Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задания 2 сем_619 з 2016 / Метод для 8 заоч ФИН АНАЛИЗ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

2. Програма навчальної дисципліни

Модуль 1. Фінансовий аналіз

Змістовий модуль 1. Основи фінансового аналізу

Тема 1.1. Методи та прийоми фінансового аналізу та прогнозування

Зміст фінансового аналізу. Завдання фінансового аналізу. Етапи фінансового аналізу. Класифікація методів та прийомів фінансового аналізу. Основні методики, які використовуються у фінансовому аналізі та прогнозуванні. Елементи теорії моделювання та аналізу факторних систем.

Тема 1.2. Аналіз фінансової звітності

Склад та структура фінансової звітності. Показники фінансової діяльності підприємства. Баланс як основний фінансовий документ підприємства. Аналіз активів та пасивів балансу. Аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості. Аналіз ліквідності, фінансової стійкості та платоспроможності підприємства. Аналіз ефективності діяльності підприємства. Аналіз позиції підприємства на ринку капіталів. Прогнозування можливого банкрутства підприємства.

Тема 1.3. Математичний інструментарій фінансового аналізу

Вступ до основ фінансових обчислень. Нарахування відсотків та інфляція. Поняття простих відсотків. Нарощені суми за простою ставкою відсотків та простою обліковою ставкою. Дисконтування і врахування за простими процентними ставками. Визначення тривалості позички і рівня процентної ставки. Поняття складних відсотків, їхні види. Дисконтування за складною ставкою відсотків. Облік за обліковою ставкою. Нарощення за складною обліковою ставкою. Поняття потоків платежів і фінансових рент. Види фінансових рент. Узагальнюючі характеристики потоків платежів. Нарощені суми постійних фінансових рент. Сучасні величини постійних дискретних фінансових рент. Визначення розміру платежу і терміну постійної дискретної фінансової ренти. Розрахунок процентної ставки фінансової ренти.

Змістовий модуль 2. Аналіз фінансових операцій

Тема 2.1. Аналіз фінансових операцій та операцій з цінними паперами

Види фінансових операцій, їх особливості. Основні вимірники ефективності фінансових операцій. Поняття про цінні папери, їх класифікація. Методи оцінки пайових цінних паперів. Аналіз доходності боргових цінних паперів. Основні положення теорії ризику. Методи визначення рівня ризику. Міра ризику. Поняття портфелю цінних паперів і задачі його аналізу. Оцінка ефективності портфеля цінних паперів. Вибір оптимального портфелю.

Тема 2.2. Планування погашення довгострокової заборгованості. Аналіз доходності кредитних операцій

Поняття обслуговування боргу, його складові. Методи планування погашення довгострокової заборгованості. Погашення боргу рівними сумами. Погашення боргу рівними строковими сплатами та змінними строковими сплатами. Поняття пільгової позики, особливості розробки плану погашення пільгової позики. Визначення абсолютного та відносного грант-елементу. Фінансова ефективність довгострокових позик та кредитів.

Тема 2.3. Аналіз інвестиційних процесів

Поняття інвестування і фінансування. Види інвестицій. Основні вимірники ефективності інвестицій. Чиста приведена величина доходу. Визначення внутрішньої норми прибутковості. Термін окупності, методика розрахунку. Показники рентабельності довгострокового капіталу. Фінансовий лізинг.

Змістовий модуль 3. Аналіз капіталу підприємства

Тема 3.1. Аналіз ціни та структури капіталу.

Поняття капіталу. Джерела та інструменти фінансування капіталу, їх класифікація. Основні способи збільшення капіталу. Нові інструменти довгострокового фінансування. Фінансовий леверидж та його визначення. Поняття ціни капіталу та методи її визначення. Метод мертвої точки. Основи теорії структури капіталу.

Тема 3.2. Аналіз фінансових результатів підприємства.Політика виплати дивідендів

Аналіз валового, операційного, оподатковуваного і чистого прибутку. Аналіз показників рентабельності. Дивідендна політика та можливість його вибору. Фактори, які визначають дивідендну політику. Види дивідендних виплат та її джерела. Порядок виплати дивідендів.

Тема 3.3. Аналіз та управління оборотним капіталом підприємства

Структура оборотного капіталу. Управління грошовими коштами та їх еквівалентами. Аналіз дебіторської заборгованості. Управління виробничими запасами. Способи короткострокового фінансування. Традиційні та нові інструменти короткострокового фінансування.

3. Порядок виконання контрольної роботи

Контрольна робота з дисципліни “Фінансовий аналіз” виконується відповідно до навчального плану і являє собою форму проміжного контролю знань студентів і оцінки ефективності їхньої самостійної роботи з літературними джерелами. Виконання та захист контрольної роботи є важливим етапом вивчання курсу.

Кожен студент вибирає варіант контрольної роботи з таблиці 1, який відповідає останній цифрі шифру залікової книжки. Контрольна робота складається з трьох питань і задачі.

Таблиця 1

Варіант контрольної роботи

Варіант

Остання цифра шифру залікової книжки

Номер питань

Задача

1

2

3

4

1

1

1, 11, 21

1

2

2

2, 12, 22

2

3

3

3, 13, 23

3

4

4

4, 14, 24

4

5

5

5, 15, 25

5

6

6

6, 16, 26

6

7

7

7, 17, 27

7

8

8

8, 18, 28

8

9

9

9, 19, 29

9

10

0

10, 20, 30

10