Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_TZN.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Тема 8. Фотографічна оптика

Фотографічний об’єктив – найважливіша частина будь-якого фотоапарата.

Зорову уяву про навколишнє середовище ми отримуємо завдяки оку.

Око і об’єктив фотоапарата як оптичні прилади схожі між собою. Зображення предметів, які вони проектують є перевернуте і зменшене. Зіниця ока може звужуватись і розширюватись як діафрагма фотооб’єктива. Таким чином око адаптується до зміни освітленості.

І око і фотоапарат мають можливість фокусувати зображення. Для очей це явище називається аккомодаціей.

Із курсу фізики відомо, що промінь світла, який падає на лінзу паралельно оптичній осі лінзи після переломлювання в лінзі пройде через фокус, а промінь світла , що проходить через фокус, після переломлювання в лінзі піде паралельно оптичній осі.

Загальний випадок побудови зображення подвійно-випуклою лінзою.

Рис.5. Загальний випадок побудови зображення подвійно-випуклою лінзою

На рис.5 показаний загальний випадок побудови зображення подвійно випуклою лінзою. Ця схема найбільш характерна для фотозйомки. Об’єкт зйомки знаходиться на кінцевій віддалі від лінзи. Зображення об’єкта зменшене, перевернуте і знаходиться між фокусом і подвійним фокусом. Другий випадок - коли об’єкт зйомки знаходиться на відстані рівній подвійній фокусній віддалі (рис.6). При цьому зображення об’єкту зйомки буде в натуральну величину. Ця схема використовується при репродукційних фотороботах.

Рис.6. Побудова зображення подвійно випуклою лінзою, коли об’єкт зйомки знаходиться на відстані подвійного фокусу

Третій випадок, коли об’єкт зйомки знаходиться між фокусом і подвійним фокусом (рис.7) зображення об’єкту зйомки більше об’єкта зйомки. Ця схема використовується при макрозйомці.

Рис. 7. Побудова зображення подвійно випуклою лінзою, коли об’єкт зйомки знаходиться між фокусом і подвійним фокусом

Тема 9. Класифікація фотоапаратів і їх основні вузли

За призначенням фотоапарати поділяються на апарати загального і спеціального призначення.

Перші відрізняються компактністю, малою вагою, швидкою дією і розраховані на роботу в складних кліматичних умовах (“Смена”, “Зоркий”, “Київ”, “Зеніт”, “ФЕД”). Інші потребують спеціальних змін в конструкції фотоапарата (панорамний апарат, стереоапарат, репродукційний, павільйонні камери).

За форматом одержаних негативів, а значить за видом використаних світлочутливих матеріалів (35 мм, рольфільм, форматна і т.п) поділяють п’ять груп фотоапаратів.

Мініатюрні – використовують плівку шириною 16 мм, розмір негативів 10х14 мм, 14х21 мм (“Киев-Вега”, “Нарцис”). Недоліки: малий розмір фотографій і низька їх якість.

Напів-форматні – використовують плівку шириною 35 мм, розмір негативів 18х24 мм, складає половину найбільш поширеного малоформатного кадру. Кількість кадрів 72. Фотоапарати “Чайка”, “ФЄД –микрон”).

Малоформатні – ширина плівки 35 мм, розмір кадру 24х36 мм. Це найбільш поширені фотоапарати, які використовують як любителі так і професіонали (“Зенит”, ФЕД, “Киев” і т.п.).

Середньо-форматні використовують не перфоровану плівку шириною 61,5 мм. Розмір кадрів 45х60; 60х60; 60х90 мм (“Салют”, “Любитель”, “Киев”, “Москва”). Використовують репортери і професійні фотографи. Портативність і висока якість.

Великоформатні фотоапарати – використовують форматну плівку 90х120 мм; 130х180 мм і т.п. Переваги – висока якість, чіткість зображення. Недоліки – громіздкість і не оперативність апаратури (фотоапарати “Фотокор”, “ФК” та інші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]