Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3.2 Методи

Методи– функції, вмонтовані в об’єкт. Використовуючи їх можна розв’язати поставлену задачу без написання відповідного програмного коду. Метод вказується після імені об’єкта і відокремлюється від нього крапкою. Наприклад, як ми уже знаємо, для друкування наповнення екранної форми існує метод PrintForm. Якщо потрібно роздрукувати першу екранну форму досить виконати оператор:

Form1.PrintForm.

Кожний тип об’єктів має власні методи. Одначе існують методи, які властиві практично для усіх об’єктів:

Drag – метод забезпечує буксирування об’єкта в межах контейнера;

Move – змінює позицію об’єкта на екрані;

SetFocus – робить активним деякий об’єкт форми (розміщує об’єкт в фокус, після чого користувач може з ним взаємодіяти, наприклад, вводити текст з клавіатури в об’єкт TextBox);

Add – добавляє новий об’єкт в проект;

Show – здійснює перехід від однієї форми на іншу (Form2.Add : Form2.Show – створення нової форми і перехід на неї).

3.3 Події

Подієюназивається характеристика об’єкта, що описує зовнішній вплив, на який реагує об’єкт. Подіями можуть бути натиснення (або подвійне натиснення) мишею на елемент керування, рух миші, натиснення на клавішу клавіатури і т.i.

Як ми уже впевнились, для створення програми обробки події відповідного об’єкта потрібно двічі на нього натиснути. Відкривається вікно коду з операторами PrivateSub <ім’я об’єкту>_<ім’я події>() та End Sub. Між ними потрібно записати програмний код.

Наприклад, якщо кнопка 5 призначена для закінчення роботи програми, між оператором PrivateSub Command5_Click() та End Sub потрібно з клавіатури ввести команду End. Інші чотири кнопки екранної форми можуть мати інше призначення. Таким чином, VB підтримує таку модель роботи програми, в якій виконання коду відбувається не за заздалегідь установленим алгоритмом, а в залежності від порядку, вибраному користувачем програми. Виконання події, зв’язаної з відповідним об’єктом, призводить до автоматичного виконання команд процедури, записаної між Sub <ім’я>() та End Sub.

3.4 Синтаксис мови vb

Програма, написана на мові VB, являє собою набір операторів, що розміщуються, як правило, в послідовних рядках. VB дозволяє розміщувати декілька операторів в одному рядку; в цьому випадку вони розділяються двокрапкою. Оператори можуть набиратися, як великими, так і малими літерами латині. Після натискання клавіші Enter VB перевіряє правильність занесеного в програму коду і редагує його в відповідності з його стандартним представленням. Якщо код некоректний, такого редагування не відбувається.

Довгі оператори можна розбивати на кілька фізичних рядків, щоб вони повністю висвічувалися в вікні редактора коду. Символом переносу оператора є комбінація “ _” (пропуск та символ підкреслення). В одного оператора не повинно бути більше 10 символів переносу.

В програмі на VB можуть бути використані коментарі для пояснення окремих дій операторів та фрагментів програми. Для виділення початку коментарю використовують або апостроф, або службове слово Rem:

Next i ‘ Кінець циклу

або

Next i : Rem Кінець циклу.

В тих місцях оператора, де є розділовий знак (" ","(",")",":","’",",",";") або знак операції(+, -, *, /, \, ^, <, >, =, >=, <=, <>) можна проставити будь-яку кількість пропусків. Цим досягається якісна читабельність програми.

Соседние файлы в папке Студентам заочникам ФЕФ