Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
850.44 Кб
Скачать

Водноерозійні і водоакумулятивні форми рельефу

БАРАНКОСИ (від ісп. "баранкос" - ущелина, провалля) - глибокі ерозійні борозни на схилах вулканів, що про­стягайся радіально від вершини до підошви.

(Рис3.2) Ерозійні останцеві гори

ЕРОЗІЙНІ (ОСТАНЦЕВІ) ГОРИ - платоподібні гори, що сформувалися на давніх платформах внаслідок глибо­кого ерозійного розчленування земної поверхні долинами річок і тимчасових водотоків і є ерозійними останцями, які складені пластами, що залягають горизонтально і підняті на значну висоту над базисом ерозії. Тому для ерозійних гір характерні плоскі, платоподібні вершини і стрімкі схили. В типовому вигляді ерозійні гори представлені в Африці.

ЕРОЗІЙНІ ФОРМИ РЕЛЬЄФУ - сукупність великих і дрібних форм рельєфу, утворених ерозійною діяльністю постійних і тимчасових водотоків: ерозійні гори, річкові долини, яри тощо.

ЕРОЗІЯ  - (від лат. "ерозіо" - роз'їдання) - руйнування ґрунтів і гірських порід текучими водами. Розрізняють схилову і руслову ерозію. Схилову ерозію, тобто ерозію, викликану дією тимчасових водотоків на схилах, у свою чергу поділяють на площинну і лінійну, руслову - на бічну і глибинну. Площинна ерозія, або площинний змив, утворює де­лювіальні форми рельєфу - делювіальні шлейфи, тераси тощо. Лінійна, або глибинна, ерозія формує ерозійні борозни, вимоїни та яри.

(Рис. 3.3) Гранд-Каньйон в США

КАНЬЙОНИ -  (від ісп. "канон'" - труба, ущелина) - глибокі річкові долини з дуже крутими, ступінчастими схилами і вузьким дном, часто повністю зайняті руслом річки. Утворюються в результаті інтенсивної глибинної ерозії русловим потоком. Поширені в гірських районах з сухим континентальним кліматом. Типовим каньйоном є Великий Каньйон США на річці Колорадо (довжина понад 320 км, глибина до 1800 м. В Україні їх можна спостерігати в Криму (Великий каньйон, Бельбекський каньйон) та на Подільській височині (напр., долина р. Смотрич у р-ні м. Кам'янець-Подільського). На дні океанів і морів зустрічаються підводні каньйони.

РЕГРЕСИВНА ЕРОЗІЯ -  (від. лат. "регрессіо" - повертаюсь) - ерозія, що посувається назад, тобто це процес руй­нування гірських порід поверхневим потоком проти його течії. Найбільш яскраво простежується за яружної ерозії.

ФЛЮВІАЛЬНИЙ РЕЛЬЄФ - рельєф утворений завдяки процесам, що відбуваються на поверхні Землі внаслідок текучих вод.

(Рис. 3.4) Яр

ЯР - лінійна, V-подібна форма ерозійного рельєфу, утворена тимчасовими водотоками, з крутими незадернованими або напівзадернованими схилами. Яри мають глибини 10 - 15 м (іноді до 90 м), ширину - до 50 м і більше, довжину кілька сотень і навіть тисяч метрів.

Розділ 4 розрахункова частина курсовї роботи Завдання 4.1. Морфологія грунту

Н0 дернина, опад злаково трав'янистої рослинності

Н гумусово-акумулятивний горизонт, темно-сірий з коричневим відтінком, а якщо простежуеться процес, осолонцювання, то білуватим відтінком забарвлення, важкого механічного складу, пилувато-грудочкуватої, рідше зернисто-грудочкуватої структури, пухкий, коренів багато, кротовини, червоточини, перехід поступовий

НР гумусово перехідний, темно бурого кольору, важкого механічного складу, грудочкувато горіхової структури, слабо щільний, коренів багато, закипає від HCl, перехід поступовий

Рh перехідний горизонт, брудно-палевого забарвлення, важкого механічного складу, горіхуватой структури, щільний, коренів мало, закипає відHCl, перехід поступовий

Pk карбонатно-ілювіальний горизонт, палевого кольру з білими вкрапленнями білозірки, важкого механічного складу, горіхуватої структури, дуже шільний, коренів не має, перехід поступовий

Р материнська грунтотворна порода – лес.

Таксономічні одиниці

Тип - Каштановий

Підтип – Темно-каштановий

Рід - Глибокоскипаючий

Вид - Малогумусний

Підвид - Слабосолонцюватий

Різновидність - Середньосуглинковий

Розряд – На лесі