Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекцыи екон та орг / Змістовий модуль 3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
110.08 Кб
Скачать
  1. Засоби та функції програми Project expert.

Планування розвитку підприємства вимагає застосування сучасних методик та інструментів, що знижують тимчасові витрати. Ефективним, адекватним розв'язуваним задачам методом є метод імітаційного моделювання, основу якого складає сценарний підхід. Імітаційні моделі дозволяють програвати різні варіанти розвитку підприємства, стану зовнішнього економічного оточення плановані інвестиційні проекти. Вони дають можливість перевірити різні ідеї, гіпотези і припущення щодо розвитку бізнесу, проаналізувати наслідки їх реалізації. Діяльність підприємства в моделі відтворюється за допомогою опису руху грошових потоків (надходжень і виплат, Cash-Flow) як подій, що відбуваються в різні періоди часу.

Названі підходи покладені в основу аналітичної системи Project Expert, що базується на методиці оцінки інвестиційних проектів UNIDO і стала стандартом де-факто в області бізнес-планування та інвестиційного проектування в країнах СНД і Балтії. Послідовно моделюючи в системі плановану діяльність нового або діючого підприємства та зміни в економічному середовищі, можна вести інвестиційне проектування і фінансове планування, створювати бізнес-плани, що задовольняють міжнародним вимогам, а також оцінювати ефективність реалізації проектів. Project Expert дозволяє проаналізувати альтернативні варіанти розвитку проекту і вибрати оптимальний шлях розвитку підприємства, визначити потребу підприємства в грошових коштах, підібрати оптимальну схему фінансування та умови кредитування, оцінити запас міцності бізнесу, ефективність вкладень для всіх учасників проекту, вибрати варіанти виробництва, закупівель і збуту, а також вести контроль за реалізацією проектів.

Система дозволяє моделювати діяльність підприємств різних розмірів - від невеликого приватного підприємства до холдингових структур. З її допомогою можна створювати проекти будь-якої складності - від розрахунку окупності нового обладнання до оцінки ефективності диверсифікації діяльності підприємства. Project Expert не вимагає ні глибокого знання математики, ні уміння програмувати - необхідно тільки добре знати описуваний бізнес.

Робота з системою на різних стадіях розробки, аналізу та реалізації інвестиційного проекту може бути описана у вигляді наступних основних кроків:

* Побудова моделі компанії і її економічного оточення в рамках проекту її розвитку;

* Визначення потреби у фінансуванні проекту в часі;

* Розробка стратегії фінансування;

* Аналіз прогнозованих фінансових результатів інвестиційного проекту

* Бізнес-планування та створення бізнес-плану - документа, що містить текстову частину, необхідні підсумкові таблиці, графіки та діаграми;

* Аналіз даних про поточний стан інвестиційного проекту в процесі його реалізації.

Ось далеко не повний перелік завдань, які дозволяє вирішувати Project Expert:

- Розробка альтернативних сценаріїв розвитку підприємства та вибір ефективної стратегії;

- Розробка та аналіз інвестиційних проектів (оцінка їхньої ефективності, чутливості до впливу зовнішніх і внутрішніх факторів, аналіз ефективності інвестицій, як для всього проекту, так і для кожного інвестора), в тому числі підготовка бізнес-планів, що відповідають міжнародним вимогам;

- Визначення потреби в грошових коштах на перспективу, розробка схем фінансування підприємства і вибір оптимальних джерел та умов залучення фінансових ресурсів;

- Управління в рамках холдингу або компанії групою інвестиційних проектів шляхом своєчасного перерозподілу ресурсів;

- Оцінка вартості бізнесу (розрахунок майбутньої вартості активів на основі потоку грошових коштів, який здатне генерувати підприємство, в тому числі в постпрогнозний період);

- Управління реалізацією проектів за рахунок відстеження відхилень фактичних показників від планових;

- Оцінка ризиків при реалізації проекту (аналіз стійкості проекту до впливу факторів зовнішнього економічного середовища, оцінка запасу міцності як міри ризику, пов'язаної з обраним сценарієм розвитку);

- Аналіз беззбитковості випуску кожного з видів продукції, оцінка та прогнозування прибутковості підрозділів;

- Аналіз альтернативних управлінських рішень, наприклад, при виборі технології чи обладнання.

Інтерфейс користувача Project Expert наочно проводить користувача через всі етапи створення фінансової моделі та складання бізнес-плану компанії. Все це значно скорочує час ознайомлення фахівця з програмою, і створює комфортне середовище її повсякденної експлуатації.

У лівій верхній частині діалогового вікна "Календарний план, розташована таблиця етапів, що відображає всі етапи календарного плану проекту та основні відомості про них. Видимість колонок і рядків таблиці поліпшується звичайної прокруткою або розтягуванням вікна і стовпців. Повністю розкритий заголовок таблиці етапів містить поля: №, Найменування етапу, тривалість, Дата початку. Дата закінчення, Відповідальний, Вартість (тис. руб), Вартість ($ US). У нижній частині діалогового вікна розташована спеціальна інформаційна панель, де вводяться тривалість, дати початку і закінчення кожного поточного етапу роботи. В правій частині вікна "Календарний план" розміщується діаграма GANTT (графік Ганта), де відображаються тимчасові характеристики етапів календарного плану проекту та зв'язку між ними.

У Project Expert календарний план робіт тісно пов'язаний з правилами подання робіт в бухгалтерській документації. Це економить час на підготовку розрахунку майбутніх амортизаційних відрахувань, витрат на обслуговування устаткування і інші статті, пов'язані з інвестиційним етапом. При цьому користувач може вибирати: пов'язувати етапи інвестиційної і подальшої операційної діяльності або описувати їх незалежно. Якщо якісь етапи підготовки виробництва пов'язані з спорудою будівель, придбанням обладнання, землі, або інших основних коштів, користувач може відразу поставити метод розрахунку амортизації цих активів і відповідні їм інші дані. Розрахунок амортизації здійснюється далі автоматично з підтримкою будь-яких методів розрахунку амортизації, поширених в Україні та Європі.

Дублюючи інші відомі системи управління проектами Project Expert не обмежує користувача одним аспектом календарного планування, і підтримує обмін даними з системами MS Project і Primavera SureTrack, що дозволяє використовувати проекти, підготовлені в цих програмах при створенні бізнес-плану і, навпаки, переносити дані з бізнес -плану в системи, орієнтовані на контроль виконання проектів.

Модуль "Список активів" дозволяє (без входження в модуль "Календарний план") редагувати список активів, тип активу, спосіб нарахування амортизації, спосіб списання ПДВ, продаж активу, додаткові інвестиції на реконструкцію активу. Для редагування активу його слід вибрати зі списку і натиснути кнопку "Редагувати ...". Активізація прапорця "Щомісячна переоцінка активів" в нижній лівій частині діалогу "Список активів" забезпечує щомісячну переоцінку активу на підставі даних, введених в модулі.

Діалог з модулем "Текстовий опис" під заголовком "Інвестиційний план", тобто текстовий опис до інвестиційного плану (діалог аналогічний текстового опису в розділі "Проект").

Модуль "Ресурси" відкриває швидкий доступ до редагування ресурсів. Вікно "Редагування ресурсів" можна відкрити двома способами: через модуль "Календарний план" і прямо через модуль "Ресурси".

Якщо в модулі "Календарний план" виділити один з етапів і потім клацнути на ньому правою кнопкою миші, то відкриється контекстне меню опцій (редагувати, вставити етап, вставити виробництво, видалити етап і ін.) Опція "Редагувати" розгорне вікно "Редагування етапу проекту", де серед засобів зміни будь-яких параметрів етапу є кнопка "Ресурси", ініціалізує однойменний багатофункціональний діалог, звідки кнопкою "Редагувати ресурси" включають кінцевий діалог "Редагування ресурсів".

У зв'язку з очевидною складністю доступу через модуль "Календарний план", за його межами той же діалог редагування ресурсів безпосередньо (одним клацанням замість шести) відкривається через самостійну піктограму "Ресурси" на панелі модулів розділу "Інвестиційний план".

В залежності від робочої ситуації можна скористатися будь-яким з варіантів.

Розділ "Операційний план" об'єднує 6 модулів: План збуту; План виробництва; Матеріали та комплектуючі; План по персоналу; Загальні витрати; Текстовий опис. При побудові повної фінансової моделі користувач описує тут стратегію операційної діяльності, вводить дані про збут виробленої продукції, описує план продажів і план виробництва, вводить дані про постійних і змінних витратах, що відносяться до періоду виробничої діяльності підприємства.

При розробці стратегії збуту продукції в умовах інфляції, широко відомим методом стимулювання попиту є пільгові умови оплати. Але відомо, що це може негативно вплинути на результати. У подібних випадках, щоб не сповільнити цикл обороту грошових коштів. Project Expert автоматично виконує зміни у виробничому або маркетинговому плані компанії, що відповідно змінює і плановані фінансові результати.

Всі розділи та модулі, розглянуті вище, логічно об'єднує те, що в технології фінансового планування вони підтримують етап побудови фінансової моделі підприємства. Логічно вони утворюють своєрідний "підготовчий клас" фінансового планування. Розділи та модулі, огляд яких слід далі, можуть ефективно використовуватися лише на основі створеної моделі.

Розділ "Фінансування" має 9 модулів: Акціонерний капітал, Позики, Лізинг, Інвестиції, Інші надходження. Інші виплати. Розподіл прибутку. Пільги з податку на прибуток. Текстовий опис. До цього розділу можна приступати тільки тоді, коли закінчений введення всіх даних про надходження і витрати (про грошові потоки) в проекті, а також проведено розрахунок потреби в капіталі. Після цього можна вводити дані про стратегію формування капіталу проекту, що дозволить програмно сформувати величину дефіциту для подальшого вибору схеми фінансування та способу залучення коштів.

У програмі Project Expert потреба в капіталі визначається з урахуванням інфляції, що дозволяє уникнути грубих помилок в плануванні бюджету проекту.

Після проведення розрахунку сформовані необхідні звіти, в т. ч. Звіт про рух грошових коштів (Cash-Flow, або План грошових потоків), остання (сальдова) рядок якого показує прогнозоване в різні періоди стан розрахункового рахунку підприємства.

Призначення опцій команди Результати:

* Прибутки-збитки - відкриття звіту про прибутки-збитки.

* Кеш-фло - відкриття таблиці Кеш-фло (звіт про рух грошових коштів).

* Баланс - відкриття звіту "Баланс".

* Фінансові показники - відкриття таблиці фінансових показників.

* Ефективність інвестицій - відображення показників ефективності інвестицій.

* Графіки - активізація діалогу побудови графіків.

* Деталізація результатів - активізація діалогу "Деталізація результатів".

* Таблиця користувача - активізувати діалог "Таблиця користувача".

* Перерахунок (F9) - перерахунок проекту з урахуванням внесених змін.

Можна також використовувати додаткові комбінації клавіш для команд:

* Alt + BkSp - скасувати раніше введені дані;

* Shift + Del - копіювати з видаленням виділеної рядка;

* Ctrl + Ins - копіювати виділений рядок;

* Shift + Ins - вставити скопійоване рядок;

* Shift + F2 - зберегти внесені зміни;

* F5 - відкрити звіт про прибутки-збитки;

* F6 - відкрити звіт про рух грошових коштів;

* F7 - відкрити балансовий звіт;

* F8 - відобразити значення показників ефективності інвестицій;

* F9 - перерахувати проект з урахуванням внесених змін;

* F11 - активізувати діалог "Деталізація результатів";

* F 12 - активізувати діалог "Таблиця користувача";

* Shift + F4 - розмістити відкриті вікна в мозаїчному порядку;

* Shift + F5 - розмістити відкриті вікна каскадом.

Нижче рядка головного меню розташована інструментальна панель, що має 17 кнопок, за допомогою яких можна виконувати деякі з описаних вище дій, не звертаючись до команд меню. У порівнянні з короткими підказками, які виникають на екрані при наведенні покажчика миші на кнопку, в довідці дається кілька більш детальний опис призначення цих кнопок.