Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекцыи екон та орг / Змістовий модуль 1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Економіко-організаційні особливості еіс. Класифікація систем (4 год.)

Мета: Визначити принципи побудови функціональних підсистеми ЕІС. Підсистеми програмного та інформаційного забезпечень.

План лекцій:

1. Класифікація систем інформаційного обслуговування.

2. Предметна область, моделювання предметної області.

3. Функціональні підсистеми ЕІС

1. Класифікація систем інформаційного обслуговування.

Інформаційне забезпечення (ІЗ) - найважливіша забезпечуюча підсистема ЕІС - призначена для постачання користувачів інформацією, що характеризує стан керованого об'єкта і є основою для прийняття управлінських рішень.

Інформаційне обслуговування - це сукупність засобів і методів побудови інформаційної системи економічного об'єкта.

Інформаційне забезпечення можна розділити на позамашинне і внутримашинне.

Позаемашинне ІО - це системи показників, класифікаторів, кодів та документації.

Внутримашинне ІО - це різні файли на машинних носіях, автоматизовані банки даних (АБД).

Досвід створення автоматичних інформаційних систем (АІС), впровадження в практику економічної роботи оптимізаційних методів, формалізація ситуацій виробничо - господарських процесів, оснащення державних і комерційних структур сучасними обчислювальними засобами докорінно видозмінили технологію інформаційних процесів в управлінні. Повсюдно створюються АІС управлінської діяльності. Автоматизовані інформаційні системи різноманітні і можуть бути класифіковані по ряду ознак.

Так як класифікація систем по сфері функціонування об'єкта управління очевидна, розглянемо такі ознаки.

За видами процесів управління АІС поділяються на:

- АІС управління технологічними процесами - це людино-машинні системи, що забезпечують управління технологічними пристроями, верстатами, автоматичними лініями.

- АІС управління організаційно-технологічними процесами є багаторівневі системи, що поєднують АІС управління технологічними процесами та АІС управління підприємствами.

Для АІС організаційного управління об'єктом служать виробничо-господарські, соціально-економічні функціональні процеси, що реалізуються на всіх рівнях управління економікою, зокрема:

банківські АІС;

АІС фондового ринку;

фінансові АІС;

страхові АІС;

податкові АІС;

АІС митної служби;

статистичні АІС;

АІС промислових підприємств і організацій (особливе місце за значимістю і поширеності в них займають бухгалтерські АІС) і ін

АІС наукових досліджень забезпечують високу якість і ефективність міжгалузевих розрахунків і наукових дослідів. Методичною базою таких систем служать економіко - математичні методи, технічною базою - найрізноманітніша обчислювальна техніка та технічні засоби для проведення експериментальних робіт моделювання. Як організаційно - технологічні системи, так і системи наукових досліджень можуть включати в свій контур системи автоматизованого проектування робіт (САПР).

Навчальні АІС отримують широке поширення при підготовці фахівців в системі освіти, при перепідготовці та підвищенні кваліфікації працівників різних галузей.

Відповідно до третього ознакою класифікації виділяють галузеві, територіальні та міжгалузеві АІС, які одночасно є системами організаційного управління, але вже наступного - вищого рівня ієрархії.

Галузеві АІС функціонують в сферах промислового та агропромислового комплексів, у будівництві, на транспорті. Ці системи вирішують завдання інформаційного обслуговування апарату управління відповідних відомств.

Територіальні АІС призначені для управління адміністративно-територіальними районами. Діяльність територіальних систем спрямована на якісне виконання управлінських функцій в регіоні, формування звітності, видачу оперативних відомостей місцевим державним і господарським органам.

Міжгалузеві АІС є спеціалізованими системами функціональних органів управління національною економікою (банківських, фінансових, постачальницьких, статистичних та ін.) Маючи в своєму складі потужні обчислювальні комплекси, міжгалузеві багаторівневі АІС забезпечують розробку економічних і господарських прогнозів, державного бюджету, здійснюють контроль результатів і регулювання діяльності всіх ланок господарства, а також контроль наявності та розподілу ресурсів.

Сучасний розвиток інформатизації в галузі економічної та управлінської діяльності вимагає єдиних підходів у вирішенні організаційних, технічних і технологічних проблем. Основними факторами, що визначають результати створення і функціонування АІС і процесів інформатизації, є:

активну участь людини - фахівця в системі автоматизації обробки інформації і прийняття управлінських рішень;

інтерпретація інформаційної діяльності як одного з видів бізнесу;

наявність науково обгрунтованої програмно-технічної, технологічної платформи, яка реалізується на конкретному економічному об'єкті;

створення та впровадження наукових та прикладних розробок в області інформатизації відповідно до вимог користувачів;

формування умов організаційно-функціональної взаємодії і його математичне, модельне, системне та програмне забезпечення;

постановка і вирішення конкретних практичних завдань у галузі управління з урахуванням заданих критеріїв ефективності.

Визначаючи АІС як організовану для досягнення загальної мети сукупність фахівців, засобів обчислювальної та іншої техніки, математичних методів і моделей, інтелектуальних продуктів та їх описів, а також способів і порядку взаємодії зазначених компонентів, слід підкреслити, що головною ланкою і керуючим суб'єктом у перерахованому комплексі елементів був і залишається до цього дня людина, фахівець.