Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПБ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
37.35 Кб
Скачать

4.4. Методики проведення аудиту безпеки та оцінки ризиків

Для оцінки стану об'єкта в частині виконання вимог пожежної безпеки в Великобританії розробляється перевірочний лист, який узгоджується з пожежною охороною. Перевірочний лист містить в собі декілька блоків питань:

- Конструктивні особливості будови;

- Ступінь пожежного ризику;

- Наявність і відповідність вимогам автоматичних установок пожежогасіння і пожежної сигналізації;

- Під'їзні шляхи до об'єкта, необхідні для прибуття і установки мобільного пожежної техніки і т.д.

Аудитор, перевіряючий об'єкт, не тільки має право опитати всі групи співробітників на об'єкті, що перевіряється щодо дотримання правил і норм пожежної безпеки, а й зобов'язаний перевірити підготовленість співробітників до дій при виникненні пожежі.

За результатами перевірки аудиторська компанія приймає рішення про відповідність або невідповідність об'єкта вимогам пожежної безпеки.

При наявності незначних зауважень на їх усунення дається термін до трьох місяців. При наявності грубих порушень правил і норм пожежної безпеки, які неможливо усунути в короткий термін, підприємству може бути призначений термін для їх усунення в межах року, після чого проводиться наступний аудит. При більш серйозних порушеннях готується подання в пожежну інспекцію, яка може прийняти рішення про закриття об'єкта.

Найбільш надійними організаціями, що залучаються до пожежного аудиту, є Комітет будівельного нормування (BRE), до складу якого входить Орган з сертифікації в галузі запобігання шкоди (LPCB), і Британський інститут стандартів (BSI).

Комітет будівельного нормування - неурядова комерційна науково-дослідна і випробувальна організація, яка фінансується частково з бюджету урядом для виконання конкретних замовлень, частково за рахунок комерційної діяльності.

Співвідношення приблизно 40 на 60%. Організація включає в себе 600 співробітників, у тому числі наукових співробітників, випробувачів, обслуговуючий персонал. У загальному обсязі робіт BRE 30-35% займають науково-дослідні роботи. Комітет має сучасну експериментальну і випробувальну базу.

Область діяльності Комітету будівельного нормування:

1. автоматичні установки пожежогасіння;

2. пожежна сигналізація;

3. пожежне обладнання;

4. системи димовідведення;

5. первинні засоби пожежогасіння;

6. будівельні конструкції та матеріали.

Комітет регулярно залучається до розслідування найбільш складних пожеж.

Британський інститут стандартів - неурядова організація, що працює на комерційній основі. У його функції входить розробка національних стандартів Великобританії і проведення сертифікаційних випробувань у галузі пожежної техніки, а також пожежної автоматики.

В Греції методологія, застосовувана приватними оцінювачами для оцінки ризиків, аналогічна використовуваної пожежною службою при видачі свідоцтв про пожежну безпеку об'єкта. Алгоритм незалежної оцінки ризиків в галузі пожежної безпеки об'єкта включає:

- Опис будівлі та її вмісту;

- Опис і поділ застрахованих ризиків;

- Оцінка працездатності протипожежних систем;

- Оцінка ризиків;

- Пропозиції щодо підвищення рівня протипожежного захисту.

В Канаді, працюючи в тісному контакті з муніципалітетами, компанія здійснює аналіз і виробляє необхідні розрахунки по оцінці ризиків як в сфері комерційної інфраструктури, так і індивідуального житлового фонду. В основі роботи компанії лежить використання спеціальної програми з оцінки ризиків і якості протипожежної безпеки - протипожежний передстрахового аудиту (Fire Underwriting Survei, FUS). Програма включає в себе дві системи оцінки ризику. Перша носить назву The Public Fire Protecti On Classification і призначена для аналізу ризиків комерційної інфраструктури. Дана система оцінює ступінь якості протипожежної безпеки комерційних, індустріальних та іншого роду господарських будівель за 10-бальною шкалою. Ступінь HP 1 означає найкращу протипожежну захист, а HP 10 - найгіршу. Статистичні дані, отримані в результаті застосування даної системи оцінки ризику, є вельми необхідною інформацією для страхових компаній, які використовують її при розробці страхових тарифів в комерційних видах страхування (Т.Н. Commercial Lines Insurance).

Друга система оцінки ризиків розроблена спеціально для індивідуального житла (розрахованого на одну або дві сім'ї) і називається Dwelling Protection Grade Classification System. Застосовуючи аналогічну 10-бальну оцінну шкалу, друга система дозволяє акумулювати статистичну інформацію, необхідну для калькуляції страхових тарифів в індивідуальних видах страхування (Personal Lines Insurance). В числі загальних факторів і ризиків, що підлягають оцінці і статистичної обробці, такі як: наявність, кількість і розташування станцій пожежогасіння, наявність в них навченого персоналу та необхідного обладнання, системи подачі і зберігання води, системи протипожежної безпеки в будівлях, наявність засобів передачі інформації та зв'язку в будівлях і т.д. Як зазначають фахівці, застосування подібних систем, зокрема в провінції Онтаріо, дозволило приватному сектору в період з 1989 р по 2007 р заощадити близько 4,5 млрд кан. дол. на витрати на протипожежну безпеку. Економія в сфері індивідуального житла в період з 1990 по 2007 рр. склала 4,2 млрд дол.

4.5. Монополія і ринок аудиту безпеки. Форми реалізації аудиту безпеки

Аналіз інформації по представленим країнам показав, що ринок аудиту безпеки не є монопольним, за винятком Канади, де оцінкою пожежних ризиків і проведенням передстрахового аудиту в сфері громадської протипожежної безпеки займається єдина акредитована для цієї мети приватна компанія - CGJ Insurance Business Services.

4.6. Цілі, що досягаються при проведенні аудиту безпеки

В ході проведених заходів, найбільший обсяг інформації був отриманий з організації аудиту пожежної безпеки; швидше за все це позначається тим, що історично ця сфера аудиту безпеки в світі найбільш розвинена.

Хоча в матеріалах, які були зібрані, мета, що досягається при проведенні аудиту безпеки, чітко викладена не була, проте проведений аналіз дозволяє зробити висновок, що в основному такими цілями є ефективне проведення заходів з перевірки відповідності систем забезпечення пожежної безпеки об'єктів (територій, будівель, споруд, транспортних коштів, технологічних установок і обладнання) і організаційно-технічних заходів в галузі пожежної безпеки встановленим вимогам або перевірка відповідності розрахункового значення пожежного ризику допустимому значенню.