - тонера. Коли через принтер пропускається аркуш паперу, частинки тон е- ра переносяться на нього з б арабана. Результатом є якісний відбиток. Лазерні принтери мають високу швидкість друку (десять і більше сторінок за хвилину). Завдяки швидкісним якостям лазерні принтери широко застосовуються як мер е- жеві принтери (мережений принтер - це принтер, який забез печує друком одразу декількох комп'ютерів, розташованих у різних місцях). Однією з основних хара к- теристик лазерних принтерів є розподільча здатність - кількість друкованих точок на дюйм2. Для лазерних принтерів звичайною роздільною здатністю є 600 dpi, але деякі моделі можуть досягти й більших значень.

На даний момент часу великою популярністю користуються багатофункц і- ональні (БФП) пристрої . Свою назву вони отримали через те, що окрім друку, в о- ни ще можуть виконувати інші функції, як то сканування, копіюва ння, факс, т о- що. Багатофункціональні пристрої можуть бути як струменеві, так і лазерні.

Великою популярністю серед користувачів користуються саме струменеві багатофункціональні пристрої. Секрет такої популярності - багато функцій в о д- ному невеличному пристрої та можливість кольорового друку. Адже розхідні м а- теріали (картриджі) коштують 30-40 %!, а інколи навіть і більше від усієї вартості нового принтера.

Основні характеристики принтера:

Розподільча здатність. Розподільча здатність - це величина, яка показує, зі скількох точок побудоване надруковане зображення на дюйм2 (1 дюйм = 2,54 см). Величина ця позначається dpi. Зрозуміло, що чим більша величина dpi, тим які с- ніше зображення.

Середня величина для струменевих принтерів - 600 dpi, але вона може досягати й вищого значення. Що стос ується лазерного принтера, то ця величина може сягати 1200 dpi і більше.

Можливість кольорового фотографічного друку. Зрозуміло, що мова тут іде про струменеві принтери, хоча виробництво вже давно випускає кольорові л а- зерні принтери. Здебільшого всі моделі струменевих принтерів можуть роздрук о- вувати кольорові малюнки, але далеко не всі спроможні друкувати фотографії на

37

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

фотопапері. Якщо ви не збираєтеся друкувати фотографії вдома, то вам не обов' я- зково мати принтер, який може їх роздруковувати.

Вартість друку. Принтери різних фірм - виробників комплектуються рі з- ними картриджами різної вартості. Н априклад картриджі для принтерів Hewlett - Packard та Canon дорожчі за картриджі інших фірм - виробників приблизно на 10 - 15 %. Не дарма вони цілком заслужено являються найкращими принтерами у св і- ті.

Для визначення вартості друку необхідно поділити ціну картриджа на кіл ь- кість роздрукованих ним листів паперу (ця цифра зазвичай занесена в документ а- цію для принтера).

Спосіб п риєднання принтера д о комп'ютера. Якщо ваша материнська плата оснащена портом USB (як правило ним оснащені материнські плати зро б-

лені для процесорів Pentium III, Pentium 4, Celeron, Athlon, Athlon XP, Duron, Sempron) то вибирайте принтер зі способом під'єднання до комп'ютера через USB порт. Данні від комп'ютера до принтера через USB порт передаються швидше, ніж через вже застарілий порт LPT.

Звичайно, даної проблеми по -суті не існує, бо практично всі сучасні при н- тери і комп’ютери у світі обладнані портами USB.

1.2.7. Модеми

Модем - це пристрій, який забезпечує з'єднання комп'ютерів у мережу на великій відстані за допомогою телефонної лінії зв'язку. Назва модем походить від слів МОдулятор/ДЕМодулятор - пристрій, що з боку передавача забезпечує пер е-

творення цифрового (комп'ютерного) сигналу у аналоговий сигнал (сигнал тел

е-

фонних ліній зв'язку), а з боку приймача навпаки, з анологового сигналу робить

 

цифровий.

 

При з'єднанні модем видає незрозумілі для нас звуки та шум. Це так і п

о-

винно бути. Просто ваш модем "домо вляється" з іншим модемом про швидкість

та тип передачі даних. Як тільки з'єднання відбудеться, модем знову буде прац

ю-

вати беззвучно.

 

Існує два типи модемів:

 

Внутрішній. Внутрішній модем являє собою невелику плату, яка вставл

я-

ється до PCI слоту материнської плати. Такий тип модемів не займає багато місця, мало коштує, не потребує додаткової розетки для живленні. Але є й недо ліки: такий модем на наших телефонних лініях зв'язку не може забезпечити високу якість зв'язку (без розривів) та його швидкість.

Зовнішній. Модем такого типу являє собою пластмасову коробочку розм і- ром книги невеликого формату. Модем приєднується до USB чи COM порту м а- теринської плати. Такий модем забезпечує більшу швидкість прийому та передачі даних та вищу якість зв'язку. До того ж ви можете спостерігат и за роботою модему по індикаторах, які розташовані на передній стороні пристрою (різнокольорові лампочки, які загораються або гаснуть відповідно до функції, яку виконую пр и- стрій). Але є й мінуси: модем займає місце на робочому столі, потребує вільної

38

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

розетки, від нього відходить декілька провідників, що не зовсім зручно при роб о- ті.

Основні характеристики модема:

Швидкість зв'язку. Швидкість зв'язку модема вимірюється у бітах за сек у- нду - bps. Ця велечина вказується на верхній стороні пристрою. Наприклад: 56 000 bps означає, що модем здатен приймати та відправляти дані на швидк ості 56 000 біт за секунду. Якщо ваш модем навіть і підтримує швидкість 56 000 bps, це з о- всім не означає, що він буде працювати на цій швидкості. Все залежить від лінії зв'язку та АТС до якої ви приєднані.

Фірма - виробник. Це найголовніший показник модема. Адже не кожний модем здатен працювати на наших повільних та неякісних лініях зв'язку. І до того всього модеми хороших виробників обладнано функціями корекції помилок та архівування (стиснення у розмірі) даних при їх відправленні та отриманні, це зн а- чно прискорює роботу. Найкращими виробниками є наступні фірми: 3com, U.S. Robotics, AVAKS, Zyxel, Acorp.

1.2.8. Сканери

Сканер - зовнішній пристрій, призначений для зчитування текстової та графічної інформації у комп'ютер (малюнки, фотографії, тексти).

Термін "сканер", "сканувати" походять від англійського слова scan - переглядати, оглядати. Основним завданням сканера є перетворення зображення у ц и- фровий код для подальшої обробки комп'ютером.

Існує багато моделей сканерів, вони передусім відрізняються механізмом руху зчитувального пристрою (скануючої голівки) відносно паперу.

Види сканерів:

Ручний. Ручні сканери - найпростіші, найменші та найдешевші. Сканер т а- кого типу займає не більше місця, ніж книжка середнього формату. Однак при використанні цього сканера потрібне вміння: вам прийдеться швидко та рі вномірно проводити цим пристроєм, схожим по вигляду на насадку для домашнього пил о- соса, по всій площі яке ви скануєте. Сканери такого виду забезпечують нормальну якість сканування (розподільча здатність - приблизно 800 х 800 dpi; розрядність - 24 біт), досягти такого результату буде непросто, вам доведеться декілька раз п е- рескановувати, щоб отримати кращу якість.

Сканери такого типу використову ються на конвеєрах та в супермаркетах для швидкого та зручного зчитування штрих-кодів.

Планшетні. Рух скануючої голівки у сканерах такого типу автоматизовано, тому переміщувати вам не доведеться нічого. Цей сканер має вигляд великого планшета, який розташовується на столі. Щоб відсканувати аркуш із зображенням або текстом, вам доведеться покласти цей аркуш на прозору скляну площину, під якою рухається скануюча головка сканера. Зверху прилад закривається спеціал ь- ною кришкою... А далі сканер все зробить сам - точно так, як працює ксерокс. Ось

тільки після завершення сканування вийде не паперава, а цифрова копія зобр

а-

ження малюнку чи тексту - файл.

 

39

 

This document is created with trial version of Document2PDF Pilot 2.16.100.

Сканери формату А4, тобто сканери які можуть сканувати зображення з а р- куша, розмір якого А4 (стандартний принтерни й папір) призначені для масового ринку. Але існують сканери формату А3 і навіть А2. Розміри абсолютно не відп о- відають розмірам вільного місця на столі користувача, адже це розгорнута газета в повний розмір. Та й стандартний сканер формату А4 - пристрій не з маленьких, враховуйте його розміри 50 х 30 см.

Основні характеристики сканера:

Вид. Який вид сканера ви матимеме - ваш вибір. Планшетні сканери дозв о- ляють отримати високу якість зображення без зусиль, та дозволяють сканувати документи формату А4.

Присутність спеціальних можливостей. При скануванні текстів великого об'єму не зовсім зручно кожен раз вручну міняти листи паперу. Набагато зручніші сканери з автоматичною подачею бумаги. Вони самі піклуються про відсканов а- ний лист паперу та про подачу ще не відсканованого.

Професійному дизайнеру, який часто працюєте з фотографіями, аналогов и- ми (плівковими) фотоапаратами, п отрібен не просто гарний сканер, а сканер зі слайд - модулем. Ці сканери дають можливість працювати зі слайдами та негат и- вами, не вдаючись до стадії друку.

Спосіб приєднання сканера до комп'ютера. Якщо ваша материнська пл а-

та оснащена портом USB (як правило ним оснащені материнські плати зроблені для процесорів Pentium III, Pentium 4, Celeron, Athlon, Athlon XP, Duron, Sempron)

то вибиройте сканер зі способом приєднання до комп'ютера через USB порт. Данні від комп'ютера до сканера через USB порт передаються набагато швидше, ніж через вже застарілий порт LPT.

Розподільча здатність. Це найголовніша характеристика. Розподільча зд а- тність сканера - це величина, яка показує зі скількох точок сканер може побудувати зображення. Ця величина як і у принтера вимірюється у dpi. Чим з більшою к і- лькістю крапок сканер будує зображення, тим якісніше та чіткіше зображення.

Перші моделі сканерів мали розподільчу здатність 200 - 300 dpi. Для сучасних планшетних сканерів ця величина складає 800 - 1500 dpi і вище.

Сканер, внаслідок сканування документа, створює файл графічного формату (BMP, TIFF, JPEG, GIF, PNG ). Якщо первинний документ містив текст, то файл, отриманий внаслідок сканування, не може бути відкритий прогр амою текстового редактора. Необхідно виконати перетворення файлу в текстовий формат. Для ць о- го існують спеціальні програми, що називаються програмами оптичного розпізн а- вання тексту.

Розрядність. Це також головна характеристика. Розрядність - це величина, яка означає кількість інформації, яка потребується для оцифровки кожної точки зображення; а ще - це кількість кольорів, які здатен розпізнати сканер. Ця велич и- на вимірюється у бітах.

Перші моделі сканерів були чорно - білими, тобто сприймали лише чорний та білий кольори. Сучасні сканери дозволяють розпізнавати мільярди відтінків.

12 біт = 8,35 млн. кольорів

24 біт = 16,7 кольорів

40