Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задания 2 сем_619 з 2016 / Орган_зац_я бухг. обл_куВолошина / методичка для курсвой_Орган_зац_я обл_ку_6 курс.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
277.5 Кб
Скачать

Тема: Організація бухгалтерського обліку на підприємствах малого бізнесу в умовах комплексної автоматизації.

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ КОМПЛЕКСНОЇ АВТОМАТИЗАЦІЇ

1.1. Організація облікової системи підприємства та її структура

1.2. Законодавчо-нормативні основи організації бухгалтерського обліку на підприємствах малого бізнесу

1.3. Особливості автоматизації обробки облікових даних в структурі облікового процесу

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВІ

2.1. Організаційно - економічна характеристика підприємства

2.2. Організація первинного обліку в умовах автоматизованої обробки інформації

3.3. Організація синтетичного і аналітичного обліку в умовах автоматизованої обробки інформації

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В УМОВАХ КОМПЛЕКСНОЇ АВТОМАТИЗАЦІЇ

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

5 . Вимоги до структури і змісту курсової роботи

Після того, як підібрано та вивчено літературу, складено та затверджено план, підібрано й опрацьовано фактичний матеріал, можна переходити безпосередньо до написання курсової роботи. Це трудомісткий і відповідальний етап, оскільки студент повинен виявити вміння самостійно мислити, аналізувати дані, робити узагальнення та висновки. Рекомендуємо звернути увагу на чіткість і логічність викладення матеріалу. Перед кожним розділом повинно бути визначене конкретне завдання, а викладення всього матеріалу в цілому має відповідати поставленій у курсовій роботі меті.

Курсова робота повинна мати таку структуру:

- титульний аркуш;

- зміст;

- вступ;

- основну частину: перший розділ (дослідно-теоретичний); другий розділ (аналітичний); третій розділ (конструктивний);

- висновки;

- список використаних джерел;

- додатки.

Загальний обсяг курсової роботи (без урахування додатків) не повинен перевищувати 40-50 сторінок друкованого тексту.

Зразок оформлення титульного аркуша наведений в додатку Б. Після титульного аркуша оформлюється зміст, до якого входять: вступ, найменування всіх розділів і підрозділів, висновки, список використаних джерел, список додатків із зазначенням сторінок цих матеріалів. Зміст роботи повинен відображати сутність поставленої проблеми, її складність та основні етапи дослідження. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими і зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов’язаними з назвою роботи. Зразок оформлення змісту наведений у додатку В.

У вступі, що розміщується з нової сторінки, викладається:

- оцінка сучасного стану організації бухгалтерського обліку на підприємствах України;

- обґрунтування необхідності проведення дослідження та актуальності обраної теми. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми або наукового завдання;

- місце обраної теми в сучасних дослідженнях, рівень її розробки з переліком вітчизняних та зарубіжних науковців, які займалися даною проблематикою;

- об’єкт та предмет дослідження;

- мета роботи та завдання, які необхідно вирішити для її реалізації;

- методи дослідження для досягнення поставленої в курсовій роботі мети;

- інформаційна база написання курсової роботи;

- коротка анотація окремих розділів курсової роботи.

Завершити вступ слід даними про обсяг роботи (кількість сторінок друкованого тексту, таблиць, рисунків та додатків, в яких систематизовано досліджений фактичний матеріал по конкретному підприємству).

Основна частина передбачає безпосереднє викладення теми курсової роботи з глибоким і всебічним розкриттям її основних положень. Основна частина курсової роботи складається з трьох розділів. Кожний розділ починають з нової сторінки. У кінці кожного розділу формулюють висновки із стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів.

Курсова робота певною мірою має реферативний характер, тому слід звернути увагу на обов’язкову необхідність посилання на використані джерела інформації в цьому та інших розділах курсової роботи.

Перший розділ містить огляд джерел інформації за темою, тобто основні теоретичні питання, що досліджуються, порівняння вітчизняного та світового досвіду, дослідження й аналіз офіційних законодавчих і нормативних документів, які регламентують питання організації обліку за обраною темою дослідження. Перший розділ присвячений огляду літератури за темою, обраною для дослідження. Загальний обсяг розділу повинен бути в межах 10 – 15 сторінок.

В огляді літератури студент окреслює основні етапи розвитку наукової думки за досліджуваною проблемою. Стисло висвітлюючи роботи попередників, слід назвати ті питання, що залишилися невирішеними, і, отже, визначити можливі варіанти розв’язання проблеми.

У підрозділі 1.1. роботи проводиться поглиблений економіко-правовий аналіз діючої нормативної бази та огляд спеціальної літератури з обраної теми. У процесі економіко-правового аналізу нормативної бази вивчаються діючі закони, постанови Верховної Ради, укази Президента України, накази Міністерства фінансів та інших органів державного управління. За результатами дослідження нормативної бази необхідно визначити наявні недоліки в нормативній базі, а також сформулювати конкретні пропозиції щодо її удосконалення.

У підрозділі 1.2. розглядається економічна сутність предмету дослідження, його роль і місце в системі управління підприємством. Необхідно виявити науковий рівень та повноту розробки теми. Рекомендується критично оцінювати публікації вітчизняних та зарубіжних авторів. На підставі зіставлення різних точок зору, необхідно окреслити напрямки удосконалення систем організації обліку за обраною темою.

Другий розділ носить науково - практичний характер, присвячується проблемам організації та методики обліку досліджуваного об'єкту. У цьому розділі необхідно навести дані з практичної роботи підприємства, на прикладі якого виконується робота, надати коротку організаційно-економічну характеристику підприємства - об’єкта дослідження, розкрити його організаційну та виробничу структури. Необхідно проаналізувати сферу діяльності підприємства, її вплив на модель обліку. Надати характеристику моделі організації обліку, що застосовує базове підприємство. Теоретичні положення окремих підрозділів слід підтвердити конкретними даними з практики роботи підприємства. Загальний обсяг розділу становить не більше ніж 20 сторінок.

Підрозділ 2.1 курсової роботи повинен включати правові та організаційні основи функціонування підприємства, загальну оцінку економічного та фінансового стану розвитку підприємства в динаміці за два – три роки. Більш поглиблену оцінку повинні отримати ті сторони діяльності підприємства, на основі яких будуть розглядатися спеціальні обліково-аналітичні питання. Для визначення реального фінансово-майнового стану досліджуваного підприємства необхідно проаналізувати:

- основні економічні показники діяльності підприємства;

- динаміку валюти балансу та його структуру;

- платоспроможність підприємства і ліквідність його активів;

- рентабельність підприємства та інші показники.

Підрозділ 2.2 необхідно присвятити розгляду питань і проблем організації первинного і зведеного обліку на підприємстві, описати які первинні та зведені документи використовуються на підприємстві, як здійснюється їх обробка і зберігання.

У підрозділі 2.3 необхідно надати характеристику організації аналітичного і синтетичного обліку об'єкту дослідження, описати які аналітичні та синтетичні рахунки використовуються на підприємстві, зазначити чи розроблено робочий план рахунків, його призначення та ефективність для даного підприємства. Виявити недоліку в організації аналітичного і синтетичного обліку та надати можливі шляхи їх виправлення.

У третьому розділі курсової роботи розглядаються проблемні питання та прогнози перспектив розвитку організації обліку на підприємстві за темою дослідження. Загальний обсяг розділу повинен бути в межах 10 сторінок.

Основна частина повинна мати обсяг 40–45 сторінок. Основні розділи роботи мають бути органічно пов’язані між собою: теоретичні та методичні положення повинні бути відправним моментом для аналізу, а розглянуті проблеми – мати пропозиції щодо вирішення. Для магістрів обов’язковим є розкриття управлінських аспектів досліджуваної проблематики в кожному з розділів курсової роботи.

У висновках слід підкреслити актуальність і значення теми дослідження, охарактеризувати найбільш важливі теоретичні та практичні результати дослідження, вказати основні недоліки і розгорнуті пропозиції щодо вдосконалення організації обліку, визначити перспективу та шляхи подальшого вивчення конкретної проблеми. Висновки, загальний обсяг яких 3-4 сторінки, не повинні дублювати викладене у вступі та основній частині курсової роботи. У них не повинно бути таблиць, рисунків та посилань на список використаних джерел. Структура висновків:

- коротко про актуальність теми дослідження;

- особливості діяльності підприємства та їх вплив на організацію бухгалтерського обліку;

- оцінка стану організації бухгалтерського обліку на досліджуваному підприємстві (висновки до другого розділу роботи);

- конкретні пропозиції щодо удосконалення організації бухгалтерського обліку на досліджуваному підприємстві (висновки до третього розділу роботи). При цьому слід коротко розкрити суть вирішення проблеми і шляхи ефективної та раціональної організації бухгалтерського обліку на досліджуваному підприємстві;

- загальний висновок.

Список використаних джерел необхідно формувати в міру вивчення публікацій з проблеми дослідження. До списку літератури слід заносити тільки ті джерела, які були опрацьовані повністю або частково із зазначенням відповідних сторінок. Вимоги до оформлення списку використаної літератури викладені в розділі «Вимоги до оформлення курсової роботи» даних методичних рекомендацій. У тексті курсової роботи повинні бути посилання на всі використані джерела.

При формуванні додатків до курсової роботи слід виходити з таких вимог:

а) до дослідно-теоретичної частини додатками можуть бути схеми і рисунки (етапи формування і елементи облікової політики, фактори, які впливають на облікову політику, перелік нормативно-правових актів з організації бухгалтерського обліку на підприємстві та ін.);

б) до аналітичної частини обов’язковими додатками повинні бути, ті документи, що діють на підприємстві: Положення про бухгалтерську службу; наказ про облікову політику та додатки до нього; посадові інструкції бухгалтерів; схеми виробничих зв’язків бухгалтерії з іншими відділами і підрозділами; номенклатура справ для організації зберігання первинних і зведених документів, облікових регістрів і форм бухгалтерської звітності; графіки документообігу та ін.;

в) до конструктивної частини обов’язковими додатками повинні бути розроблені за проектом або удосконалені студентом:

- план організації бухгалтерського обліку;

- положення про бухгалтерську службу, про організацію документообігу, про проведення інвентаризації, про організацію архіву підприємства;

- наказ про облікову політику та відповідні додатки до нього;

- робочий план рахунків бухгалтерського обліку;

- графіки документообігу та ін.