Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зразок Практики.doc
Скачиваний:
874
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

5. Повноваження та процесуальне правове становище сторін та інших учасників виконавчого провадження.

Згідно зі ст 7. ЗУ «Про виконавче провадження»

Учасниками виконавчого провадження є державний виконавець, сторони, представники сторін, прокурор, експерти, спеціалісти, перекладачі, суб'єкти оціночної діяльності - суб'єкти господарювання. Прокурор бере участь у виконавчому провадженні у випадку здійснення представництва інтересів громадянина або держави в суді та відкриття виконавчого провадження на підставі виконавчого документа за його заявою.

Для проведення виконавчих дій державний виконавець за необхідності залучає понятих, працівників органів внутрішніх справ, представників органів опіки і піклування, інших органів та установ у порядку, встановленому цим Законом.

При виконанні рішень судів та ухвал про зміну органів управління та посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності можуть залучатися виключно працівники органів внутрішніх справ. Залучення інших осіб у процесі виконання таких рішень не допускається.

Сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник (ст..8 ЗУ «Про виконавче провадження»),

Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом.

За виконавчим документом про стягнення в дохід держави коштів або про вчинення інших дій на користь чи в інтересах держави від її імені виступає- орган, за позовом якого судом винесено відповідне рішення, або орган державної влади (крім суду), який відповідно до закону прийняв таке рішення.

За іншими виконавчими документами про стягнення в дохід держави коштів або про вчинення інших дій на користь чи в інтересах держави від її імені виступають органи державної податкової служби.

У виконавчому провадженні можуть брати участь кілька стягувачів. Кожен з них щодо іншої сторони має право брати участь у виконавчому провадженні самостійно або доручити участь у виконавчому провадженні одному із співучасників.

У разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, власне ім'я чи по батькові (для фізичної особи), державний виконавець за наявності підтверджуючих документів своєю постановою, яка затверджується начальником відділу, змінює назву сторони виконавчого провадження.

У ст.. 10. ЗУ «Про виконавче провадження» вказані особи, які не можуть бути представниками у виконавчому провадженні

Представниками у виконавчому провадженні не можуть бути:

              1. особи, які не досягли 18-річного віку, крім випадків, передбачених законом;

              2. особи, над якими встановлено опіку чи піклування;

              3. судді, слідчі, прокурори, державні виконавці, крім випадків, коли вони діють як законні представники або уповноважені особи відповідного органу, що є стороною виконавчого провадження;

              4. інші особи, які відповідно до закону не можуть здійснювати представництво.

Участь експертів, спеціалістів та суб'єктів оціночної діяльності передбачені у стаття 13. ЗУ «Про виконавче провадження».

Для з'ясування та роз'яснення питань, що виникають під час здійснення виконавчого провадження і потребують спеціальних знань, державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторін призначає своєю постановою експерта або спеціаліста (у разі необхідності - кількох експертів або спеціалістів), а для оцінки майна - суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання.

Як експерт або спеціаліст може бути запрошена будь-яка дієздатна особа, яка має необхідні знання, кваліфікацію та досвід роботи у відповідній галузі.

Експерт або спеціаліст зобов'язаний надати письмовий висновок, а суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання - письмовий звіт з питань, що містяться в постанові державного виконавця, а також надати усні рекомендації щодо дій, які виконуються за його присутності.

Експерт, спеціаліст і суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання мають право на винагороду за надані ними послуги. Розмір- винагороди визначається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Винагорода та інші витрати, зумовлені проведенням експертизи, наданням висновку спеціаліста або звіту суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання належать до витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій.

За відмову без поважних причин від надання висновку чи за надання висновку, що містить завідомо неправдиві відомості, експерт несе кримінальну відповідальність, про що він має бути попереджений державним виконавцем. Збитки, завдані сторонам внаслідок видачі такого висновку, підлягають відшкодуванню в порядку, встановленому законом. За недостовірну чи необ'єктивну оцінку майна суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання несе відповідальність у порядку, встановленому законом, а оцінювач - кримінальну відповідальність, про що він має бути попереджений державним виконавцем.

Копії постанови державного виконавця про призначення у виконавчому провадженні експерта, спеціаліста або суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання надсилаються сторонам у триденний строк з дня її винесення.

Також можуть бути залученні поняті до провадження виконавчих дій (ст..15 ЗУ «Про виконавче провадження») Виконавчі дії можуть провадитися у присутності понятих. Присутність понятих обов'язкова при вчиненні виконавчих дій, пов'язаних із примусовим входженням до нежилих приміщень і сховищ, в яких зберігається майно боржника, на яке звернено стягнення, або майно стягувана, яке має бути повернено йому в натурі; примусовим входженням до жилих будинків, квартир для забезпечення примусового виселення та вселення в них; примусовим входженням до будинків, квартир та інших приміщень, в яких знаходиться дитина, яка має бути передана іншим особам відповідно до рішення суду; при проведенні огляду, арешту, вилучення і передачі майна.

Як поняті можуть бути запрошені будь-які дієздатні громадяни, які не мають особистої заінтересованості в провадженні виконавчих дій і не пов'язані між собою або з учасниками виконавчого провадження родинними зв'язками, підлеглістю чи підконтрольністю. Кількість понятих при вчиненні виконавчих , дій не може бути менше двох.

Понятий має право знати, для участі у провадженні яких виконавчих дій його запрошено, на підставі якого виконавчого документа вони провадяться, а також робити зауваження з приводу провадження виконавчих дій. Зауваження понятого підлягають занесенню до акта відповідної виконавчої дії. Понятий зобов'язаний засвідчити факт, зміст і результати виконавчих дій, під час провадження яких він був присутній.

Перед початком виконавчих дій державний виконавець роз'яснює понятим їхні права і обов'язки, про що зазначається в акті.

Поняті мають право на компенсацію витрат, пов'язаних з виконанням обов'язків понятих. Зазначені витрати належать до витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій.

Висновок

Виконавче провадження є процесуальною формою, котра гарантує примусову реалізацію постанов суду та інших юрисдикційних органів, реалізацію підтверджених ними прав і обов'язків громадян та організацій.

Мною були вивченні нормативно правові акти, що регулюють діяльність органів ДВС, а також порядок проведення виконавчих дій, зокрема права і обов'язки державного виконавця, підстави для виконання і виконавчі документи, принципи та загальні правила виконавчого провадження, порядок і способи проведення виконавчих дій, повноваження та правове становище сторін та інших учасників виконавчого провадження. При проходженні практики у Київському відділі державної виконавчої служби Харківського міського управління юстиції я ознайомилися з основами виконавчого діловодства, оформляла та реєструвала вихідну кореспонденцію, після закріплення мене за державним виконавцем виконувала його доручення, а саме заповнювала бланки виклику державного виконавця, складала виконавчі документи (протоколи, постанови), брала участь у проведенні виконавчих дій (вихід на територію).

На мій погляд існують деякі недоліки у роботі Київському відділу ДВС: -по-перше організація роботи канцелярії, недостатнє її фінансування, відсутність Комп'ютерного та програмного забезпечення яке б допомогло секретарям систематизувати та прискорити процес від подачі заяви про примусове виконання рішення суду до його оформлення те реєстрації. Також ці проблеми стосуються до секретаря вихідної кореспонденції.

- на мій погляд необхідно поповнити штат виконавців у зв'язку з тим що об'єм щоденного надходження заведених діл перевищують нормативи виконання роботи одного виконавця.

-у зв'язку з тим що Київський район територіально великий необхідно звеличити час прийому громадян від чотирьох годин два рази на тиждень, до як найменш до восьми годин та тиждень .

___________________________________________________________

(назва вищого закладу освіти МВС України)

___________________________________________________________

(назва факультету)

_____________________________________________________________

(назва кафедри)