Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom / Печать / Диплом.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
68.55 Кб
Скачать

Реферат

Пояснювальна записка до дипломної роботи: ___ с., ___ рис., __ табл., __ додатків, __ джерел.

Об‘єкт проектування – прикладна програма для виконання розрахунків параметрів обладнання.

Мета проектування – створення прикладної програми «Розрахунок обладнання цукрового заводу» із довідковою системою обладнання.

Метод проектування – система розробки об‘єктно- орієнтованих продуктів Embarcadero Delphi 2010, програмні продукти HTML Workshop та HtmlPad.

У результаті дипломного проектування системи , була створена інформаційно-довідкова система обладнання яке використовується на цукрових заводах, в якій перечислені основні типи обладнання цукрових заводів.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: ПРОГРАМНИЙ ПРОДУКТ, DELPHI 2010, РОЗРАХУНКИ, ОБЛАДНАННЯ, РОЗРАХУНОК ОБЛАДНАННЯ ЦУКРОВОГО ЗАВОДУ.

ВСТУП

В умовах сучасного інформаційного суспільства все актуальнішою стає потреба використання новітніх технологій у навчанні, як для покращення методів та технології навчання, так і для підвищення його ефективності. Також використання новітніх інформаційних технологій дає можливість набагато збільшити коло слухачів навчального курсу, та значно зменшити часові та фінансові затрати пов'язані з оволодінням знаннями, уміннями та навичками з різних дисциплін та у різних галузях.

Мета виконання дипломної роботи полягає у створенні прикладної програми для обрахунку обладнання цукрового виробництва.

Актуальність створення прикладної програми обумовлена необхідністю створення сучасних електронних посібників з метою удосконалення навчального процесу та полегшення виконання розрахунків студентами спеціальності 5.05170105 «Виробництво цукристих речовин та полісахаридів» за кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст».

Завдання дипломної роботи – створення програмного додатку як універсальної методичної розробки для студентів спеціальності 5.05170105 "Виробництво цукристих речовин та полісахаридів", яка може використовуватися при вивченні широкого кола питань щодо обладнання, яке використовується на бурякопереробних заводах,а також при виконанні курсового та дипломного проектування.

Об'єктом розробки є розрахунок обладнання цукрового виробництва.

Під час розробки програмного продукту був здійсненний аналіз розрахунку обладнання, яке використовується на підприємствах цукрової галузі, та можливості застосування сучасних інформаційних технологій у навчальному процесі.

Розділ 1. Опис предметного середовища

    1. Коротка довідка

      1. Загальна характеристика галузі цукроваріння.

Цукрова промисловість — галузь харчової промисловості, яка виробляє цукор-пісок і рафінад.

В Україні це одна з найстаріших і найважливіших галузей харчової промисловості, продукція якої до 1914 року, поруч із збіжжям, була найважливішим предметом експорту.

Цукрова промисловість є однієї зі стратегічно важливих галузей харчової промисловості України. Вона поєднує в собі виробників елітного та фабричного насіння, цукрового буряку, насіннєві заводи, цукрові заводи й сервісні підприємства галузі. Кінцевими продуктами цього величезного агропромислового комплексу є цукор в асортименті, а також побічна продукція – меляса (патока), жом. При Смілянському цукровому заводі працює завод з виробництва лимонної кислоти.

До складу цукрової промисловості України входить 120 промислових, сільськогосподарських, будівельних й інших підприємств, а саме:

  • Цукропісочні заводи – 45;

  • Цукрорафінадні заводи – 2;

  • Бурякогосподарства – 40;

  • Насіннєві заводи — 6;

  • Заводи лимонної кислоти — 1;

  • Машинобудівні заводи з випуску технологічного устаткування – 7;

  • Пусконалагоджувальні організації – 2;

  • Кар’єроуправління з видобутку вапнякового каменю – 7;

  • Науково-дослідний інститут цукрової промисловості.

Виробничі потужності галузі дозволяють щорічно провадити: 4,8 млн. тонн цукру-піску; 350 тис. тонн цукру-рафінаду; 4,7 тис. тонн лимонної кислоти; 2,2-2,4 млн. тонн меляси. Україна є великим виробником цукру з буряку. В останні роки виробництво даного продукту коливається в межах 1,8-2,6 млн. тонн.

Щорічна потреба України в цукрі, за оцінками фахівців, становить понад 2,1 млн. тонн. Розраховується вона, виходячи з біологічної норми споживання – понад 40 кг на душу населення. Але неоднозначність оцінки чисельності населення України й кількості приїжджих, що перебувають на її території, дає розбіжність в оцінці потреби.

Щодо обладнання на цукробурякопереробних заводах, то на даний момент його можна назвати застарілим. Дуже велика кількість заводів зараз устаткована апаратами моделей ще радянського виробництва, у кількісному співвідношенні 80% від загального обсягу підприємств. Це є однією із головних проблем виробництва цукру.

Зараз дуже мала кількість цукрових заводів має новітнє технологічне устаткування, а цукрова галузь в Україні має досить низькі показники виробництва цукру і переживає не найкращі часи. Тож виникла необхідність заміни зношеного обладнання на більш нове та більш продуктивне.

Є багато причин провести заміну обладнання, яке на даний момент функціонує на цукрових заводах.

      1. Навчальний процес в СТХТ НУХТ

На сьогодні Смілянський технікум харчових технологій НУХТ має статус вищого навчального закладу 1-го рівня акредитації і з 2003 року є структурним підрозділом Національного університету харчових технологій. Технікум здійснює освітню діяльність за І рівнем акредитації за спеціальностями:

  • 5.03060101 «Організація виробництва»;

  • 5.05010301 «Розробка програмного забезпечення» ;

  • 5.05010101 «Обслуговування програмних систем і комплексів»;

  • 5.05020102 «Обслуговування комп'ютеризованих, інтегрованих і робото-технічних систем»;

  • 5.05020201 «Монтаж, обслуговування засобів і систем автоматизації технологічного виробництва»;

  • 5.05050208 «Експлуатація та ремонт обладнання харчових виробництв» ;

  • 5.05050302 «Технологія обробки матеріалів на верстатах та автоматичних лініях» ;

  • 5.05170104 «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчових концентратів» ;

  • 5.05170105 «Виробництво цукристих речовин та полісахаридів» ;

  • 5.03050701 «Маркетингова діяльність» .

За роки існування технікум підготував понад 40 тис. фахівців, які працюють на підприємствах та в організаціях України та за її межами.

Нині процес підготовки досвідченого висококваліфікованого робітника, який може застосувати свої знання, уміння та навички у високотехнологічному суспільстві обов'язково передбачає використання сучасних засобів виробництва, які у навчальному процесі набувають ознак засобів навчання.

Також процес підготовки майбутнього спеціаліста неможливий без отримання ним професійних навичок на практичних заняттях. Методичні вказівки до виконання практичних робіт містять багато розрахунків, виконання яких займає багато часу.

Для того, щоб програмний продукт щонайкраще відповідав пропонованим вимогам, необхідно, щоб він сполучав в собі функції програми для виконання

Соседние файлы в папке Печать