Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

UKR_MOVA_1

.docx
Скачиваний:
353
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
36.44 Mб
Скачать

Літера пишеться під такт: раз-і-два-і.

Р р

Рак із рибкою зустрілись –

Черв’ячка не поділили!

А хитренький черв’ячок

Учепився за... гачок!

Равлик ріжками ворушить –

Наставляє, наче вушка...

А чи ж ними щось він чує?

І куди весь час мандрує?

Велика літера Р у своєму складі має два елементи. Перший — подовжена похила паличка із заокруглен¬ням унизу ліворуч, другий— верхній півовал, другий – верхній півовалю

Починаємо зображувати літеру з першого елемента: ведемо пряму похилу паличку від верхньої міжрядкової до нижньої рядкової і заокруглюємо ліворуч. Потім нижче міжрядкової починаємо писа-

ти другий елемент. Заокруглюємо ліворуч і вгору під міжрядковою лінією, потім продовжуємо лінію у правий півовал.

Пишемо під такт: раз-і-і-два-і.

Мала літера р у своєму складі має два елементи. Перший — похила подовжена паличка, другий — по¬хила паличка, заокруглена внизу і вгорі. Починаємо писати від верхньої рядкової лінії пряму, ведемо її до нижньої міжрядкової. Потім пишемо від першого елемента, трошки нижче верхньої рядкової лінії, вго¬ру лінію, яка заокруглюється під верхньою рядковою і ведеться вниз похилою прямою до нижньої рядкової, де і заокруглюється праворуч.

Під такт: раз-і-два-і.

С с

Слоненятко любить татка,

любить маму Слоненятко,

любить братика й сестричку

і солодку полуничку,

з молочком тепленьку кашку,

любить зайчика і пташку,

любить кицю, їжачка

і смішного павучка,

любить річку, ліс і хатку

і маленьке Слоненятко –

з дзеркала воно щодня

дивиться на Слоненя.

Форма великої літери С подібна до маленької. Це — правий півовал.

Починаємо писати нижче міжрядкової лінії, заокруглюємо під нею вгору і ліворуч і пишемо, за¬округлюючи, вниз до нижньої рядкової, де заокруг¬люємо праворуч.

Пишемо під такт: і-раз-і.

Мала літера с — правий півовал.

Починаємо писати трошки нижче верхньої рядко¬вої, заокруглюємо вгору і ліворуч, спускаємось вниз до нижньої рядкової і заокруглюємо праворуч.

Пишемо під такт: і-раз-і.

Т т

Тигр котові щось шепоче

Познайомитися хоче;

Йди до мене напрямки,

Ми ж з тобою свояки.

Але кіт чимдуж тіка

Від такого свояка.

Велика літера Т складається з чотирьох елементів. Один із них — пряма лінія, три — прямі із заокругленнями.

Велику літеру Т починаємо писати від верхньої міжрядкової лінії. Ведемо вниз пряму похилу до нижньої рядкової, де заокруглюємо ліворуч. Потім пишемо другий елемент, який теж починається від верхньої міжрядкової. Ведемо пряму похилу вниз до нижньої рядкової. Третій елемент, як і перші два, пишемо від верхньої міжрядкової, ведемо вниз похило і заокруглюємо біля нижньої рядкової праворуч. Останній елемент ніби покриває всі три попередні. Він починається трошки нижче верхньої міжрядкової, заокруглюється ліворуч вгору до міжрядкової і продовжується по ній праворуч.

Під такт пишеться: раз-і-два-три-і-і-чотири.

Мала т складається з трьох елементів. Перший — це пряма похила паличка. Другий — пряма, заокруглена вгорі. Третій елемент — пряма, заокруглена вгорі й унизу.

Пишемо спочатку пряму похилу паличку від верхньої рядкової до нижньої рядкової. Із середини першого елемента рухом вгору зображуємо лінію, яка під верхньою рядковою заокруглюється і переходить у пряму. Від середини другого елемента починаємо писати третій елемент. Лінію заокруглюємо вгору і праворуч. Продовжуємо її прямою похилою до нижньої рядкової, де заокруглюємо праворуч.

Під такт рахуємо: раз-і-два-і-три-і.

У у

Удав

книжку листав.

Сторінок сто

перегорнув хвостом.

А тоді каже: «Хвостик втомився,

а я читати ще не навчився».

Велика У складається з двох елементів. Обидва — прямі із заокругленнями. Починаємо зображувати

трошки нижче верхньої міжрядкової лінії, заокруглюючи, ведемо вгору до неї. Потім ведемо вниз пряму

похилу, яка біля верхньої рядкової заокруглюється праворуч і продовжується вгору до міжрядкової. По

цій же частині елемента ведемо лінію вниз до нижньої рядкової, де заокруглюємо елемент ліворуч

Під такт літера пишеться: і-раз-і-два-і.

Мала у має два елементи у своєму складі: похилу паличку із заокругленням унизу і нижню петлю.

Починаємо писати від верхньої рядкової вниз. Ведемо пряму, яку заокруглюємо праворуч біля нижньої рядкової і продовжуємо вправо-вгору до верхньої рядкової. Не відриваючи руки, пишемо вниз пряму подовжену, яка заокруглюється біля нижньої міжрядкової ліворуч і утворює петлю. Лінія петлі перетинає нижню рядкову і закінчується близько до середини рядка.

Під рахунок: раз-і-два-і.

Ф ф

Фазан

знайшов казан,

наварив борщу

і поніс до Щук.

Щуки смакували,

Фазана питали:

«Чи нема у тебе

до борщу пампушки?

Ми тобі за неї

наготуєм юшки».

Велика літера Ф складається з трьох елементів: двох овалів та подовженої похилої палички із заокру-гленням унизу ліворуч. .

Починаємо писати літеру трошки нижче верхньої міжрядкової, піднімаємось угору, заокруглюючи ліворуч, спускаємось вниз до верхньої рядкової і повертаємо праворуч, де поєднуємось із початком на-писання елемента. Другий елемент починаємо писати від міжрядкової лінії вниз. Ведемо пряму похилу па-личку, яку біля нижньої рядкової заокруглюємо лівої руч. Потім починаємо писати третій елемент — овал: Тільки письмо його, як і у рядкової ф, починаємо від другого елемента, заокруглюючи вгору до міжрядкової, далі ведемо заокруглену лінію вниз до верхньої рядкової, де повертаємо ліворуч і закінчуємо, сполучившись із другим елементом.

Літеру можна зображувати під такт: і-раз-і-два-і-і-три-і.

Мала ф — це подовжена похила паличка з двома овалами.

Починаємо писати перший елемент подібно до літери о. Другий елемент починаємо від верхньої рядкової і ведемо вниз пряму подовжену до нижньої міжрядкової, торкаючись овалу. Потім пишемо! третій елемент — овал, але починаємо його від другого; елемента заокругленням вгору і праворуч, так ведемо до нижньої рядкової, заокруглюємо ліворуч і закінчуємо, торкаючись другого елемента.

Під такт літера пишеться: і-раз-і-два-і-три-і.

Х х

Хом’ячок хрущу хвалився:

“Хатка в мене гарна.

Я на славу потрудився,

Час не гаяв марно”.

Хрущик хитро промовляв:

“Справді гарна хата,

І хазяїном ти став,

Хоч і хвалькуватим”.

Велика літера X за своєю формою подібна до малої. Тільки розташована вона між верхньою міжрядковою і нижньою рядковою. Складається літера X, як і рядкова, з двох півовалів: лівого і правого. Лівий півовал починаємо писати нижче верхньої міжрядкової, піднімаємось вгору, заокруглюючи елемент під міжрядковою і спускаємось вниз до нижньої рядкової, де заокруглюємо ліворуч. Правий півовал теж починаємо під міжрядковою лінією, піднімаємось вгору і під нею ж заокруглюємо ліворуч, проводимо лінію вниз, торкаючись першого елемента і біля нижньої рядкової заокруглюємо елемент праворуч.

Під рахунок: і-раз-і-і-два-і.

Мала літера х у своєму складі має два півовали: лівий і правий.

Починаємо писати літеру з лівого півовалу. Трошки нижче верхньої лінії рухом угору-праворуч робимо заокруглення під нею і ведемо лінію вниз до нижньої рядкової, де заокруглюємо ліворуч. Тепер пишемо правий півовал. Починаємо, як і лівий, трошки нижче верхньої рядкової, заокруглюємо ліворуч і ведемо так вниз, щоб торкнутись лівого півовалу. Біля нижньої рядкової заокруглюємо праворуч і закінчуємо близько до середини рядка.

Під такт літеру можна писати: і-раз-і-і-два-і.

Ц ц

Цвіркун до Цикади

приносив цукати,

цукерки пудові

і дині медові.

Цикада щаслива:

«Чого нам чекати?

А нумо, Цвіркуне,

дуетом співати».

Велика літера Ц подібна за складом до маленької, але перший елемент має заокруглення вгорі. Починаємо писати букву нижче верхньої міжрядкової лінії, заокруглюємо, піднімаючись угору праворуч, опускаємось вниз, зображуючи пряму похилу лінію. Біля нижньої рядкової заокруглюємо праворуч і ведемо до верхньої рядкової. Потім пишемо другий елемент, починаючи його від верхньої міжрядкової. Ведемо лінію вниз до нижньої рядкової, заокруглюємо праворуч і закінчуємо нижче середини рядка. Звідси ведемо пряму вниз, переходячи у петлю.

Пишемо літеру під такт: і-раз-і-два-і-три-і.

Мала літера ц складається з трьох елементів. Перші два — це похилі палички із заокругленнями внизу, третій — маленька петля. Починаємо писати літеру від верхньої рядкової рухом руки вниз. Пишемо похилу паличку, яку біля нижньої рядкової заокруглюємо праворуч і ведемо вгору до верхньої рядкової. Не відриваючи руки, проводимо вниз знову пряму похилу, яку теж біля нижньої рядкової заокруглюємо праворуч. Закінчуємо цю лінію трошки вище нижньої рядкової, звідки починаємо писати вниз невеличку петельку.

Під рахунок: раз-і-два-і-три-і.

Ч ч

Чиста річечка тече.

Познайомтесь, буква — „Че”.

Чарівник, чоло, чалма.

Чижик був — тепер нема!

Черепаха, черевик,

З чорним чубом чоловік

Наливає в чашку чай,

П’є без тебе. Вибачай.

Велика Ч у своєму складі має два елементи. Один із них — похила паличка із заокругленнями вгорі та внизу, другий — подовжена пряма, заокруглена внизу. Починаємо писати літеру нижче верхньої міжрядкової, заокруглюємо під нею праворуч і пишемо пряму вниз до верхньої рядкової лінії. Тут заокруглюємо праворуч і піднімаємось угору до міжрядкової. Не відриваючи руки, ведемо похилу подовжену паличку вниз до нижньої рядкової, де заокруглюємо праворуч. Під такт: і-раз-і-два-і.

Мала літера ч складається з двох елементів: фігурної лінії і похилої палички, заокругленої внизу. Нижче верхньої рядкової пишемо похилу лінію вгору до неї, потім пишемо рухом праворуч вигнуту лінію. Не відриваючи руки, пишемо вниз похилу пряму. Доводимо пряму до нижньої рядкової і робимо заокруглення праворуч.

Літеру пишемо під такий рахунок: і-і-раз-і.

Ш ш

Шиншилла

сорочечки шила.

В них Шиншилленята

ходять погуляти.

Старшому зелена,

меншому біленька –

кожному інакшу

приготує ненька.

Так їй буде легше

їх розпізнавати –

діток вісімнадцять,

і усі близнята.

Велика літера Ш подібна за складом елементів до малої, але як у літери ц, Перший елемент має заокру-глення вгорі. Буква розташовується, на відміну від рядкової, між нижньою рядковою і верхньою міжряд-ковою.

Трохи нижче міжрядкової починаємо писати перший елемент. Заокруглюємо під міжрядковою і ведемо пряму похилу вниз до нижньої рядкової, тут заокруглюємо праворуч і доводимо до верхньої рядкової. Потім починаємо писати другий елемент від верхньої міжрядкової, ведемо пряму похилу лінію вниз, поєднуючись із першим елементом, до нижньої рядкової, заокруглюємо праворуч і дописуємо до верхньої рядкової. Тепер пишемо останній елемент, теж від верхньої міжрядкової лінії вниз, поєднуючи з другим елементом. Біля нижньої рядкової заокруглюємо праворуч і закінчуємо близько до середини рядка.

Під такт: і-раз-і-два-і-три-і.

Мала літера ш складається з трьох елементів. Це три похилі палички, заокруглені внизу.

Перший елемент починаємо писати від верхньої рядкової лінії рухом вниз до нижньої рядкової, де заокруглюємо праворуч і ведемо вправо-вгору до верхньої рядкової. Не відриваючи руки, пишемо вниз другий елемент — пряму, яка біля нижньої рядкової теж заокруглюється праворуч і ведеться до верхньої рядкової. Знову ж, не відриваючи руки, пишемо третю пряму паличку, яку теж заокруглюємо на нижній рядковій лінії праворуч, але до середини рядка. Літера пишеться під такий рахунок: раз-і-два-і-три-і.

Щ щ

Вгледів лящика щупак

Й надяга плаща, дивак.

Бо в ляща колюча спинка,

Ніби щітка, чи щетинка.

Та вже має лящ науку

І в кущі мерщій втіка.

Щупачок — майбутня щука,

В неї ж паща от-така!

Форма великої Щ відрізняється від малої першим елементом, і розміром. Починаємо її писати трошки нижче верхньої міжрядкової, заокруглюємо праворуч і далі пишемо пряму похилу вниз, яку біля нижньої рядкової заокруглюємо праворуч і ведемо до верхньої рядкової. Тепер пишемо другий елемент. Він починається від верхньої міжрядкової, потім іде вниз, торкаючись першого елемента, до нижньої рядкової тут заокруглюється праворуч і пишеться вгору до верхньої рядкової. Третій елемент починаємо теж від міжрядкової і, подібно до другого, ведемо вниз. Поєднавшись із другим елементом, лінія продовжується до нижньої рядкової, де заокруглюється праворуч. Звідси продовжується письмо четвертого елемента — петлі, яка перетинає нижню рядкову лінію.

Під такт: і-раз-і-два-і-три-і-чотири-і.

Мала щ за формою схожа на малу ш. тільки у своєму складі вона має ще й невеличку петельку.

Починаємо писати літеру щ, як і літеру ш, від верхньої рядкової лінії. Ведемо пряму похилу вниз до нижньої рядкової, заокруглюємо праворуч і доводимо до верхньої рядкової. Не відриваючи руки, починаємо писати наступну пряму, яку теж на нижній рядковій заокруглюємо і закінчуємо на верхній рядковій. Звідси, не відриваючи руки, пишемо третю пряму, теж біля нижньої рядкової її заокруглюємо і закінчуємо близько до неї. Знову ж., не відриваючи руки, пишемо невеличку петельку, яка перетинає нижню рядкову лінію.

Під рахунок: раз-і-два-і-три-і-чотири-і.

Ь ь

М’який знак, м’який знак

Все пом’якшувать мастак.

В слові, де він має бути,

Там відразу м’якість чути.

М’який знак є в слові “День”,

“Сіль”, “Олень”, а також “Пень”,

“Місяць”, “Кулька” і “Дідусь”,

Ще “Кульбаба” і “Татусь”.

М’який знак потрібно знати,

Зможеш ти читать, писати.

М'який знак Ь являє собою один елемент. Починаємо писати від верхньої рядкової, ведемо пряму похилу вниз, біля нижньої рядкової заокруглюємо праворуч, піднімаємось вгору і близько до середини рядка заокруглюємо ліворуч до написаної вже лінії.

Під такт: раз-і-два.

Ю ю

Снилось Юрку, коли ліг спати

Що може юнгою він стати.

Юрко-моряк біля штурвала.

Хоча і сон, та все ж цікаво.

Велика літера Ю складається з чотирьох елементів. Починаємо писати гострий елемент трошки нижче верхньої міжрядкової. Ведемо її похило вгору до міжрядкової. Звідси проводимо вниз подовжену пряму, яка біля нижньої рядкової заокруглюється ліворуч, потім пишемо третій елемент. Він починається від середини другого елемента і ведеться недовго праворуч. Останній елемент — овал. Початок його — під міжрядковою лінією. Пишемо овал так, щоб торкнутись третього елемента. Під такт: і-раз-і-два-і-три-і.

Мала ю складається з трьох елементів: двох прямих і овалу. Починаємо писати від верхньої рядкової лінії вниз до нижньої рядкової. Від середини написаної прямої проводимо праворуч коротеньку пряму, до якої приєднуємо овал.

Під такт: раз-і-і-два-і.

Я я

Ось алея яворова,

Яків м’ячика ганя.

Ось телятко і корова,

Ось ягничка і ягня.

Яструб ящірку шукає.

Яна яблука несе.

Я вже всю абетку знаю!

Я щаслива. От і все.

Велика літера Я схожа на малу за кількістю складових елементів і формою. Починаємо писати її, як і рядкову, трохи вище нижньої рядкової, заокруглюємо біля неї і ведемо похило лінію вгору до верхньої міжрядкової, де заокруглюємо ліворуч і утворюємо овал. Другий елемент починаємо від міжрядкової. Ведемо вниз пряму похилу, торкаючись першого елемента, і біля нижньої рядкової заокруглюємо праворуч.

Під такт пишемо: раз-і-два-і-три-і.

Мала я складається з трьох елементів: плавного переднього овалу і похилої палички із заокругленням унизу. Починаємо писати трошки вище нижньої рядкової рухом вниз і плавним переходом на рух угору до верхньої рядкової, де заокруглюємо ліворуч, утворюючи овал. Третій елемент пишемо від верхньої рядкової. Ведемо пряму похилу, торкаючись першого елемента, і заокруглюємо праворуч біля нижньої рядкової майже до середини рядка.

Буква пишеться під такт: раз-і-два-і-три-і.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]