Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prog_shpor.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
96.71 Кб
Скачать

1.Алгоритм- це послідовність точних,однозначних та зрозумілих виконавцю команд,спрямованих на те щоб через скінченну кількість елементарних кроків досягти кінцевого результату.

Особливості виконання:

а)Строгий порядок.

б)Формальний характер.

Система команд виконавця- це сукупність команд, які здатен виконувати виконавець.

Властивості алгоритму:

а)Масовіть

б)Визначенівсть.

в)Дискретність.

г)Результативність.

2. Базові конструкції: слідування, розгалуження, повторення.

-  Конструкція, що поєднує у собі послідовне виконання двох або більш операцій, називається слідуванням. -  Конструкція, що складається з розвилки, двох операцій і злиття, називається розгалуженням. Одна з операцій може відсутня. -  Конструкція, що має лінії керування, що ведуть до операцій, що передують даним операціям, або до розвилок, називається циклом.

3. Початковий етап розробки Сі відбувся у стінах Bell Labs між 1969 та 1973 роками; Деніс Рітчі стверджує, що найбільш творчим був 1972 рік. Мову було названо «Сі» через те, що багато її можливостей було отримано від раніше створеної мови B.На початку С була розроблена як мова для програмування в операційній системі Unix. Незабаром він став поширюватися для програмістів-практиків. Наприкінці 70-х були розроблені транслятори С для мікроЕОМ операційної системи СР/M. Після появи IBM PC стали з'являтися і компілятори мови С (для таких комп'ютерів їх зараз декілька десятків). У 1983 р. американський Інститут Стандартів (ANSI) сформував Технічний Комітет X3J11 для створення стандарту мови С. На сьогодні мова С++, що з'явилася як послідовник С, підпорядковується більшості вимог стандарту.

       За своїм змістом С, перш за все, є мовою функцій. Програмування на С здійснюється шляхом опису функцій і звертання до бібліотек (бібліотечних функцій). Більшість функцій повертають деякі значення, що можуть використовуватися в інших операторах. Серед переваг мови С потрібно відзначити основні:     • універсальність (використовується майже на всіх існуючих ЕОМ);     • компактність та універсальність коду;     • швидкість виконання програм;     • гнучкість мови;     • висока структурованість.

4.Творцем мови є Ніклаус Вірт. Першим компілятором мови Pascal є ETH Pascal, створений у 1970-му. Назва ETH походить від назви інституту німецькою Федеральна вища технічна школа Цюріха, де він був розроблений. Завдяки своїй компактності, концептуальній цілісності й ортогональності понять, а також вдалому оригінальному опису, запропонованому автором мови, Pascal виявився дуже легким для вивчення й освоєння.

5. Типи алгоритмів

•  лінійні

•  розгалуженнями;

•   алгоритми з повтореннями.

Лінійний алгоритм – послідовність простих команд.

Циклічний алгоритм (повторення) – виконання певних команд скінчене число разів.

Розгалужений алгоритм – крім простих команд, є умовна команда.

6.Основні ідеї структурного підходу:

1)Процес побудови алгоритму подається у вигляді ієрархічної структури рівнів.При цьому кожний вищий рівень ізольований від деталей нижніх рівнів. На найвищому рівні алгоритм подається як послідовність найсуттєвіших етапів розв’язування задач.

2)Будь-який алгоритм може бути побудований із застосуванням так званих базових конструкцій лише трьох видів:Слідування,розгалуження,повторення.

Кожена з конструкцій має лише один вхід і тільки один вихід. Завдяки цьому весь алгоритм має вигляд послідовної структури.

7. В алгоритмічних мовах програмування існують аналогічні структурні елементи, тільки слова називають лексемами, словосполучення - виразами, а речення - операторами.       Лексеми в свою чергу утворюються із символів, вирази - із лексем і символів, оператори - із символів, лексем і виразів.    • Алфавіт мови, або її символи - це основні неподільні знаки, за допомогою яких пишуться всі тексти на мові програмування.    • Лексема, або елементарна конструкція - мінімальна одиниця мови, яка має самостійний зміст.    • Вираз задає правило обчислення деякого значення.   • Оператор задає кінцевий опис деякої дії. Алфавіт  Алфавіт мови С включає :   

 • великі та малі літери латинської абетки;   

 • арабські цифри;   

 • пробільні символи : пробіл, символи табуляції, символ переходу на наступний рядок тощо;

   • символи , . ; : ? ' ! | / \ ~ ( ) [ ] { } < > # % ^ & - + * = Константами називають сталі величини, тобто такі, які в процесі виконання програми не змінюються. В мові Сі існує чотири типи констант : цілі, дійсні, рядкові та символьні. 1. Цілі константи можуть бути десятковими, вісімковими або шістнадцятковими. 2. Дійсні константи складаються з цілої частини, десяткової крапки, дробової частини, символу експоненти (e чи E) та показника степеня. Дійсні константи мають наступний формат представлення : Лекскми- це мінімальна одиниця, яка має самостійний зміст.  Ключові слова - це зарезервовані ідентифікатори, які мають спеціальне значення для компілятора. Їх використання суворо регламентоване. Імена змінних, констант, міток, типів тощо не можуть співпадати з ключовими словами.

8.Базові елементи мови паскаль:

1)Алфавіт мови - Мова Паскаль містить символи для складання ідентифікаторів (великі та малі латинські букви, арабські цифри, знак підкреслення); символи-роздільники (пропуск, керуючі символи з ASCII-кодами від 0 до 31);спеціальні символи, що виконують певні функції при побудові різних конструкцій мови (+ – * / = > <.,; : @ ‘ ( ) { } [ ] # $ ^); складові символи, які сприймаються компілятором як єдине ціле (<= >=: = (* *) (..)..); «невживані» символи (символи, що не входять до алфавіту мови, але використовуються в коментарях та у вигляді значень символьних і рядкових констант).

2)індентифікатори — послідовності з букв, цифр та символу підкреслення, що починаються з букви або символу підкреслення. Великі та малі букви не розрізнюються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]