Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
78.31 Кб
Скачать

19. 3Азначте економічний зміст активних операцій банку та наведіть їх класифікацію.

Активні операції банку — це операції з розміщення мобілізованих банком ресурсів у депозити, кредити, інвестиції, основні засоби й товарно-матеріальні цінності.

Банківські послуги класифікують за різними ознаками:

1. Залежно від руху матеріального продукту:

— послуги, пов'язані з рухом матеріального продукту (наприклад, розрахунково-касове обслуговування);

— чисті послуги (наприклад, консультаційні).

2. Залежно від контингенту споживачів:

— послуги юридичним особам;

— послуги фізичним особам.

3. Залежно від відображення послуги у балансі:

— балансові;

— позабалансові (операції, що певний час не відображаються в балансі, поки не будуть відображені в прибутках або збитках банку).

4. Залежно від плати за надання послуг:

— платні;

— безоплатні.

5. Залежно від можливості обліку платних послуг і можливості визначення розміру плати:

— послуги, розміри яких підлягають обліку (розрахунково-касові, кредитні, валютні);

— послуги, аналоги яких є у відповідних тарифах (консультаційні);

—послуги, вартість яких не може бути встановлена об'єктивно (як правило, надаються банками в пакеті з платними товарними послугами).

20. Охарактеризуйте форми і види забезпечення банківських кредитів.

Забезпечення кредиту - це цінності чи інші, передбачені чинними нормативними актами засоби мінімізації кредитних ризиків, які служать для кредитора гарантією повного і своєчасного повернення позичальником отриманого кредиту та сплати ним встановлених процентів.

У практиці вітчизняних банківських установ використовуються різноманітні форми і види забезпечення виконання кредитних зобов'язань позичальником. Зокрема, можна назвати такі:

1) майнова форма забезпечення кредитів. Під майновою формою забезпечення розуміємо джерело погашення боргу за рахунок отримання коштів від реалізації певного майна позичальника, тобто у ролі носія гарантії повернення кредиту виступає різне майно позичальника. До майнової форми належать такі види забезпечення кредитів банків:

- застава нерухомого майна (іпотека);

- застава рухомого майна (це майно залишається у користуванні позичальника - автотранспорт, товари в обороті, побутова техніка тощо);

- заклад (майно, яке передається на зберігання до банківської установи - дорогоцінні метали, цінні папери тощо).

2) юридична (немайнова) форма забезпечення кредитів. Юридична форма забезпечення кредитів - це джерело погашення боргу за рахунок юридичного оформлення гарантії повернення коштів. До юридичної форми можна зачислити такі види забезпечення кредитів:

- гарантія;

- порука;

- неустойка (штраф, пеня) тощо.

21. Розкрийте структуру основного та додаткового капіталу банку.

Методологічною основою для розрахунку регулятивного власного капіталу є також положення Закону України «Про банки і банківську діяльність». Згідно з ним капітал банку включає основний і додатковий капітал. Складовими основного капіталу є: сплачений і зареєстрований статутний капітал; розкриті резерви (створені або збільшені за рахунок нерозподіленого прибутку); надбавки до курсу акцій і додаткові внески акціонерів у капітал; загальний фонд покриття ризиків, створюваний під невизначений ризик при проведенні банківських операцій, за винятком збитків за поточний рік і нематеріальних активів. Додатковий капітал складається з нерозкритих резервів, резервів переоцінювання активів, гібридних капітальних інструментів і субординованого боргу. Зауважимо, що НБУ має право визначити інші статті балансу банку для включення до додаткового капіталу, а також умови і порядок такого включення. Отже, додатковий капітал порівняно з основним капіталом менш якісний. З огляду на це для додаткового капіталу застосовується низка обмежень на використання його в розрахунку регулятивного капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]