Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФЛОТ КИЇВСЬКОЇ РУСІ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
34.99 Кб
Скачать

Висновки

Військова тактика, стратегія, побудування кораблів та їх озброєння є головною складовою вивчення історії славного українського війська, його звичаїв та традицій. Давньоруські війська здійснювали успішні морські походи на одну з найсильніших країн того часу Візантію і навіть змушували її платити викуп. На нашу думку вже цей один факт свідчить про високу майстерність наших предків.

Головним чином, у військових діях на континенті судна застосовувались значно ширше і частіше, ніж на морі. Основною функцією давньоруського флоту в період таких війн було транспортування військових контингентів, провіанту, зброї в умовах, коли основними шляхами сполучення були водні шляхи. Судна використовувались і для відвертання переправ супротивника через ріки, як це було в битві на воді 1151р., що стала класикою давньоруського військового мистецтва.

Київська Русь йшла своїм самобутнім шляхом, зовсім не відгороджуючись від сусідів, запозичаючи у них і, у свою чергу, передаючи їм свої навички, свій досвід, своє мистецтво, створюючи оригінальні судна і своєрідну морську тактику, ефективну і живучу, перевершивши багато народів у галузі суднобудування як за кількістю, так і за якістю суден, а головне, у воєнно-морському мистецтві і морській доблесті.

Список використаних джерел та літератури

  1. Бережинський В.Г. Класифікація озброєння Київської Русі / В.Г.Бережинський. - К.:Генеза, 1998. – 350 с.

  2. Бережинський В.Г. Озброєння війська Київської Русі та його бойове застосування \ В.Г.Бережинський. - К.: Генеза, 2000. – 176 c.

  3. Бережинський В.Г. Флот Києвської Русі // В.Г.Бережинський // http://warhistory.ukrlife.org/1_02_5.htm

  4. Степановский В.Г. Флот Київської Русі // "Воєнна історія". - №1. - 2002 рік / В.Г. Степановский // http://warhistory.ukrlife.org/1_02_5.htm

  5. Лапин Н.А. Военное и военно-морское искусство Киевской Руси ІХ - ХІІ веков // Лапин Н.А. - М., 1950. – 115 c.

  6. Мавродин В.В. Русское мореходство на южных морях (Черном, Азовском и Каспийском с древнейших времен и до XVI века включительно) / Мавродин В.В. - Симферополь, 1955. – 280 c.

  7. ПСРЛ. — Т. 2. Ипатьевская летопись. — СПб., 1908. — XVI с. — 938 стлб. — 87 с. // http://litopys.org.ua/ipatlet/ipat.htm

  8. История военного искусства // [Под ред. П.А.Ротмистрова]. - М.:Наука, 1963. – 362 с.

  9. Пселл Михаил Хронография // http://lib.rus.ec/b/213720

  10. Флот та морські походи за часів Київської Русі: Історія українського війська // [Д-р. Іван Крип’якевич]. – Львів: Видання Івана Тиктора. - 1936 р. // http://www.haidamaka.org.ua/0132.html