Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

METODIChKA_1

.pdf
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
880.82 Кб
Скачать

визнання його пропозиції раціоналізаторською і виплати винагороди? Прокоментуйте ситуацію, дайте визначення раціоналізаторській пропозиції. Назвіть нормативні документи, що допоможуть вирішити справу.

17. Виробник (ЗАТ) мінеральних вод ―Кришталеве дзеркало‖ видобуває та розливає мінеральну воду, яка надходить до торговельної мережі. ЗАТ має відповідні документи на видобуток, зареєстровану торговельну марку ―Кришталеве дзеркало‖, що збігається з назвою географічного місця, де знаходиться свердловина. Проте з технічних причин виробник не може повністю відкачувати необхідну кількість мінеральної води. Тому кілька ТОВ у встановленому законодавством порядку отримали дозвіл на довідкачування мінеральної води із свердловини і почали її продавати, а на пляшках вказували назву ―Кришталеве дзеркало‖ (за місцем видобутку). Прокоментуйте ситуацію. Чи порушують своїми діями ТОВ права ЗАТ? Якими вітчизняними та міжнародними правовими актами регулюється даний випадок?

18. В інтересах групи грузинських підприємців Антимонопольна служба Грузії звернулась до Антимонопольного комітету України із заявою, у якій вказала, що підприємці Грузії мають право на використання назви місця походження товару «Боржомі» при виробництві і реалізації мінеральної води з Боржомських джерел і просила провести дослідження українського сегмента ринку мінеральної води із назвою «Боржомі».

Проведеними перевірками було встановлено, що декілька підприємств України без дозволу власника ліцензії чи уповноважених ними осіб для

маркування

своєї

продукції –

штучно

мінералізованої

води

-

використовували на етикетках назву «Боржомі»

(типу боржомських вод).

Як слід

кваліфікувати

дану

ситуацію?

Визначте

об’єкт

промислової

власності. Чи є порушення

у

діях

українських

виробників

штучно

мінералізованої води?

Які

вітчизняні

та

міжнародні нормативні

акти

регулюють дану ситуацію.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19. Радгосп-завод «Бер» без дозволу

Кілійського винзаводу

-

власника

знака

для товарів і

послуг «Вінок

Дунаю» - випускав і реалізовував з

лютого

по

квітень 1998р. вино з

аналогічною

назвою відповідно

до

сертифіката відповідності, виданого Закарпатським державним центром

стандартизації, метрології і сертифікації ( ДЦСМС ).

Після отримання

заявки уповноваженого представника Кілійського винзаводу

Закарпатський

ДЦМС припинив

дію

вказаного

сертифіката на випуск

і

реалізацію

заводом «Бер» вина «Вінок Дунаю».

За експертним висновком патентного

повіреного використання радгосп-заводом «Бер» знака для

товару і

послуг

(пляшка, етикетка

і

кольєретка)

Кілійського винзаводу

на

ринку

 

 

31

 

 

 

 

однорідних товарів може ввести споживача в оману стосовно виробника вина. Територіальне відділення Антимонопольного комітету України порушило адміністративне провадження у справі. Прокоментуйте ситуацію. Назвіть нормативні акти, що регулюють права власників знаків для товарів та послуг. Які можливі способи захисту порушених прав і впливу на порушника?

20. В територіальне відділення Антимонопольного комітету України надійшла заява від ТОВ «Айсберг» про неправомірне використання його фірмової назви приватним підприємством «Айсберг» ( ПП «Айсберг» ). Як було встановлено, ТОВ «Айсберг» отримало свою назву в момент його державної реєстрації як суб`єкта підприємництва 30 грудня 1994 р.

іспеціалізується на роздрібній торгівлі продовольчими товарами

дитячого асортименту. ПП «Айсберг» зареєстроване як

суб`єкт

підприємництва 27 січня 1997 р. і спеціалізується на комісійній торгівлі

непродовольчими товарами дитячого асортименту. Його

власник до

реєстрації був працівником ТОВ «Айсберг» і при реєстрації добре знав

про існування однойменного підприємства та його спеціалізацію. Прокоментуйте ситуацію. Чи є порушення у діях власника ПП «Айсберг»? Назвіть нормативні документи, що регулюють дану ситуацію.

21.На Петриківському підприємстві Українського народного декоративного розпису майстром Шулікою була розроблена нова модель таці. У зв'язку із запуском моделі у виробництво виникло питання про необхідність забезпечення охорони прав підприємства та майстрахудожника. Юридична фірма, до якої звернулося підприємство за консультацією, пояснила, що найкращим засобом охорони було б визнання цієї моделі промисловим зразком, тому що художньо-конструкторське вирішення зовнішнього вигляду виробу не має промислової придатності, оскільки передбачає ручний розпис кожного виробу. Дайте правовий коментар даній ситуації. Визначте об’єкт інтелектуальної власності. Назвіть нормативні документи, що регулюють дану справу.

22.Троє конструкторів-винахідників створили корисну модель «Пристрій для демонтажу шин» і одержали патент. Співвласники патенту на цю модель одержали від акціонерного товариства пропозицію про продаж патенту. Двоє з трьох співвласників висловили бажання продати свідоцтво на умовах, запропонованих акціонерним товариством, але третій співвласник проти цього заперечував, доводячи, що вони самі повинні вдосконалити модель і одержати патент на винахід, який пізніше може бути реалізований з більшою вигодою. досягти домовленості не вдалося. Прокоментуйте ситуацію. Назвіть нормативні документи, що регулюють

32

дану справу. Які способи передачі патентних прав на використання запатентованих розробок передбачає чинне законодавство України?

23. Податкова інспекція м.Євпаторія у червні 1999 р. порушила справу проти ТОВ «Ремпобуттехніка» про порушення законодавства про трансляцію програм мовлення через кабельну мережу колективного користування. У процесі провадження у справі було виявлено, що ТОВ спеціалізувалося на наданні послуг із колективного телебачення. Воно провело кабельну мережу, встановило спеціальну апаратуру, потужну антену і транслювало передачі інших телекомпаній, кінофільми та відеофільми, іншу відеопродукцію не маючи на те дозволів від виробників відеограм і телестудій. Прокоментуйте ситуацію. Визначте об’єкт інтелектуальної власності. Якими нормативними актами слід керуватися при вирішенні справи?

24. За дорученням директора машинобудівного заводу група конструкторів та художник-дизайнер розробили нову модель пральної машини та надіслали замовнику письмове повідомлення про створення винаходу та

промислового

зразка. До повідомлення було додано опис, креслення,

фотографії та

інші матеріали, які досить повно розкривали сутність

розробки. Через півроку завод її освоїв і надіслав у продаж. Враховуючи те, що замовник не подав заявки на отримання патентів, автори звернулись до адміністрації з проханням дати дозвіл на подання заявки від свого імені на винахід та промисловий зразок. В задоволенні прохання було відмовлено та тій підставі, що умовами трудових договорів не передбачалось право на подачу заявок на винахід та промисловий зразок, які створені при виконанні службових обов’язків. Тоді співавтори розробки на свій ризик звернулись до Держпатенту України із заявкою на видачу патенту, де вказали, що тільки інженери-конструктори є співавторами винаходу.

Прокоментуйте ситуацію. Визначте об’єкт інтелектуальної власності. назвіть нормативні документи, що регулюють дану справу. Які правила отримання патенту на службовий винахід. Яким чином захистити права дизайнера і конструкторів.

25. Позивач

був

власником українського патенту на винахід, предмет

якого складало упакування для захисту вмісту пляшок від

атмосферних

впливів. Відповідач

використовував виготовлене в Польщі,

відповідно

до

патенту позивача,

упакування для пляшок з пивом. Розлив пива

в

пляшки

й

упакування вироблялися

також у Польщі, на що даний

патент

не

поширювався. Пиво було

призначено для

експорту

в

Туреччину, однак його відправляли туди через український порт

Іллічівськ, де вантажі

накопичувалися

і

перевантажувалися

із

 

33

 

 

 

сухопутного транспорту на судна. В Україні це пиво в продаж не надходило. Позивач вважав, що відповідач порушив його права та подав на нього позов в суд. Прокоментуйте ситуацію. Визначте об’єкти інтелектуальної власності. Назвіть нормативні документи, що регулюють дану страву.

26.На винахід Григор’єва було отримано авторське свідоцтво, яке за заявою Підприємства, на якому Григор’єв працював інженером, та згодою самого Григор’єва, було обміняно на патент України. З метою використання винаходу Підприємство уклало кілька ліцензійних договорів. Прокоментуйте ситуацію. Назвіть об’єкт інтелектуальної власності. Визначте нормативні документи, що регулюють справу. Порівняйте права, які надаються вказаними охоронними документами.

27. Художник-аматор купив у магазині картину автора Д. і зробив кілька копій з метою продажу. Коли автор вирішив відтворити свою картину і побачив зроблені покупцем копії, де було спаплюжено кольоровий фон, він запропонував ці копії знищити.

Покупець не погодився з цією вимогою і заявив, що купив картину в магазині, а тому вона стала його власністю, і як власник він має право розпоряджатися нею на власний розсуд. Тому він відмовився віддати автору картину для відтворення або знищити зроблені ним копії картини.

Автор звернувся до суду за захистом своїх прав.

Проаналізуйте ситуацію з позицій національних і міжнародно-правових нормативних актів. Яке рішення повинен винести суд? Яка існує відмінність між об’єктом права власності й об’єктом авторського права?

34

10. ДОДАТКИ

 

 

Додаток А

Заява прореєстрацію знака для товарів і послуг в Україні

 

 

 

[220] Дата подання заявки

[210] Номер заявки

 

 

 

 

 

[511] МКТП

[531]

Індекси

Міжнародної

 

класифікації

 

 

зображальних елементів знака

 

 

 

Заява

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ

Про реєстрацію знака для

УКРАЇНИ

 

 

товарів і послуг в Україні

Державне підприємство "Український

 

інститут

промислової

власності"

 

вул. Глазунова, 1, м. Київ-42, 01601

Подаючи вказані нижче документи, прошу (просимо)зареєструвати зазначене

 

 

в заявці позначення як знак для товарів і послуг на ім'я заявника(ів)

 

 

 

 

 

[731] Заявник(и):

 

Код за ЄДРПОУ (для

 

 

заявників –

юридичних

 

 

осіб України)

(зазначається повне ім'я або повне найменування заявника(ів), його(їх)

 

 

повна поштова адреса та код держави згіднозі стандартом ВОІВ ST.3)

 

 

Прошу (просимо) встановити пріоритет знака за датою:

подання попередньої(іх) заявки(ок) у державі-учасниці Паризької конвенції (навести дані під кодами

310, 320, 330)

відкриття виставки (навести дані під кодом 230)

[310] Номер попередньої заявки

[320] Дата подання попередньої

[330] Код держави

 

заявки

Подання заявки згідно зі

 

 

стандартом ВОІВ ST.3

[230]Дата відкриття виставки

[750]Адреса для листування, повне ім'я або найменування адресата

Телефон:

Факс:

Електронна адреса: (E-mail)

[740] Прізвище та реєстраційний номер представника у справах інтелектуальної власності

 

 

 

Телефон:

Факс:

Електронна адреса: (E-mail)

[540]Зображення знака

[541]в зображенні використані стандартні символи

[546]в зображенні використані нестандартні символи

[591] Зазначення кольору (кольорової гами) знака:

35

Продовження додатка А

[511]Перелік товарів та (або), які класифіковані згідно з Міжнародною класифікацією товарів і послуг

Якщо опис знака чи перелік товарів і/або послуг не вміщуються у Відведеній графі, то вони повністю наводяться на окремому аркуші як додаток до заяви та підписуються заявником

Перелік документів, що додаються:

 

Кількість аркушів

Кількість

 

 

 

примірників

 

 

 

документ про сплату збору за подання заявки

 

 

комплект фотокопій

 

 

 

переклад на українську мову додаткових

 

 

матеріалів

 

 

 

документ, який засвідчує повноваження довіреної

 

 

особи (довіреність)

 

 

 

перелік товарів і/абопослуг, для яких просять

 

 

охорону знака

 

 

 

документ про участь у виставці

 

 

 

опис знака

 

 

 

інший документ (вказати)

 

 

 

Додаткові відомості (необхідне зазначити)

 

 

 

[390] Реєстрація(ії) в країні походження

 

 

 

[554] Об'ємний знак[551] Колективний знак

 

[646] Номери і дати інших заявок,

 

 

 

які пов'язані з цією у правовому відношенні

 

 

 

[646] Номери і дати інших заявок,

 

 

 

пов'язаних з даною у правовому відношенні

 

 

 

М.П.

 

 

 

______________

_______________

 

_______________

 

 

 

(Підпис заявника або (Прізвище, ініціали)

(Дата підпису)

 

представника)

 

 

 

 

 

 

 

36

Додаток Б

МЕЖДУНАРОДНАЯ КЛАССИФИКАЦИЯ ТОВАРОВ И УСЛУГ (МКТУ 9) ТОВАРЫ

Класс 1 Химические продукты, предназначенные для использования в промышленных, научных целях, в фотографии, сельском хозяйстве, садоводстве и лесоводстве; необработанные синтетические смолы, необработанные пластические материалы; удобрения; составы для тушения огня; препараты для закалки и пайки металлов; препараты для консервирования пищевых продуктов; дубильные вещества; клеящие вещества для промышленных целей.

Класс 2 Краски, олифы, лаки; защитные средства, предохраняющие металлы от коррозии и древесину от разрушения; красящие вещества; протравы; необработанные природные смолы; листовые и порошкообразные металлы, используемые для художественно-декоративных целей и художественной печати.

Класс 3 Препараты для отбеливания и прочие вещества для стирки; препараты для чистки, полирования, обезжиривания и абразивной обработки; мыла; парфюмерные изделия, эфирные масла, косметика, лосьоны для волос; зубные порошки и пасты.

Класс 4 Технические масла и смазки; смазочные материалы; составы для поглощения, смачивания и связывания пыли; топлива (в том числе моторные бензины) и осветительные материалы; фитили и свечи для освещения.

Класс 5 Фармацевтические и ветеринарные препараты; гигиенические препараты для медицинских целей; диетические вещества для медицинских целей, детское питание; пластыри, перевязочные материалы; материалы для пломбирования зубов и изготовления зубных слепков; дезинфицирующие средства; препараты для уничтожения вредных животных; фунгициды, гербициды.

Класс 6 Обычные металлы и их сплавы; металлические строительные материалы; передвижные металлические конструкции и сооружения; металлические материалы для рельсовых путей; металлические тросы и проволока [не электрические]; скобяные и замочные изделия; металлические трубы; сейфы; изделия из обычных металлов, не относящиеся к другим классам; руды.

Класс 7 Машины и станки; двигатели (за исключением предназначенных для наземных транспортных средств); соединения и элементы передач (за исключением предназначенных для наземных транспортных средств); сельскохозяйственные орудия, иные чем орудия с ручным управлением; инкубаторы.

Класс 8 Ручные орудия и инструменты; ножевые изделия; вилки и ложки; холодное оружие; бритвы.

37

Класс 9 Приборы и инструменты научные, морские, геодезические, фотографические, кинематографические, оптические, для взвешивания, измерения, сигнализации, контроля (проверки), спасания и обучения; приборы и инструменты для передачи, распределения, трансформации, накопления, регулирования или управления электричеством; аппаратура для записи, передачи, воспроизведения звука или изображений; магнитные носители информации, диски звукозаписи; торговые автоматы и механизмы для аппаратов с предварительной оплатой; кассовые аппараты, счетные машины, оборудование для обработки информации и компьютеры; оборудование для тушения огня.

Класс 10 Приборы и инструменты хирургические, медицинские, стоматологические и ветеринарные; протезы конечностей, глазные и зубные протезы; ортопедические изделия; материалы для наложения швов.

Класс 11 Устройства для освещения, нагрева, получения пара, тепловой обработки пищевых продуктов, для охлаждения, сушки, вентиляции, водораспределительные и санитарно-технические.

Класс 12 Транспортные средства; аппараты, перемещающиеся по земле, воде и воздуху.

Класс 13 Огнестрельное оружие; боеприпасы и снаряды; взрывчатые вещества; фейерверки.

Класс 14 Благородные металлы и их сплавы, изделия или покрытия из них, не относящиеся к другим классам; ювелирные изделия, бижутерия, драгоценные камни; часы и прочие хронометрические приборы.

Класс 15 Музыкальные инструменты.

Класс 16 Бумага, картон и изделия из них, не относящиеся к другим классам; печатная продукция; материалы для переплетных работ; фотоснимки; писчебумажные товары; клейкие вещества для канцелярских и бытовых целей; принадлежности для художников; кисти; пишущие машины и конторские принадлежности (за исключением мебели); учебные материалы и наглядные пособия (за исключением аппаратуры); пластмассовые материалы для упаковки (не относящиеся к другим классам); шрифты; клише типографские.

Класс 17 Каучук, резина, гуттаперча, асбест, слюда и изделия из этих материалов, не относящиеся к другим классам; изделия из частично обработанных пластмасс; материалы для конопачения, уплотнения и изоляции; неметаллические гибкие трубы.

Класс 18 Кожа и имитация кожи, изделия из них, не относящиеся к другим классам; шкуры животных; дорожные сундуки, чемоданы; зонты от дождя и солнца, трости; хлысты, кнуты, конская сбруя и шорные изделия.

Класс 19 Неметаллические строительные материалы; неметаллические жесткие трубы для строительных целей; асфальт, смолы и битум; неметаллические передвижные конструкции и сооружения; неметаллические памятники.

38

Класс 20 Мебель, зеркала, обрамления для картин и т.п.; изделия, не относящиеся к другим классам, из дерева, пробки, камыша, тростника, ивы, рога, кости, слоновой кости, китового уса, панциря черепах, раковин, янтаря, перламутра, морской пенки, из заменителей этих материалов или из пластмасс.

Класс 21 Домашняя или кухонная утварь и посуда (за исключением изготовленной из благородных металлов или покрытой ими); расчески и губки; щетки (за исключением кистей); материалы для щеточных изделий; приспособления для чистки и уборки; мочалки металлические; необработанное или частично обработанное стекло (за исключением строительного стекла); изделия из стекла, фарфора и фаянса, не относящиеся к другим классам.

Класс 22 Канаты, веревки, бечевки, сети, палатки, навесы, брезент, паруса и мешки, не относящиеся к другим классам; набивочные материалы (за исключением из резиновых и пластических материалов); текстильное волокнистое сырье.

Класс 23 Нити текстильные и пряжа.

Класс 24 Ткани и текстильные изделия, не относящиеся к другим классам; одеяла, покрывала и скатерти.

Класс 25 Одежда, обувь, головные уборы.

Класс 26 Кружева и вышитые изделия, тесьма и ленты; пуговицы, кнопки, крючки и блочки, булавки и иглы; искусственные цветы.

Класс 27 Ковры, циновки, маты, линолеум и прочие покрытия для полов; стенные обои и обивочные материалы, нетекстильные.

Класс 28 Игры, игрушки; гимнастические и спортивные товары, не относящиеся к другим классам; елочные украшения.

Класс 29 Мясо, рыба, птица и дичь; мясные экстракты; овощи и фрукты консервированные, сушеные и подвергнутые тепловой обработке; желе, варенье, компоты; яйца, молоко и молочные продукты; масла и жиры пищевые.

Класс 30 Кофе, чай, какао, сахар, рис, тапиока (маниока), саго, заменители кофе; мука и зерновые продукты, хлебобулочные изделия, кондитерские изделия, мороженое; мед, сироп из патоки; дрожжи, пекарные порошки; соль, горчица; уксус, приправы; пряности; пищевой лед.

Класс 31 Сельскохозяйственные, садово-огородные, лесные и зерновые продукты, не относящиеся к другим классам; живые животные; свежие фрукты и овощи; семена, живые растения и цветы; корма для животных; солод.

Класс 32 Пиво; минеральные и газированные воды и прочие безалкогольные напитки; фруктовые напитки и фруктовые соки; сиропы и прочие составы для изготовления напитков.

Класс 33 Алкогольные напитки (за исключением пива). Класс 34 Табак; курительные принадлежности; спички. УСЛУГИ

Класс 35 Реклама; менеджмент в сфере бизнеса; административная деятельность в сфере бизнеса; офисная служба.

39

Класс 36 Страхование: финансовая деятельность; кредитно-денежные операции; операции с недвижимостью.

Класс 37 Строительство; ремонт; установка оборудования. Класс 38 Телекоммуникации.

Класс 39 Транспортировка; упаковка и хранение товаров; организация путешествий.

Класс 40 Обработка материалов.

Класс 41 Воспитание; обеспечение учебного процесса; развлечения; организация спортивных и культурно-просветительных мероприятий.

Класс 42 Научные и технологические услуги и относящиеся к ним научные исследования и разработки; услуги по промышленному анализу и научным исследованиям; разработка и усовершенствование технического и программного обеспечения компьютеров; юридическая служба.

Класс 43 Услуги по обеспечению пищевыми продуктами и напитками; обеспечение временного проживания.

Класс 44 Медицинские услуги; ветеринарные услуги; услуги в области гигиены и косметики для людей и животных; услуги в области сельского хозяйства, огородничества и лесоводства.

Класс 45 Персональные и социальные услуги, оказываемые другими для удовлетворения потребностей индивидуальных лиц; службы безопасности для защиты имущества и индивидуальных лиц.

40

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]