Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-10.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
265.22 Кб
Скачать

§1. Створення Голлівуду

Майже сотня років тому вони, на початку 1908 року, перші американськікинопроизводители потягнулися з колиски національної кіноіндустрії – Нью-Йорка на Західне узбережжі, до Каліфорнії. Так з'явився Голлівуд – велика «фабрика мрій» і столиця ілюзій. СловоHollywood створено від англійських словоholly – «гостролист» іwood – «ліс». У 1886 року якась ДейдаУилконс з Канзас-Сіті разом із чоловіком застовпила шматок землі навколо Лос-Анджелеса, назвавши йогоHollywood. Кілька років тому подружжя стало здавати землю у найм, а до 1930 року навколо ранчо виросло ціле селище, приєднаний до Лос-Анджелеса на правах передмістя. Першим кінематографістом,ступившем на грішну землю Голлівуду, був ВільямЗелиг, який купив частина землі, щоб розмістити у ньому філія своєї чиказької кінокомпанії.

Найпотужніший у світі центр кіновиробництва виникла у результаті так званої патентної війни. Знаменитий винахідник ТомасАлва Едісон (1847 – 1931), що придумала крім іншого апарати для зйомки і показу картин, мав патентами за свої відкриття. Усі, хто користується результатами чужих відкриттів, повинні при цьому платити. Кінотеатри на початку ХХ століття росли як гриби після дощу; до кінця першого десятиліття їх було і в Америці понад десять тисяч – хіба що більше, ніж у всій Європі. Вони називалися «>никельодеон» понад дві тисячі доларів, вже місяці повертав свої гроші. Коли фірма Едісона відчула фінансових труднощів, винахідник вирішив поліпшити справи, примусивши платити тих, хто користувався його апаратами. Проте власники кінотеатрів і прокатники не поспішали розлучатись із грошима. На кожне звернення Едісона до суду вони відповідали зустрічними позовами. Так розгорілася юридична «патентна війна».

Щоб виграти напевно, фірма Едісона об'єдналася коїться з іншими компаніями, також які володіли поруч патентів. Виникла «>Моушн пікчерз патент компані» (>МППК) (часто цю компанію називали простоПатентним трестом). Вона спробувала повністю перебрати під свій контроль виробництво і прокат фільмів. 24 грудня 1908 року на вимогу тресту поліція Нью-Йорка закрила у місті понад п'ятсот «>никельодеонов», не які б сплачували «данина». Це свято ввійшов у історію американського кіно під назвою «чорне Різдво».

За кілька місяців трест поширив свій вплив більшу частину американського кіноринку.Неподчинившиесякинопредприниматели (їх почали називати «незалежними») теж об'єдналися. МіжМППК і «незалежними» розпочалося справжнє сутичка. Агенти компанії, не вдовольняючись судовими заходами, ламали проекційні апарати, заливали сірчану кислоту в баки для проявлення плівки. Якось при зйомках «незалежного» фільму вони спровокували бійку між статистами, після якого кілька акторів потрапили до лікарні із серйозними пораненнями.

>Кинопроизводство зосереджувалася тоді Нью-Йорку, і Чикаго. Щоб уникнути переслідувань із бокуМППК, «незалежні» наприкінці 1907 – початку 1908 років стали перебиратися подалі з посади цих міст – на Західне узбережжі. Їм полюбився Голлівуд – завдяки м'якому клімату, безлічі всього необхідні зйомки сонячних днів, живописність околишніх пейзажів: гір, лісів, пустель, де можна було б розігрувати найрізноманітніші сюжети. У 1909 року на голлівудськоїМиши-роуд зросли павільйони першої стаціонарної кінофабрики. А восени 1911 року угорський емігрант Вільям Фокс (1879 – 1952) – колишній кравець та майбутній співвласник кінокомпанії «XX століття Фокс» - почав небувалу історія кіноіндустрії акцію. Він подав зустрічний позов на судові претензіїМППК.

Патентна компанія закінчила свої дні безславно. У 1912 року кандидат у країни Томас Вудро Вільсон переміг під час виборів, висунувши програму боротьби з монополіями.МППК була в монополізмі і за вирішенням суду розпущена. Проте до цього події Голлівуд почав поступово витісняти свого противника з ринку кіноіндустрії, оскільки організував виробництво якісної продукції, більш притягальної для глядачів.

Людям властиво знову і знову звертатися до того що, що він полюбилося, - в цій схильності людини Голлівуд і заснував своєї стратегії. Якщо публіці подобався виконавець, навздогін першої картині запускалися що із його участю; росли акторські гонорари, куди скупилась скупаМППК. Так Голлівуд породив систему зірок – високооплачуваних акторів, кумирів публіки, які у одномуполюбившемся глядачеві амплуа безліч разів. Доти імена перших американських акторів,появлявшихся на екрані, що ніколи не згадувалися в титрах.

Якщо публіці припадав до душі будь-якої персонаж, воно могло прогнозувати нові зустрічі з нею. Це ж сталося з привабливими неї сюжетами. Загалом, Голлівуд переміг оскільки відкрив і справді зумів реалізувати принцип виробництвакинокартин.[1]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]