Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задания 2 сем_619 з 2016 / Орган_зац_я бухг. обл_куВолошина / методичка для курсвой_Орган_зац_я обл_ку_6 курс.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
277.5 Кб
Скачать
  1. Основні етапи підготовки курсової роботи

Перш ніж почати виконувати курсову роботу, студент повинен ознайомитися з основними вимогами до її виконання. Курсова робота повинна бути написана на основі ретельно опрацьованих наукових джерел, зібраного та обробленого конкретного матеріалу. Це сприяє розвитку самостійної експериментальної та науково-дослідницької роботи і з’ясуванню ступеня готовності студентів до роботи фахівцями з бухгалтерського обліку.

Виконання курсової роботи містить у собі такі етапи:

  • ретельне вивчення вимог методичних рекомендацій щодо написання курсової роботи;

  • вибір об’єкта, предмета і теми дослідження, складання його плану, графіка виконання та затвердження їх науковим керівником;

  • підбір, огляд і ґрунтовне опрацювання різного роду джерел за обраною темою, серед яких: методичні матеріали, навчальні посібники та підручники, наукові монографії, статті в періодичних виданнях, нормативно-правові акти, аналітичні матеріали підприємств, публікації в мережі Інтернет тощо;

  • збір, обробка й аналіз фактичних матеріалів, на основі яких буде виконуватися курсова робота;

  • послідовне (згідно з графіком, погодженим з науковим керівником) написання курсової роботи з зосередженням основної уваги на розробці пропозицій щодо вдосконалення проблемних аспектів організації обліку на об’єкті дослідження;

  • оформлення курсової роботи та списку використаних джерел згідно з вимогами методичних рекомендацій;

  • подання у встановлений термін виконаної роботи науковому керівнику в паперовому вигляді для рецензування;

  • виправлення зауважень керівника до курсової роботи (за їх наявності);

  • підготовка до захисту курсової роботи та її безпосередній захист.

  1. Вибір і затвердження теми курсової роботи

Тематика курсових робіт складається заздалегідь та затверджується завідуючим кафедри. Магістрам надається право вибору теми курсової роботи з наведеного переліку (Додаток А) або можливість запропонувати власну тему, виходячи з обґрунтування доцільності її дослідження. У такому випадку тема курсової роботи повинна бути узгоджена з науковим керівником.

Обираючи тему, слiд враховувати її наукову та практичну значимiсть, наявнiсть необхiдних матерiалiв та документiв, власну зацiкавленiсть та особистi можливостi щодо проведення ґрунтовного дослiдження та використання напрацювань в подальшiй самостiйнiй бухгалтерськiй роботi. Актуальність теми обґрунтовується описом і оцінкою сутності проблемної ситуації за дослідницьким напрямом. Під час вибору теми курсової роботи студент повинен враховувати свої наукові інтереси, перспективність розробки даної теми в наступних дослідженнях, зокрема в магістерській роботі.

Перелiк тем для написання курсової роботи не є вичерпним, а тому може вiдповiдним чином коригуватися з урахуванням змiн i доповнень до iнструктивних матерiалiв та практики ведення бухгалтерського облiку. Обрана тема курсової роботи не повинна дублюватися в межах однієї групи.

3. Підбір і вивчення літератури

Перед початком дослідження рекомендується скласти приблизний бібліографічний перелік з обраної теми. Пошук і добір необхідної літератури – один із першочергових кроків практичної реалізації поставлених завдань під час підготовки роботи. Підбір і вивчення літератури слід починати відразу після вибору теми курсової роботи, орієнтуючись при цьому на рекомендований список літературних джерел. Починати складання бібліографії необхідно з монографій і підручників, оскільки саме в них містяться основні положення наукової методології та методики дослідження, найважливіші теоретичні положення з різних проблем. Добираючи джерела, магістри повинні використовувати спеціальні бібліографічні довідники, тематичні збірники літератури, статті журналів наукової та практичної спрямованості. Можуть також бути використані збірки наукових праць, наукових статей і навчально-методичні посібники, видані в МНУ імені В.О. Сухомлинського, електронні каталоги та публікації в мережі Інтернет.

Необхідно звернути особливу увагу на актуальність і новизну публікацій у періодичних виданнях, динаміку змін і доповнень до законодавчих актів. Навчально-методичну літературу слід використовувати лише тоді, коли вона відображає сучасні вимоги і не суперечить діючому законодавству. Вивчення періодичної літератури рекомендується починати з робіт, опублікованих в останні роки, і тих, що найбільш повно розкривають питання курсової роботи, а потім переходити до більш ранніх видань. На підставі проведеного пошуку складається перелік джерел, який у процесі роботи над темою може змінюватись і доповнюватися.