Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

1.1 Практична робота №1 (Project 1)

  1. Створіть в нижньому правому куті форми дві кнопки. Активізуйте першу і в її властивості Captionзамініть слово “Command” словом “Друкування”. Аналогічно для другої кнопки замініть “Command” на слово “Закінчення”.

  2. Подвійним натисканням на першу кнопку визвіть її вікно коду. В ньому є два рядки програмного модуля

Private Sub Command1_Click

End Sub

Встановіть курсор клавіатури в кінці першого рядка і після натискання клавіші Enterна клавіатурі введіть команду друкування

Form1.PrintForm.

Тепер після натискання кнопки “Друкування” на підготовлений до друку принтер буде виведено зображення форми Form1 (пункт 6 даної роботи).

Аналогічними діями для кнопки “Закінчення” вставте між рядками

Private Sub Command2_Click

End Sub

команду End, яка закінчить роботу програми.

  1. Подвійним натисканням на кнопку коробки інструментів визвіть на середину вікна форми напис. Розтягніть його на всю вільну площу. Зверніть увагу, як змінюються властивості розмірів в вікніProperties. В поля властивостіWordWrapустановіть значенняTrue,BorderStyleTrue, а в полеCaptionтекст:

Я, студент групи У-31 Лящ А.Я.

створив свою першу Basic-програму.

Для розміщення тексту в декількох рядках потрібно застосувати властивість WordWrap.

  1. Запишіть проект на власну дискету, виконавши команду File→Save Project. В вікні, що відкривається замінітьForm1.frmна власне ім’я форми, в спискуDrivesперейдіть на дискА:і натисніть кнопкуОК. Розширення форми .frm можна не добавляти до імені, Visual Basic це зробить сам.

Після збереження форми з’явиться вікно Save Project As, в якому потрібно дати ім’я проекту (бажано своє прізвище з номером 1) і натиснути кнопкуОК(або клавішуEnter).

Зверніть увагу на те, що назва проекту в рядку заголовка головного вікна проекту змінилась на щойно вами дану.

  1. Запустіть програму на виконання одним із варіантів:

а) командою меню Run→Start;

б) натисканням клавіші F5на клавіатурі;

в) кнопкою на панелі інструментів.

В цьому випадку в імені заголовка проекту режим [Design], який весь час був при підготовці проекту, заміниться режимом [Run].

Закінчити режим виконання [Run] можна:

а) натиснувши створену кнопку “Закінчення” на формі;

б) кнопкою (Завершити) на панелі інструментів;

в) закриттям вікна форми.

  1. Підготуйте принтер до друку і, натиснувши кнопку “Друкування” роздрукуйте для звіту свою першу форму. На цьому ж аркуші командоюFile→Print…роздрукуйте програмний модуль.

В звіт повинен ввійти опис технології одержання вашої першої програми на Visual Basic.

1.2 Практична робота № 2 (Project 2)

  1. Використовуючи декілька форм Label, змінюючи властивостіCaption(заголовок),Font(шрифт),ForeColor(колір переднього плану),BackColor(фоновий колір),Alignment(вирівнювання),Center(центр), створіть програму, яка виводить на екран розклад Ваших занять. Назва днів тижня і розклад кожного дня повинні бути розміщені в окремих написах. Завершення роботи здійсніть при натисканні на напис “Субота”. Для цього двічі натисніть на цей напис, відкриється вікно редактора коду.

  2. Між рядками

Private Sub Label1_Click() таEnd Sub

вставте команду End. Ця команда буде завершувати запуск програми на виконання, якщо Ви натиснете один раз лівою клавішею миші наLabelСубота”.

  1. Друкування форми здійснюється при натисканні на напис “Неділя”. Для цього подвійним натисканням на цей надпис визвіть вікно коду і між

Private Sub Label2_Click() та End Sub

вставте команду Form1.PrintForm.

  1. Натисніть F5для запуску Вашої другої програми. Якщо вигляд результатів її роботи Вас не влаштовує, закрийте вікно форми екрана. На екран повертається середовище розробки проекту Visual Basic, де Ви знову зможете поміняти властивості об’єктів або форми і запустити програму на виконання.

  2. Запишіть створену Вами першу свою програму на свою дискету з допомогою команди File→Save Project As…під назвою свого прізвища з номером 2 (наприклад, Івасюк2). Зверніть увагу, що Visual Basic після натиснення Вами кнопки “Сохранить” спочатку буде записувати форму з розширенням .frm, яке він додає до Вашого імені сам, а потім сам проект з розширенням .vbp.

Соседние файлы в папке Студентам заочникам ФЕФ