Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим право ДержЕкзам2010.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
513.54 Кб
Скачать

Тема 9. Злочини у сфері службової діяльності в юридичних особах приватного права та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг

Поняття та види злочинів у сфері службової діяльності в юридичних особах приватного права та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг. Характеристика предмету та особливостей суб’єкту цих злочинів.

Зловживання повноваженнями. Поняття та ознаки діяння. Наслідки. Момент закінчення злочину. Суб'єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів.

Перевищення повноважень. Поняття та ознаки діяння. Наслідки. Момент закінчення злочину. Суб'єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів.

Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги. Поняття та ознаки діяння. Наслідки. Момент закінчення злочину. Суб'єктивні ознаки. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів.

Комерційний підкуп. Форми вчинення злочину. Характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Момент закінчення злочину. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів.

Підкуп особи, яка надає публічні послуги. Характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Момент закінчення злочину. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів.

Тема 10. Злочини проти довкілля

Поняття, загальна характеристика та види злочинів проти довкілля.

Злочинні посягання на об’єкти живої природи.

Знищення або пошкодження лісових масивів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Особливості предмета злочину. Характеристика способу скоєння злочину. Суб’єктивна сторона цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконна порубка лісу: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак злочину. Об’єкт та предмет злочину. Місце скоєння злочину. Поняття істотної шкоди.

Порушення законодавства про захист рослин: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак.

Незаконне полювання: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття промислу. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Злочинні посягання на об’єкти неживої природи.

Забруднення або псування земель: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Основний та додатковий об’єкт забруднення або псування земель. Предмет злочину. Об’єктивна сторона злочинного забруднення та псування земель. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Особливості предмету та об’єктивної сторони злочину. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки.

Незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки.

Безгосподарське використання земель: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Суб’єкт злочину.

Забруднення атмосферного повітря: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Суб’єктивна сторона забруднення атмосферного повітря. Суб’єкт злочину.

Забруднення моря: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Особливості предмета злочину. Особливості об’єктивної сторони злочину. Суб’єктивна сторона забруднення моря.

Порушення законодавства про континентальний шельф України: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття континентального шельфу України. Особливості об’єктивної сторони. Суб’єктивна сторона злочину.

Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак.

Злочини, що порушують правові норми у сфері екології.

Порушення правил екологічної безпеки: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття екологічної безпеки. Об’єктивна сторона. Суб’єкт злочину.

Порушення правил охорони надр: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття надр. Об’єктивна сторона. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Порушення правил охорони вод: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Види об’єктів злочину. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Проведення вибухових робіт з порушенням правил охорони рибних запасів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Суб’єкт проведення вибухових робіт з порушенням правил охорони рибних запасів.

Порушення ветеринарних правил: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття епізоотії. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт цього злочину.

Інші злочини проти довкілля

Невжиття заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Особливості об’єктивної сторони. Суб’єктивна сторона та суб’єкт зазначеного злочину.

Приховування або перекручення відомостей про екологічний стан або захворюваність населення: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Значення наслідків для кваліфікації злочину. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину.

Проектування чи експлуатація споруд без систем захисту довкілля: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Суб’єктивна сторона злочину. Особливості суб’єкту, що вчинив цей злочин.