Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

1.2 Пенсійний фонд на сучасному етапі

Ухвалення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відкрило новий етап та поставило нові завдання перед Пенсій­ним фондом.

Одразу після прийняття цього Закону Фондом протягом 2003-2004 років було здійснено велику підготовчу роботу щодо ефективного впровадження цього Закону:

  • сформовано нормативно-правову базу. За рік, що минув після прий­няття Закону, були прийняті один Указ Президента, сім постанов та одне роз­порядження Кабінету Міністрів України, а також низку відомчих нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади;

  • проведені навчальні курси з організації впровадження Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» для фахівців сис­теми як на центральному, так і на місцевому рівнях;

  • розгорнуто широку інформаційно-роз'яснювальну роботу. Зокрема, утворено відомчі друковані органи Пенсійного фонду України: журнал «Вісник Пенсійного фонду України», газету «Пенсійний кур'єр», створено Навчально-методичний центр;

  • започатковано роботу інформаційної телефонної лінії з питань рефор­мування пенсійної системи, що дозволяє персоналізувати роз'яснювальну ро­боту. Було організовано громадські приймальні та виїзні прийоми громадян за місцем їх проживання, проведено навчальні семінари для бухгалтерів та керівників підприємств з питань сплати внесків за новим пенсійним законо­давством, призначення та виплати пенсій.

З січня 2004 року почав діяти Закон «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якого здійснено перерахунок раніше призначених пенсій.

Знято максимальне обмеження розмірів пенсій. Жодну пенсію в Україні після введення в дію нового пенсійного Закону не було зменшено. Збережено пенсійний вік.

Пенсіонерам було надано право протягом усього 2004 року надавати до ор­ганів Пенсійного фонду додаткові документи про заробіток та стаж, набутий до 1 січня 2004 року. Нові розміри пенсій, у цьому випадку, виплачуються за період з 1 січня 2004 року, незалежно від дати подання документів. Станом на 1 січня 2005 року за додатково наданими документами відповідно до Закону Ук­раїни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» проведено перерахунки пенсій понад 3,5 млн. осіб.

Протягом 2004 року було також проведено кілька перерахунків пенсій за рішеннями Уряду.

З січня 2006 року в зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 350 грн. проведено відповідні перерахування пенсій.

У результаті здійснених заходів середній розмір пенсій проти 139,45 грн. 2003 році станом на 1 січня 2006 р. становить 405,62 грн.

Всього на виплату пенсій у 2005 році було спрямовано 64,1 млрд. грн., в тому числі з Державного бюджету України - 22,6 млрд. грн.

У 2006 році передбачається відповідно 70,2 та 17, 00 млрд. грн.

Завдання Фонду на найближчу перспективу визначені Стратегією розвитку пенсійної системи, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України 15.12.2005 р. №525:

  • забезпечення безумовного виконання планових показників з напов- нення бюджету Пенсійного фонду та своєчасне фінансування виплат пенсійної грошової допомоги;

  • проведення актуарних розрахунків за такими напрямами: стан пенсійної системи за її параметрами та варіантами їх зміни; запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування;

  • втрат солідарної системи у зв'язку з перерахуванням частини внесків;

  • Накопичувального пенсійного фонду; розміру єдиного соціального внеску.

  • прийняття участі у розробці нормативно-правових актів щодо: внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Додати сучасний стан – це матеріал з твого надісланого файлу

Соседние файлы в папке ДЕЙНЕГА БОГДАН