Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
79.87 Кб
Скачать

47.Особливості зовнішнього середовища тнк, фінансові операції тнк

ТНК — це міжнародна фірма, яка має свої господарські підрозділи у двох або більше країнах і керує цими підрозділами з одного чи декількох центрів на основі такого ме­ханізму прийняття рішень, який дозволяє проводити узгоджену політи­ку й загальну стратегію, розподіляючи ресурси, технології і відпові­дальність для досягнення найвищого результату — прибутку.

ТНК, як відкриті системи світового рівня, обплутані багатьма зв'язками із зовнішнім світом, котрий для них є дуже складною суперечливою єдністю наднаціонального світогосподарського простору з його системою вимог, і численністю національних господарств з унікальними умовами функціонування бізнесу. Оскільки виробничі потужності ТНК розкидані по різних країнах, їх зовнішнє середовище характеризується підвищеною складністю, рухомістю і невизначеністю1. З одного боку, господарську діяльність ТНК регулюють інтернаціональні витрати виробництва, світові ціни, світові стандарти якості та критерії ефективності виробництва, міжнародні правові та морально-етичні норми. Це примушує постійно і уважно стежити за кон'юнктурою світового ринку і прогнозувати її зміни. З іншого боку, міжнародний менеджмент повинен ретельно і детально вивчати національну специфіку середовища кожної країни базування, адже успіх фірми залежить від знання навколишнього локального середовища, його що оточує. Найчастіше міжнародний менеджмент стикається із значно більшим ступенем ризику і невизначеністю на світовому ринку через те, що він погано обізнаний з культурою, політичною та економічною ситуацією, інституційною структурою розподільчої мережі, потенційними конкурентами та їхніми діями, гарантіями та законністю посередників тощо в тій чи іншій країні. Практично встановлено і закріплено в теорії, що найбільшу помилку роблять ті керівники, котрі в своїй діяльності виходять з некоректної передумови про схожість ділової практики "вдома" і за кордоном. Менеджер-міжнародник повинен враховувати відмінності і постійно погоджувати свої рішення і дії зі специфікою іноземного середовища

Фінансова система транснаціональних фірм справляє потужний вплив на сучасні міжнародні фінансові потоки і нерідко зумовлює їхні обсяги, напрями та канали.

Однією з визначальних характеристик транснаціональних корпорацій є їхня здатність пересувати гроші та прибутки між своїми філіями за допомогою трансферних механізмів. Ці трансферні механізми охоплюють трансферні ціни на товари та послуги, що експортуються або імпортуються, внутрішньофірмові кредити, виплати дивідендів, прискорення або гальмування внутрішньо корпораційних платежів, плату за технологію та гонорари (винагороди). Все це суттєво впливає на формування структури прибутків та фондів усіх підрозділів транснаціональної фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]