Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА АВТОТРОНІКА базар.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

1.2 Аналіз системи впорскування l-Jetronic.

Система впорскування «L-Jetronic» - це керована електронікою система багатоточкового, переривчастого впорску палива (L-нім. Lade-заряд, порція). Головні відмінності від систем «К-J» та «КЕ-J»: відсутній дозатор-розподільник та регулятор керуючого тиску; усі форсунки (пускова та робочі) з електромагнітним керуванням. Так як немає дозатора-розподільника, суттєво змінився і витратомір повітря. У системах «L-Jetronic» приблизно у два рази менший тиск палива у системі і можлива відсутність накопичувача.

Система впорскування «L-Jetronic» - це більш досконала система, із збільшеною економічністю, зниженою токсичністю відпрацьованих газів, покращеною динамікою автомобіля.

Рисунок 1 - Схема системи впорскування палива «L-Jetronic»

1-паливний бак; 2-паливний насос; 3-фільтр тонкої очистки палива; 4-регулятор тиску палива у системі; 5-розподільна магістраль; 6-пускова форсунка; 7-блок циліндрів двигуна; 8-форсунка впорску; 9-датчик температури охолоджуючої рідини; 10-ЕБУ; 11-блок реле; 12-датчик-розподільник запалювання; 13-вимикач положення дросельної заслінки; 14-висотний коректор; 15-витратомір повітря; 16-підвід повітря; 17-термореле; 18-гвинт якості суміші на холостому ході; 19-клапан додаткового повітря; 20-гвинт кількості суміші на холостому ході; 21-вимикач запалювання; 22-підвід розрідження до регулятора тиску палива у системі.

Склад системи впорскування.

До системи впорскування «L-Jetronic» входять наступні пристрої:

- розподільна магістраль;

- форсунки впорскування;

- регулятор тиску палива;

- ЕБУ;

- витратомір повітря з потенціометричним датчиком;

- пускова форсунка;

- клапан додаткового повітря;

- вхідні датчики.

Розподільна магістраль призначена для розподілення палива по форсунках впорскування.

Форсунка впорскування забезпечує імпульсне впорскування палива за рахунок електромагнітного керування голкою розпилювача.

Регулятор тиску палива служить для підтримування постійного тиску у розподільній магістралі системи, а також для усунення пульсацій палива, що виникають при роботі форсунок впорскування.

Електронний блок управління (ЕБУ) приймає сигнали від вхідних датчиків та перетворює їх у керуючу дію на наступні виконавчі пристрої:

- форсунки впорскування;

- пускова форсунка;

- клапан додаткового повітря.

Основними керуючими параметрами, що формує ЕБУ є необхідний об’єм палива палива що впорскується, та час початку впорскування.

Витратомір повітря системи відрізняється від витратомірів систем «К». Повітряний потік діє на вимірювальну заслінку (2, рис.2) прямокутної форми. Заслінка прикріплена на осі у спеціальному каналі, поворот заслінки перетворюється потенціометром у напругу, пропорційну витраті повітря. Потенціометр, як правило, являє собою ланцюжок резисторів, ввімкнених паралельно контактній доріжці.

Рисунок 2 - Витратомір повітря із датчиком температури всмоктуваного повітря

1-обвідний канал; 2-вимірювальна заслінка; 3-демпферна камера; 4-пластина демпферу; 5-потенціометр; 6-гвинт якості суміші холостого ходу; 7-датчик температури; 8-контакти паливного насосу.

Дія повітряного потоку на вимірювальну заслінку(2) врівноважується пружиною. Для гасіння коливань, викликаних пульсаціями повітряного потоку та динамічними діями характерними для автомобіля, особливо на поганих дорогах, у витратомірі наявний демпфер(3) з пластиною(4). Пластина(4) виконана за одно з вимірювальною заслінкою(2). Різке переміщення вимірювальної заслінки стає неможливим через взаємодію на пластину зусилля повітря що стискається у демпферній камері.

На вході у витратомір вмонтований датчик температури повітря(7) що надходить. У верхній частині витратоміру розташований обвідний канал(1) з гвинтом якості суміші(6). Витратоміри бувають із 6 і 7-ми штекер ним підключенням.

Пускова форсунка впорскує додаткову порцію палива. Робота форсунки забезпечується термореле та датчиком температури охолоджуючої рідини.

Принцип дії системи.

Електричний паливний насос(2, рис.1) забирає паливо із баку(1) та подає його під тиском 2,5 кгс/см2 через фільтр тонкої очистки(3) до розподільної магістралі(5), з’єднаної шлангами із робочими форсунками циліндрів(8). Встановлений з торця розподільної магістралі(5), регулятор тиску палива у системі(4) підтримує постійний тиск впорскування та здійснює злив лишнього палива до баку. Цим забезпечується циркуляція палива у системі та виключається утворення парових пробок.

Кількість впорскуваного палива визначається ЕБУ(10) в залежності від температури, тиску та об’єму повітря що надходить, частоти обертання колінчастого валу та навантаження двигуна, а також від температури охолоджуючої рідини.

Основним параметром, що визначає дозування палива, є об’єм всмоктуваного повітря, що вимірюється витратоміром повітря. Повітряний потік що надходить відхиляє напірну вимірювальну заслінку, долаючи зусилля пружини, на визначений кут, що перетворюється в електричну напругу засобом потенціометру. Відповідний електричний сигнал передається на ЕБУ, який визначає необхідну кількість палива у даний момент роботи двигуна та видає на електромагнітні клапани робочих форсунок імпульси часу подачі палива. Незалежно від положення впускних клапанів, форсунки впорскують паливо за один чи два оберти колінчастого валу двигуна.

Якщо впускний клапан у момент впорскування закритий, паливо накопичується у просторі перед клапаном та надходить у циліндр при наступному його відкриті одночасно з повітрям.

Клапан додаткової подачі повітря(19) встановлений у повітряному каналі, виконаному паралельно дросельній заслінці, підводить до двигуна додаткове повітря при холодному пуску та прогріві двигуна, що приводить до збільшення частоти обертання колінчастого валу. Для прискорення прогріву використовується підвищені оберти холостого ходу (>1000об/хв).

Розділ 2

Загальна методика проведення досліджень впливу типу системи живлення двигуна на паливну економічність, енергетичні та екологічні показники автомобілів в умовах експлуатації