Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції-Презентации / ПЕРСОНАЛ П_ДПРИЄМСТВА.ppt
Скачиваний:
160
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
67.58 Кб
Скачать

1.Персонал підприємства, його класифікація

3. Коефіцієнт плинності КПЛ – відношення чисельності працівників підприємства, що вибули чи звільнених за даний період на середньооблікову чисельність за той же період.

4. Коефіцієнт стабільності визначається за формулою:

 

 

1 Р/

КС

 

 

зв

100%

 

Р0

 

 

 

РП

Рзв– чисельність працівників, що звільнилися з підприємства за власним бажанням чи через порушення трудової дисципліни за звітний період.

Р0 – середньооблікова чисельність працівників за період, що передує звітному; Рп – чисельність прийнятих працівників у звітний період.

2.Продуктивність праці та її планування

Продуктивність праці це показник, який характеризує ефективність праці в процесі виробництва продукції та показує здатність працівника випускати визначену кількість продукції за одиницю часу.

2.Продуктивність праці та її планування

Рівень продуктивності праці

характеризується показником виробітку, який показує кількість продукції, що виготовлено за одиницю часу або приходиться на одного середньооблікового працівника.

2. Продуктивність праці та її планування

Існує три методи визначення виробітку:

натуральний передбачає визначення виробітку шляхом ділення обсягу виробленої продукції в натуральних одиницях на кількість затраченого часу в нормо-годинах; різновидом натуральних вимірників обчислення виробітку є умовно-натуральні;

вартісний передбачає визначення виробітку шляхом ділення обсягу виробленої продукції в грошовому вираженні до затрат часу, вираженого в середньообліковій чисельності працівників, або відпрацьованій ними кількості людино-днів, людино-годин);

трудовий передбачає визначення виробітку шляхом ділення обсягу продукції, представленої в затратах робочого часу в нормо-годинах, на кількість працівників).

2.Продуктивність праці та її планування

Оберненим показником до виробітку є

показник трудомісткості. Під трудомісткістю продукції розуміється сума всіх витрат праці на виробництво одиниці продукції на даному підприємстві.

За характером та призначенням витрат праці розрізняють нормативну, фактичну та планову трудомісткість.

2.Продуктивність праці та її планування

Нормативна трудомісткість окремого процесу дорівнює сумі витрат робочого часу окремого робітника чи бригади на виготовлення одиниці продукції або виконання комплексу.

Планова трудомісткість визначається на основі показників нормативної трудомісткості. Така трудомісткість, як правило, менша від нормативної на величину зменшення трудових витрат, що передбачено організаційно-технічними заходами підприємства, але вона може дорівнювати й нормативній.

Планова та нормативна трудомісткість визначаються в людино-годинах.

Фактична трудомісткість показує фактичні витрати робочого часу.

2.Продуктивність праці та її планування

Планування продуктивності праці здійснюється методом прямого рахунку та пофакторним методом.

Метод прямого рахунку передбачає визначення планового рівня продуктивності праці (Ппл) шляхом ділення запланованого обсягу випуску продукції у вартісному виразі або в натуральних одиницях (Qпл або Nпл) на планову чисельність промислово- виробничого персоналу (Чпл):

Ппл

Qпл

або

Nпл

 

Ч пл

Ч пл

 

2.Продуктивність праці та її планування

Пофакторний метод передбачає розрахунок приросту продуктивності праці через економію чисельності працівників під впливом різних факторів.

Підвищення продуктивності праці істотно впливає на обсяги виробництва. Розрахунок можливого приросту продукції за рахунок росту продуктивності праці здійснюється за формулою:

Qпр 100 Ч 100,%

Q

де Ч приріст чисельності, %Q приріст обсягу виробництва, %.

3.Чинники підвищення продуктивності праці

Зростання продуктивності праці на будь-якому підприємстві залежить від багатьох чинників – як зовнішніх, так і внутрішніх. Але всі ці чинники можна об'єднати в три великі групи:

1) техніко-технологічні, які визначаються рівнем розвитку та ступенем використання засобів виробництва;

2) організаційні, які відображають рівень організації виробництва;

3) соціально-економічні, які залежать насамперед від людського фактора.

3. Чинники підвищення продуктивності праці

Резерви підвищення продуктивності праці це невикористані можливості економії затрат праці, які з'являються внаслідок дії тих чи інших факторів (удосконалення техніки, технології, організації виробництва та праці тощо).