Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
S_t_a_n_d_a_r_t.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

4.7 Примітки

4.7.1 Примітки подають у документі, якщо є потреба в коментарях або поясненнях щодо змісту тексту, таблиць або рисунків. У них не повинно бути вимог.

4.7.2 Примітки треба подавати безпосередньо за текстом, фрагментом рисунка або в кінці таблиці, яких вони стосуються.

4.7.3 Якщо подають одну примітку, їй повинно передувати слово «Примітка», яке треба писати з абзацу, з великої літери і після нього ставити крапку. Далі в тому самому рядку через проміжок з великої літери пишуть текст самої примітки.

Приклад

Примітка. Розміри, що в дужках, вживати не рекомендується.

4.7.4 Якщо у структурному елементі дві і більше приміток, їх подають після тексту, якого вони стосуються, оформлюють згідно з 4.7.3 і нумерують арабськими цифрами.

Приклад

Примітка 1.__________________________________________

__________________________________________________________________

Примітка 2. __________________________________________

4.7.5 Примітки до таблиць розташовують у кінці таблиці над лінією, що позначає кінець таблиці, і відокремлюють від її основної частини.

4.8 Приклади

4.8.1 Приклади можуть бути наведені в тих випадках, коли вони пояснюють текст документа або сприяють більш короткому його викладенню.

4.8.2 Слово «Приклад» («Приклади») треба писати з абзацу з великої літери без будь-якого знака в кінці. Текст прикладу (-ів) пишуть з нового ряд­ка після слова «Приклад (-и)» з подвійного абзацу. Якщо прикладів декілька, їх розташовують один під одним. За потреби приклади можна нумерувати арабськими цифрами.

4.9 Виноски

4.9.1 Пояснення до окремих даних, наведених у тексті або таблицях, допускається оформлювати надрядковими знаками виноски.

4.9.2 Знак виноски ставлять безпосередньо після того слова, числа, символу, речення, до якого дають пояснення, та перед текстом пояснення.

4.9.3 Знак виноски позначають арабськими цифрами з дужкою і розміщують на рівні верхнього обрізу шрифту.

Нумерація виносок – у межах кожної сторінки.

Дозволяється замість цифр позначати виноски зірочками (). Використовувати більше чотирьох зірочок не рекомендується.

4.9.4 Текст виноски розташовують у кінці сторінки, на якій вони позначені, і відокремлюють від тексту тонкою горизонтальною лінією довжиною 30 – 40 мм, проведеною в лівій частині сторінки.

Пояснювальний текст виноски, що стосується таблиці, подають над лінією, якою позначають закінчення таблиці, і відокремлюють від її основної частини тонкою суцільною лінією.

Текст виноски починають з абзацного відступу і пишуть з мінімальним міжрядковим інтервалом.

Приклад

Цитата в тексті: «Він базується на використанні прогнозування за методом Дельфи 1)».

Відповідне подання виноски:

___________________

1) У стародавньому місті Дельфи жреці змагались у пророкуванні майбутнього. Метод, який названо ім’ям цього міста, спочатку використовувався для «прорікання» часу настання події, що прогнозувалася.

4.10 Скорочення

4.10.1 У тексті документа дозволено вживати:

– загальноприйняті скорочення: див. – дивись; номін. – номінальний; гран. відх. – граничне відхилення; мін. – мінімальне; макс. – максимальне та інші скорочення, які встановлено правилами української орфографії та ДСТУ 3582–97;

– скорочення: абс. – абсолютний; відн. – відносний; с. – сторінка; р. – рік; грн – гривня; к. – копійка; ц. – ціна, млн – мільйон; млрд – мільярд та інші скорочення, які вживають з числовими значеннями.

4.10.2 Якщо в документі прийнято особливу систему скорочення слів або назв, то перелік прийнятих скорочень повинен бути наведений у кінці документа в розділі «Позначення та скорочення».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]