Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom / Печать / Диплом.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
68.55 Кб
Скачать

1.3 Постановка задачі

Метою дипломної роботи є створення прикладної програми, що має відповідати ряду наступних вимог:

  1. Виконувати розрахунок технічної продуктивності обладнання основного технологічного, допоміжного технологічного та загальнозаводського обладнання цукробурякових заводів.

  2. Збереження результатів розрахунків в документ формату .doc (MS Word).

  3. Мати довідкову систему цього ж обладнання, що надаватиме користувачеві інформацію про характеристики цього обладнання.

Таким чином, при розробці даної програми буде досягнуто наступні цілі: скорочення часу на проведення практичних занять, при виконанні курсового та дипломного проектування, за рахунок спрощення процедури виконання розрахунків.

Оскільки, за впровадженням інформаційних технологій до навчального процесу стоїть майбутнє, то за рахунок впровадження даного додатку має підвищитися ефективність навчального процесу.

РОзділ 2 Проектування програмного продукту

2.1 Обгрунтування технології та засобів реалізації

Метою дипломної роботи є створення додатку «Розрахунок обладнання цукрових заводів». Додаток має виконувати обрахунок технічної продуктивності основного технологічного, допоміжного технологічного та загальнозаводського обладнання та надавати інформацію про дане обладнання.

Поставлена задача створення додатку «Розрахунок обладнання цукрових заводів» актуальна на даний час, тому що за допомогою цієї програми можна виконувати розрахунки параметрів обладнання, які на даний момент виконуються вручну, цим самим полегшивши їх виконання.

Для поставленої задачі було використано таке програмне забезпечення як Delphi 10, текстовий редактор MS Word 2010, HTMLPad та HTML Help Workshop.

Delphi - це середовище розробки програм, орієнтованих на роботу в операційних системах сімейства Windows. Програми в Delphi створюються на основі сучасної технології візуального проектування яка, в свою чергу, базується на ідеях об'єктно-орієнтованого програмування. Програми в Delphi пишуться на мові Object Pascal, який є наступником і розвитком мови Turbo Pascal. Дане середовище користується значною популярністю серед програмістів, оскільки надає значні можливості в реалізації тих чи інших програм, при відносній своїй простоті.

Ця мова втілила концепцію об'єктно-орієнтованого програмування. Delphi 2010 має такі можливості:

  • вбудована підтримка жестів і сенсорного введення;

  • підтримка Windows 7, 8;

  • керування згортанням коду;

  • пересування блоків тексту клавішею Tab;

  • підтримка перетягування файлів безпосередньо в редактор коду;

  • підтримка рефакторингу узагальнень;

  • форматувальник вихідного коду;

  • аудит і метрики вихідного коду;

  • перетягування маркерів рядків (точки зупинки, закладки тощо) в редакторі;

  • сортування елементів менеджера проектів;

  • компіляція і побудова, починаючи з певного елемента.

Щодо середовища Delphi, то воно має об'єктно-орієнтовану модель програмних компонент.

Об'єктно-орієнтоване програмування - це метод програмування, заснований на поданні програми у вигляді сукупності взаємодіючих об'єктів, кожен з яких є екземпляром певного класу, а класи є членами певної ієрархії наслідування. Програмісти спочатку пишуть клас, а на його основі при виконанні програми створюються конкретні об'єкти (екземпляри класів). На основі класів можна створювати нові, які розширюють базовий клас і таким чином створюється ієрархія класів.

На думку Алана Кея, розробника мови Smalltalk, якого вважають одним з «батьків-засновників» ООП, об'єктно-орієнтований підхід полягає в наступному наборі основних принципів:

  • все є об'єктами.

  • всі дії та розрахунки виконуються шляхом взаємодії (обміну даними) між об'єктами, при якій один об'єкт потребує, щоб інший об'єкт виконав деяку дію. Об'єкти взаємодіють, надсилаючи і отримуючи повідомлення. Повідомлення — це запит на виконання дії, доповнений набором аргументів, які можуть знадобитися при виконанні дії.

  • кожен об'єкт має незалежну пам'ять, яка складається з інших об'єктів.

  • кожен об'єкт є представником (екземпляром, примірником) класу, який виражає загальні властивості об'єктів.

  • у класі задається поведінка (функціональність) об'єкта. Таким чином усі об'єкти, які є екземплярами одного класу, можуть виконувати одні й ті ж самі дії.

  • класи організовані у єдину деревоподібну структуру з загальним корінням, яка називається ієрархією успадкування. Пам'ять та поведінка, зв'язані з екземплярами деякого класу, автоматично доступні будь-якому класу, розташованому нижче в ієрархічному дереві.

Таким чином, програма являє собою набір об'єктів, що мають стан та поведінку. Об'єкти взаємодіють використовуючи повідомлення. Будується ієрархія об'єктів: програма в цілому — це об'єкт, для виконання своїх функцій вона звертається до об'єктів що містяться у ньому, які у свою чергу виконують запит шляхом звернення до інших об'єктів програми. Звісно, щоб уникнути безкінечної рекурсії у зверненнях, на якомусь етапі об'єкт трансформує запит у повідомлення до стандартних системних об'єктів, що даються мовою та середовищем програмування. Стійкість та керованість системи забезпечуються за рахунок чіткого розподілення відповідальності об'єктів (за кожну дію відповідає певний об'єкт), однозначного означення інтерфейсів міжоб'єктної взаємодії та повної ізольованості внутрішньої структури об'єкта від зовнішнього середовища (інкапсуляції).

Основний акцент обєктно-орієнтованої моделі в Delphi робиться на максимальному перевикористанні коду. Це дозволяє розробникам будувати додатки досить швидко з заздалегідь підготовлених об'єктів, а також дає їм можливість створювати свої власні об'єкти для середовища Delphi. Ніяких обмежень по типах об'єктів, які можуть створювати розробники, не існує. Дійсно, все в Delphi написано на ньому ж, тому розробники мають доступ до тих же об'єктів та інструментів, які використовувалися для створення середовища розробки. Подієва модель в Windows завжди була складна для розуміння і налагодження. Але саме розробка інтерфейсу в Delphi є найпростішим завданням для програміста.

Операційна система Windows заснована на повідомленнях. Повідомлення ці виникають в результаті дій користувача, апаратури комп'ютера або інших програм. Таких повідомлень в Windows сотні, і за великим рахунком, написати програму для Windows - значить визначити реакцію на деякі з них.

Працювати з такою кількістю повідомлень, навіть маючи під рукою довідник, нелегко. Тому одним з головних переваг Delphi є те, що програміст повністю позбавлений від необхідності працювати з повідомленнями Windows (хоча така можливість у нього є). Типових подій в Delphi - не більше двох десятків, і всі вони мають просту інтерпретацію, що не вимагає глибоких знань середовища.

Інформаційну довідку найпростіше реалізувати у вигляді структурованого набору сторінок у форматі .htm, адже в документ в такому форматі забезпечує структурований перегляд довідкової інформації.

HTMLPad - функціональний і одночасно компактний веб-редактор, який має зручну панель інструментів для швидкого форматування тексту, створення форм, таблиць, вставки тегів. У програмі є великий набір інструментів для підбору кольорів, роботи зі шрифтами, структурування тексту і т. д. З корисних доповнень можна відзначити функцію перевірки коду HTML і розширений буфер обміну. Редактор володіє функцією контекстної підсвічування введеного коду. У програмі є «джентльменський набір» найбільш часто необхідних Java-Script і блоків HTML-коду (навігаційна панель; посилання для повернення до попередньої сторінки; кнопка для закриття поточного вікна). Для перегляду редагованого документа можна використовувати вбудований браузер.

HTML Help Workshop — це розробка компанії Microsoft, потужний інструмент для створення файлів довідки, електронних книг, інструкцій і інших документів у форматі CHM. Програма дозволяє редагувати гіпертекстове зміст довідкової системи, індексувати сторінки, а використовуючи CSS, можна навести дизайн численних сторінок до загального вигляду.

Для роботи з текстовою інформацією дуже ефективними є спеціальні програми підготовки текстів: так звані текстові процесори або текстові редактори. На відміну від друкарської машини, текстові процесори дають змогу за значно коротший час і більш якісно підготувати будь-який документ.

На сьогодні є сотні різноманітних текстових редакторів, і їхня кількість продовжує зростати. Функціональні можливості різних програм підготовки текстів істотно різняться, водночас більшість із них має багато спільних властивостей.

До загальних функцій, які можуть бути реалізовані текстовими процесорами, можна зарахувати такі:

1) введення тексту в комп'ютер;

2) редагування тексту (заміна, вставка, видалення тощо);

3) пошук необхідної інформації у тексті;

4) форматування тексту (встановлення лівої межі тексту, вирівнювання правого краю, встановлення позиції відступу першого рядка абзацу тощо);

б) перенесення і копіювання фрагментів тексту;

6) виділення частин тексту певним шрифтом;

7) розбиття тексту на сторінки з певною кількістю рядків та інтервалів між рядками;

8) робота з декількома документами одночасно;

9) друкування тексту з заданою щільністю, якістю тощо; 10) збереження тексту на дисках.

Текстовий редактор Word є одним із найпоширеніших текстових редакторів, що значною мірою зумовлено його численними перевагами, до яких належать, насамперед, широкі функціональні можливості. Важко знайти таке завдання в роботі з текстами, яке не можна було б розв'язати засобами Word. Цей редактор належить до групи програм Microsoft Office. Крім нього, до неї входять електронна таблиця Excel і система управління базою даних Access, тобто основні програми, які можуть використовуватися для формування документообігу в установах. Широкому використанню Word сприяють також вбудовані в нього засоби перетворення файлів, створених іншими текстовими редакторами, в файли формату Word і навпаки.

Існує декілька версій Word для Windows, кожна наступна версія сумісна, як правило, з попередніми і має додаткові можливості.

 Середовище Borland Delphi надає широкі можливості виведення інформації на принтер за допомогою об'єкту TPrinter. Однак більшість завдань друку зводиться до висновку тексту або таблиць. При цьому з одного боку, в програмах доводиться реалізовувати складні алгоритми форматування тексту при виведенні, а з іншого боку, такі завдання дублюють широко поширені пакети, в яких дані можливості вже реалізовані.

Більш того, виведення інформації на друкуючий пристрій жорстко визначає вид одержуваних документів, на який користувач не може вплинути. При цьому з розвитком комп'ютерної техніки друковані документи стають все менш затребуваними у зв'язку з широким використанням для обміну інформацією електронної пошти та факсів. У таких умовах доцільно наділяти програмні продукти можливостями збереження інформації в загальноприйнятих форматах, таких, наприклад, як формат текстових документів RTF, DOC, DOCX тим більше, що Delphi частково підтримує такі можливості.

Однак робота з такими форматами все-таки не проста, і вимагає від розробника додаткових зусиль, особливо в умовах швидкого оновлення  стандартів на формати представлення даних.  Другий підхід до підвищення гнучкості виведення інформації підтримується наявністю в Windows OLE (Object Linking and Embedding - зв'язування і впровадження об'єктів), що дозволяє запускати свої додатки і передавати їм дані, викликаючи методи цих додатків.

Технологія OLE є частиною технології СОМ - визнаного стандарту для виконання подібних операцій, і все більше програмних продуктів підтримують такі можливості. Винятком не є і група продуктів Microsoft Office, кожен додаток якої може бути використано з Delphi-додатків для передачі в них даних. 

Соседние файлы в папке Печать