Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
148078.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
516.49 Кб
Скачать

2.2 Організація туристичного продукту на прикладі туристичної фірми " Супутник–України" Організація подорожі за новим напрямком в пар

Розглянемо стандартний порядок організації нових подорожей фірмою "Супутник", який містить кілька етапів ( додаток 2 )

Першим етапом є безпосередньо розробка програми туру на основі зовнішньої та внутрішньої інформації про місце відпочинку та заходи, які планується провести. Потрібно обрати менеджера по напрямку, який повинен досконально знати програми цього туру, засоби розміщення, мати налагоджені зв'язки, підкріплені договорами, екскурсійні маршрути, та ін.

Для отримання більш детальної інформації менеджер туру переходить до другого етапу його розробки, який має два варіанти. За першим варіантом організатор туру звертається безпосередньо до підприємств дозвілля та відпочинку, відвідування яких заплановано програмою (у нашому випадку це відвідання мису Доброї Надії, Кейптауну та музеїв діамантових шахт, місцевих зулуських поселень, національного парку "Крюгер" та ін). У процесі комунікації встановлюються ціни (групові, індивідуальні), репертуар або детальна програма екскурсії.

Другий варіант є більш придатний для туристичної фірми "Супутник України", у цьому разі менеджер програми зв'язується зі провідними тур операторами ПАР, домовляється з ним про посередницькі послуги за визначену суму комісії у попередньо укладеній агентській угоді, стає повноправним партнером і отримує готовий тур з усіма бажаними умовами і свої комісійні, але ж звичайно, кожна фірма обирає свій шлях становлення на новому ринку. Тоді тур оператор домовляється від свого імені із закладами дозвілля згідно із заданою йому програмою, відправляє приблизний розрахунок витрат на організацію туру, включаючи в нього і суму свого прибутку.

Потім менеджер туру складає нову калькуляцію вартості поїздки у розрахунку на одну особу з урахуванням норми прибутку для компанії і переходить до четвертого етапу.

Просування складеної програми туру здійснюється за допомогою маркетингових методів, у першу чергу - реклами. Це і наявні форми комунікації, які здійснюються через посередництво платних засобів поширення інформації. Проте, реклама має свої суворі правила і закони, особливо якщо йдеться про кардинально новий продукт, яким і є подорож до ПАР. Для того, щоб реклама досягла своєї мети, потрібно підібрати такі засоби її поширення, які, з одного боку, дозволили б охопити найбільше коло замовників, а з другого, - не вплинули на підвищення ціни на пропоновані послуги. При цьому слід враховувати:

- ціну пропонованого туру, рівень якої відповідає платоспроможності певного сегменту споживачів;

- віковий фактор клієнтів, для яких пропонується тур (молодь, середній вік, діти). У нашому випадку програму розраховано на екстремальних туристів та зацікавлених у пошуках чогось нового, отже і розповсюджувати її слід серед молодих заможніх, можливо сімейних, туристів.

Якщо програма знайшла своїх споживачів у кількості, достатній для забезпечення прибутку (вона становить 20-30 чол. плюс один супроводжуючий), порядок туру може бути доповнено побажаннями замовника, особливо це стосується екскурсійної та культурно-розважальної частини. Індивідуальні побажання туристів пояснюються специфікою дозвілля: кожна людина має свої погляди на світ, свої духовні потреби, які вона прагне задовольнити за допомогою туризму. Цей момент належить до п'ятого етапу організації нового туру, який полягає в залученні екскурсовода-груповода до спільної підготовки заходів дозвілля, які умовно можна поділити на :

- масові;

- камерні (групові);

  • індивідуального вибору.

У нашому випадку слушно було б використати масові форми дозвілля, основною особливістю яких є те, що під час підготовки та проведення масових заходів здійснюється безпосередній прямий контакт між суб'єктом і об'єктом впливу. Об'єктом є туристична група, що на даний час перебуває у полі зору-туристичної індустрії. Процес підготовки та проведення художньо-масових заходів включає чітке моделювання та корекцію рухливої системи: глядач-учасник-організатор-ініціатор. Саме ця модель е ідеальною для сфери туризму, що характеризується високою насиченістю розваг та активним відпочинком.

Можливі різноманітні форми культурно-дозвільницької в новій подорожі діяльності потрібно привести у систему за допомогою їх класифікації, в основу якої слід покласти соціально-демографічну характеристику об'єкта, місце дії, періодичність, мету туристичної акції. Виділяють такі форми дозвілля у сфері туризму, на які треба орієнтуватися для розробки успішного напрямку:

1. група - специфічні форми сфери туризму (екскурсія, похід, експедиція, рейд, подорож, зліт, мандрівка, круїз);

2. група - художньо-масові форми дозвілля як об'єкти туристичних маршрутів (олімпіада, карнавал, фестиваль, вернісаж, виставка, ярмарок, гуляння);

3. група - інформаційні форми культурологічної діяльності (бесіда, конференція, лекція, семінар, симпозіум, асамблея, круглий стіл та ін.);

4. група - традиційні народні форми дозвілля (свято, обряд, ритуал, вечорниці, рив'єра, турнір);

5. група - художні бізнес-програми ( бізнес-клас, презентація, прийом, фуршет, аукціон, казино, шоу тощо);

6. група - сучасні форми культурно-розважальної діяльності (салон, концерт, атракціон, видовище, конкурс, вікторина, ігротека, відео-дискотека, бал та ін.).

Перед розробкою тієї чи іншої форми дозвілля в маршруті до ПАР "Супутник України " провів анкетування серед сегмента, на якій був зорієнтований.

За даними анкетування щодо популярності тих чи інших форм, які б хотіли бачити на цьому маршруті , отримано такі результати:

Найбільш вживаними у наданні туристичних послуг виявилися форми, що належать до групи "специфічні форми туризму", їх обсяг у загальній структурі форм становить 37,5%, а серед окремих форм цієї групи лідирують екскурсії (34%) та подорожі (21%). За специфічними формами сфери туризму слідкували художні бізнес-програми (16,5%; серед них презентація - 44%, шоу-18.5%).

Сучасні форми культурного дозвілля, яке б можна було організувати в ПАР становлять 16%. Серед форм цієї групи 19% становлять конкурсно-ігрові програми, 18% - концерти. Конкурси є популярними завдяки своїй можливості включення у співтворчість туристів. Це - сплав вікторин, естрадних виступів, спортивних і художніх змагань, конкурси вимагають від учасника ерудиції, кмітливості, художньо-виконавських здібностей, фізичної спритності. Для сфери туризму вони є зручними, наймобільнішими з усіх форм культурно-розважальної діяльності, чим і пояснюється їх, популярність у туристичній сфері.

Великого значення менеджери цього напрямку надали художньо - масовим формам дозвілля, наприклад об'єктам туристичних маршрутів, які становлять 13,5%(наприклад в ПАР кожен рік проходить всесвітньо відомий фестиваль "Міс Всесвіт", на якій з’їжджаються туристи з усього світу і якій також буде входити до одного з розроблених маршрутів до ПАР). Використовуючи ту чи іншу визначну подію міжнародного значення, менеджери "Супутника Україна" заздалегідь готуються до таких подій. Традиційні народні форми дозвілля у формуванні цього туру становлять 11%. У культурі кожного є багато явищ, що приваблюють широкий загал населення. Вражають своїм розмаїттям народні етнічні традиції зулусів. Це свята, магічні обряди, пророцтва, урочисті трапези, маскаради, ритуальні вогнища, купання, богослужіння. Сьогодні взагалі зростає інтерес до краєзнавства, широкого розмаху набуває етнотуризм. Етнографічні музеї просто неба репрезентують культуру, архітектуру, мистецтво в нашому випадку надзвичайно екзотичного народу зулусів. На їх територіях зберігаються селянські дворища з житловими та господарськими будівлями, оформленими у стилі африканських народів. Особливо привабливим і вражаючим є те, що ці селища не просто історична пам’ятка, сучасна дійсність, так як В ПАР пропонують екскурсії по сучасним селищам зулусів і, навіть, при бажанні можливо залишитися в них на ночівлю. Домінуючим серед форм цієї групи є свято (35%).

Розглянувши ці різноманітні форми можливого дозвілля в новому турі, слід зауважити, що їх можна використовувати комплексно. Це засвідчують програми різноманітних турів, які вже були розроблені "Супутником" .

Після остаточного затвердження екскурсійної та культурно - розважальної програми на побажання замовника між клієнтами та турагентством "Супутник" обов'язково укладається угода, де викладено всі умови оформлення та оплати майбутньої подорожі, перелік послуг, що надаються, а також права і обов'язки кожної сторони. У документі також зазначаються умови анулювання поїздки, форсмажорні обставини.

Останнім етапом є укладення договорів безпосередньо самим агентством або через свого посередника із закладами дозвілля, відвідування яких зазначено у програмі туру: музеї, екскурсійні об'єкти тощо. Цей етап містить бронювання квитків (із передоплатою або без неї) та обговорення умов обслуговування туристів. Вартість квитків у музеї, концертні зали, як правило, входить до вартості обслуговування, але мають місце випадки, коли туристи доплачують за відвідування тих чи інших установ, парків, клубів уже на місці (найчастіше таке трапляється, коли ці відвідування не було заплановано програмою або не було попередньо обговорено турагентствами).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]