Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_do_diplomnoyi.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
237.57 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА

Магістерська робота

З ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВА

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Чернівецький національний університет

2010

УДК 001.891:658

ББК 74.586.96-252

М 627

Друкується за ухвалою редакційно-видавничої ради Чернівецького національного університету

імені Юрія Федьковича

М 627 Магістерська робота з економіки підприємства. Методичні рекомендації // Укл. Ю.М.Лопатинський, З.І.Кобеля, В.А.Никифорак, Л.С.Білик. – Чернівці : Рута, 2010. – 40 с.

Методичні рекомендації розкривають питання виконання магістерської роботи згідно вимог чинних стандартів України, які висуваються до змісту та оформлення кваліфікаційної роботи, організації виконання, порядку захисту та оцінювання.

Для магістрантів за фаховим спрямуванням „Економіка підприємства”. Рекомендації можуть бути використані також при написанні дипломних робіт (для здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст).

© Чернівецький

національний

університет, 2010

Зміст

1. Загальна характеристика, актуальність, мета і завдання магістерської роботи……………………………………………….4

2. Зміст, структура й обсяг магістерської роботи………………..7

3. Підбір і вивчення літературних джерел і практичних матеріалів………………………………………………………….14

4. Порядок виконання магістерської роботи……………………17

5. Оформлення кваліфікаційної роботи…..……………………..19

5.1. Загальні вимоги………………………………………19

5.2. Нумерація…………….……………………………….20

5.3. Ілюстрації, таблиці, формули……………………......21

5.4. Посилання та цитування……………………………..23

5.5. Список використаних джерел……………………….23

5.6. Додатки………….…………………………………….26

6. Рецензування, захист і зберігання кваліфікаційних робіт ..…26

7. Критерії оцінювання кваліфікаційної роботи………………..30

8. Додатки..………………………………………………………..32

1. Загальна характеристика, актуальність, мета і завдання магістерської роботи

Трансформаційні процеси, які відбуваються на сучасному етапі розвитку економіки України, зумовили потребу в спеціалістах більш високого теоретичного та практичного рівня підготовки, тобто магістрах з економіки підприємства.

Магістерська підготовка повинна забезпечити фахівцю можливість у майбутньому очолювати науково-дослідницькі програми, а також займати керівні посади в різних галузях економіки, здійснювати педагогічну діяльність.

Магістр – це освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на основі кваліфікації бакалавра (спеціаліста) здобув поглиблені спеціальні вміння та знання інноваційного характеру, має первинний досвід їх застосування та продукування нового знання для розв’язання професійних проблем у певній сфері національної економіки.

Магістерська робота – це випускна кваліфікаційна робота наукового змісту, що має внутрішню єдність і відображає хід і результати розробки вибраної теми. Вона повинна відповідати сучасному рівню розвитку науки і техніки, а її тема – бути актуальною.

Мета виконання магістерської роботи – підготовка фахівців із поглибленими теоретичними спеціальними знаннями та навичками, які володіють методами й засобами наукових досліджень, здатні самостійно на високому рівні здійснювати наукову й управлінську діяльність, розв’язувати складні практичні завдання у сфері економіки підприємства.

Завдання магістерської роботи – закріпити у студента навички:

  • використовувати наукові підходи до виявлення, формулювання та розв’язання актуальних економічних проблем, що не отримали достатнього висвітлення в науковій літературі;

  • уміти логічно та послідовно викладати рішення окремих поставлених завдань, синтезувати розв’язання локальних проблем для досягнення кінцевого результату відповідно до мети магістерської роботи;

  • показати рівень теоретичної підготовки та вміння застосувати здобуті знання для розв’язання конкретних практичних завдань;

  • уміти використовувати під час виконання магістерської роботи методи науково-економічного і математичного обґрунтування;

  • уміти на підставі отриманих результатів надати рекомендації щодо поліпшення економічної ситуації, котра склалася на підприємстві, з розробленням конкретного комплексу відповідних заходів.

Магістерська робота наділена усіма ознаками, які притаманні науково-дослідницьким роботам взагалі, в тому числі і кандидатським та докторським дисертаціям. Водночас магістерську роботу характеризують багато ознак, які дозволяють виділити її в особливий вид наукового дослідження.

Магістерська робота хоча і є самостійним науковим дослідженням, все ж повинна бути віднесена до розряду навчально-дослідницьких робіт, в основі яких лежить моделювання уже відомих рішень. Її науковий рівень завжди повинен відповідати програмі навчання. Виконання магістерської роботи повинно не стільки вирішувати наукові проблеми, скільки демонструвати те, що її автор навчився самостійно вести науковий пошук, бачити професійні проблеми і знати найбільш загальні методи і прийоми їх вирішення.

Специфіка магістерських робіт полягає в тому, що у процесі їх підготовки та захисту здійснюється досягнення як науково-дослідних, так і освітянських цілей. Магістранти глибоко вивчають певні питання, вчаться аналізувати літературу, критично оцінювати її, висловлювати власні думки, відстоювати їх, робити правильні наукові, теоретичні та практичні висновки, набувати певних навичок тощо сучасних наукових методів дослідження. Захист магістерської роботи демонструє рівень освоєння, досягнення та реалізації зазначених завдань.

Як різновид кваліфікаційних робіт, дипломна робота – це самостійне наукове дослідження окремої економічної проблеми, яким завершується підготовка спеціаліста у вищому навчальному закладі. Основні завдання дипломної роботи:

- систематизація, закріплення та розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при виконанні конкретних наукових, науково-практичних та виробничих завдань;

- розвиток навичок самостійної роботи й оволодіння методикою дослідження й експериментування у вирішенні актуальних проблем;

- набуття практичних навичок економічної роботи з плановою, звітною й оперативно-обліковою документацією;

- визначення рівня підготовки випускника для самостійної роботи в умовах сучасної ринкової економіки;

- формування власного погляду на виявлені проблеми та напрямки їх вирішення.

Будь-яка кваліфікаційна робота з економіки підприємства повинна мати виробничу спрямованість. Об'єктом вивчення має бути конкретне підприємство, організація, установа, або їх сукупність, сектор. У роботі необхідно ставити конкретні практичні завдання та домагатися їхнього розв’язання.

У процесі виконання роботи необхідно глибоко вивчити законодавчий, методичний та інструктивний матеріал, літературні джерела з теми, теоретично обґрунтувати основні положення теми, проаналізувати роботу підприємства, організації, установи із заданої теми, сформулювати конкретні висновки та дати обґрунтовані пропозиції щодо удосконалення економічної діяльності підприємства, організації, установи.

При написанні кваліфікаційної роботи студент повинен показати:

- оволодіння економічною теорією та діалектичним методом пізнання;

- поглиблене на основі літературних джерел знання досліджуваних проблем;

- широке застосування прийомів і методів збирання й аналізу інформації, обробки інформації на ПК;

- систематичну та цілеспрямовану дослідницьку роботу над темою;

- формування власного погляду щодо виявлених проблем і напрямків їх вирішення.

До написання кваліфікаційної роботи допускаються студенти, які оволоділи всіма видами теоретичного та практичного навчання, виконали навчальне навантаження.

Конкретна мета кожної кваліфікаційної роботи залежить від обраної теми й об'єкта дослідження. Вибір теми проводиться студентом разом з його керівником із запропонованої кафедрою тематики, а також може бути науково-творчим продовженням теми курсової роботи, затвердженої відповідною кафедрою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]