Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекцыи екон та орг / Змістовий модуль 2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
89.6 Кб
Скачать

3. Принципи і методи створення інформаційних систем

Методи проектування інформаційних систем, тобто способи створення ІС:

1) індивідуальний (оригінальний);

2) типове проектування;

3) автоматизований проект (САПР).

1. Індивідуальне проектування характеризується тим, що всі види робіт для різних об'єктів виконуються по індивідуальних проектах. В процесі індивідуального проектування застосовуються свої оригінальні методики і засоби проведення робіт. Склад робіт на всіх етапах обстеження, проектування і впровадження створюються для конкретного об'єкту по мірі необхідності. Для цього методу проектування характерні висока трудомісткість, великі терміни проектування, погана модернізація, слабкий супровід.

2. Типове проектування – розбиття системи на безліч складених компонентів і створення для кожного з них закінченого проектного рішення, яке при впровадженні прив'язується до конкретних умов об'єкту. Залежно від декомпозиції розрізняють:

1) елементне проектування,

2) підсистемне

3) об'єктне.

При елементному методі проектування, вся система розбивається на кінцеву безліч елементів, кожен з яких є типовим. Як елементи можуть виступати проектні рішення по інформаційному, технічному, програмному видам забезпечення.

Підсистемний метод проектування характеризується вищою мірою інтеграції елементів ІС. Декомпозиція системи здійснюється на рівні функціональних підсистем, інколи комплексу завдань, кожна з виділених підсистем представляється в закінченому вигляді пакетом прикладних програм (ППП).

Об'єктне проектування – декомпозиція ІС не виробляється. Типовий об'єкт створюється в цілому для деякого узагальненого об'єкту, певної групи.

  1. Етапи створення інформаційних систем (ІС)

Виділяються декілька етапів створення ІС:

1. Передпроектна стадія:

1.1. Обстеження об'єкту і обґрунтування необхідності створення ІС;

1.2. Формування вимог користувача до ІС;

1.3. Оформлення звіту про виконану роботу і заявки на розробку ІС;

1.4. Розробка і затвердження технічного завдання ІС.

2. Проектна частина:

2.1. Розробка проектних рішень по системі і її частинам;

2.2. Розробка документації на ІС;

2.3. Розробка і оформлення документація на постачання виробів для комплектування ІС;

2.4. Розробка робочої документації на систему або її частини;

2.5. Розробка або адаптація програм.

3. Стадія впровадження:

3.1. Підготовка об'єкту автоматизації до введення в дію;

3.2. Підготовка персоналу, проводиться вчення персоналу;

3.3. Будівельно-монтажні роботи, в тому випадку, якщо будується спеціалізована будівля;

3.4. Проведення попередніх випробувань;

3.5. Проведення дослідної експлуатації;

3.6. Проведення дослідних випробувань;

3.7. Введення в промислову експлуатацію.

4. Аналіз функціонування:

4.1. Гарантійне і післягарантійне обслуговування;

4.2. Внесення змін до проектних рішень. Основними учасниками процесу створення ІС є підприємство-замовник, для якого вона створюється і підприємство-розробник, що виконує роботи по проектуванню ІС. Юридичні і організаційні взаємини конкретно замовників і розробників регулюються укладеними між ними договорами. Замовник зобов'язаний укласти договір на створення ІС, придбати технічні засоби, підготувати завдання на будівництво або реконструкцію приміщення, якщо необхідно, спільно з розробником виконати роботи передпроектної стадії, в необхідні терміни підготувати приміщення, придбати і встановити технічні засоби, розробити і здійснити заходи щодо вдосконалення організації управління і виробництва.

На стадії проектування необхідно забезпечити вчення персоналу, забезпечити запис необхідної інформації на машинні носії і її контроль, забезпечити уточнення вихідних даних по складу і структурі інформаційної бази, завершити її формування, підготувати контрольні приклади, організувати поетапне приймання робочих програм з перевіркою на контрольних прикладах.

При підготовці об'єкту до впровадження замовник виконує наступні роботи: упроваджує локальні і загальнодержавні класифікатори, уніфіковані форми документів, проводить в намічені терміни заходи щодо підготовки об'єкту до впровадження замовник виконує наступні роботи: упроваджує локальні і загальнодержавні класифікатори, уніфіковані форми документів, проводить в намічені терміни заходи щодо підготовки об'єкту до впровадження ІС.

При введенні системи в дію замовник завершує введення в експлуатацію технічних засобів, завершує дослідну експлуатацію комплексу завдань і приймає в промислову експлуатацію. Розробляє і погоджує з розробником програму прийому здавальних випробувань і організовують роботу приймальної комісії з проведення випробувань системи. Основна мета розробника – створення ІС. На передпроектній стадії проводить обстеження об'єкту, обробляє матеріали обстеження, визначає завдання, комплекси завдань, що підлягають автоматизації, визначає економічну ефективність. На стадії технологічного процесу розробляє документацію, відповідно до затвердженого технічного завдання здійснює методичне керівництво роботами із створення класифікаторів, впровадження уніфікованих систем документації, розробляє структуру інформаційної бази, бере участь у вченні персоналу замовника.

На стадії робочої документації здійснює розробку програмного забезпечення, генерацію робочих програм, бере участь в розробці посадових інструкцій управлінського персоналу, технологічних інструкцій користувача. При введенні системи в дію розробник здійснює методичне керівництво, вносить коректування до проектів, бере участь в здачі завдань і комплексів завдань в промислову експлуатацію і бере участь в роботі комісії з приймання системи в промислову експлуатацію.