Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема15.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
141.82 Кб
Скачать

5.6. Фізичні середовища встановлення з'єднання

Для локальних мереж існує три принципові схеми з'єднання: за допомогою витої пари, коаксіального або волоконно-оптичного кабелю. Для передачі інформації також можуть використовуватися супутники, лазери, мікрохвильове випромінювання і т.п.

Вита пара (Twisted pair — ТР) в даний час є найпоширенішим середовищем передачі і є парою звитих дротів. Кабель, складений з декількох витих пар, як правило, покритий жорсткою пластиковою оболонкою, що захищає його від дії зовнішнього середовища і механічних пошкоджень.

У нормальних умовах вита пара підтримує швидкість передачі даних від 10 до 100 Мбіт/з. Проте ряд чинників може істотно понизити швидкість передачі даних, зокрема, втрата даних (data loss), перехресне з'єднання (crosstalk coupling) і вплив електромагнітного випромінювання.

Для зменшення впливу електричних і магнітних полів застосовується екранування (кабель з витих пар покривається фольгою). Але після екранування витої пари в значній мірі збільшується загасання (аттенюація — attenuation) сигналу. Під загасанням сигналу мається на увазі його ослаблення при передачі з однієї крапки мережі в іншу. Екранування змінює опір, індуктивність і місткість таким чином, що лінія стає схильною до втрат даних. Подібні втрати можуть зробити виту пару небажаним і ненадійним середовищем передачі. І екранована, і неекранована вита пара використовуються для передачі даних на декілька сотень метрів.

5.7. Специфікації категорій витої пари

Відповідно до специфікацій асоціації електронної і телекомунікаційної промисловості (Electronic Industries Associations and Telecommunications Industries Association –EIA/TIA) вводиться п'ять стандартних категорій кабелю з витих пар. Зверніть увагу, що при визначенні категорій кабеля використовується тільки неекранована вита пара (unshielded twisted pair).

• Кабель першої категорії використовується для передачі голосових даних. З початку 80-х років кабель САТ 1 використовується в основному як проводка телефонних ліній. Кабель першої категорії не сертифікований для передачі даних будь-якого типу і в більшості випадків не розглядається як середовище для передачі цифрових даних.

• Кабель другої категорії використовується для передачі інформації з швидкістю не більше 4 Мбіт/с. Цей тип проводки характерний для мереж застарілої кільцевої топології, що використовують протокол з передачею маркера. Кабель тактується частотою 1 МГц.

• Кабель третьої категорії в основному використовується в локальних мережах із застарілою архітектурою Ethernet 10base-T і сертифікований для передачі даних зі швидкістю до 16 Мбіт/с. Кабель тактується частотою 16 МГц.

• Кабель четвертої категорії використовується як середовище з'єднання мереж з кільцевою архітектурою або архітектурою 10base-T/100base-T. Кабель САТ4 сертифікований для передачі даних з швидкістю до 16 Мбіт/с і складається з чотирьох витих пар. Тактується частотою 20 МГц.

• Кабель п'ятої категорії є найпоширенішим середовищем передачі мереж Еthernet. Кабель підтримує швидкість передачі даних до 100 Мбіт/с і використовується в мережах з архітектурою 100base-T і 10base-T. Кабель тактується частотою 100 МГц.

Сформулюємо деякі висновки:

• Вита пара є двома звичайними мідними провідниками, скрученими по всій довжині кабелю.

• Існує два типи витої пари: екранована і неекранована.

• Існує п'ять основних категорій кабелю "вита пара".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]