Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
111
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Обстеження повітря при знижених температурах

Для обстеження повітря при знижених температурах трубки з одним червоним кільцем і крапкою і з одним жовтим кільцем необхідно підігріти за допомогою грілки до розчинення змісту ампул. Відтавання трубок з червоним кільцем і крапкою проводиться при температурі навколишнього середовища 00С і нижче протягом 0,5—3 хвилин. Після відтавання трубки розкрити, розбити верхні ампули, енергійно струсити, вставити в насос і просмоктати повітря через випробувальну трубку. Контрольна трубка знаходиться в штативі. Далі слід підігріти обидві трубки в грілці протягом 1 хвилини, розбити нижні ампули випробувальної і контрольної трубок, одночасно струсити і спостерігати за зміною забарвлення наповнювача.

Трубки з одним жовтим кільцем при температурі навколишнього середовища +15°С і нижче підігріваються протягом 1—2 хвилин після просмоктування через них зараженого повітря.

У разі сумнівних свідчень трубок з трьома зеленими кільцями при визначенні в основному наявності синильної кислоти в повітрі при знижених температурах необхідно повторити вимірювання з використанням грілки, для чого трубку після просмоктування повітря помістити в грілку.

Заходи безпеки при роботі з приладом

Під час виявлення ОР приладом ВПХР використовувати індивідуальні засоби протихімічного захисту (протигаз, захисний одяг, гумові рукавички тощо).

Під час проведення аналізів не допускати попадання зараженої проби на одяг, корпус приладу і складові частини приладу. У випадку попадання ОР на корпус або у середину приладу провести дегазацію. Дегазацію проводити з додержанням правил, вказаних в інструкції щодо роботи з індивідуальним дегазаційним пакетом.

Забороняється проводити дегазацію поблизу відкритого вогню при використанні як розчину бензину, гасу та інших легкозаймистих рідин.

Під час розкриття ІТ трубок не допускати порізів рукавичок та рук.

Грілку з патронами використовувати при температурі не вище 150С, реакція протікає дуже бурхливо, можливий викид рідини із патрона.

Забороняється залишати без нагляду прилад або патрони для грілки, так як можливе розбивання ампул і спрацювання патрона.

У разі попаданні рідини із патрона на відкриті ділянки шкіри негайно промити їх великою кількістю води.

Підготовка приладу до роботи

Підготовку ВПХР до роботи проводить хімік-розвідник перед виходом на ділянку зараження.

Для підготовки ВПХР до роботи необхідно:

- звільнити предмети комплектування від упаковки яка є;

- перевірити наявність предметів комплектування і терміни їх придатності згідно паспорта;

- перевірити герметичність насоса;

- вставити в ліхтарик елемент і перевірити його включенням;

- пристебнути до корпуса ВПХР плечовий ремінь. У похідному положенні прилад слід носити на лівому боці і закріпляти тасьмою навколо пояса.

При роботі прилад переміщують вперед.

Для перевірки герметичності насоса необхідно:

- вставити у гніздо головки нерозкриту індикаторну трубку (будь-яку), трубка повинна легко входити у отвір гнізда і витягуватися з нього деяким зусиллям;

- відтягти рукоятку штока до упору і після закінчення 3-5 секунд плавно, але швидко відпустити її, не допускаючи удару рукоятки об циліндр.

Насос герметичний, якщо рукоятка намагається повернутися у початкове положення.