Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_VIROB_PRAK_F-NANSI.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

3 Бази практики

Виробнича практика студентів проводиться на базах, які відповідають меті, завданням, змісту практики, а також вимогам навчальних планів.

Базами практики можуть бути підприємства, організації та установи будь-якої форми власності, які мають необхідні умови для проведення практики, а також навчальні, виробничі та наукові підрозділи навчальних закладів.

З базами практики університет завчасно укладає договори про проходження виробничої практики студентів.

Розподіл студентів по підприємствах здійснюється кафедрою ФЗНД спільно з відділом практики інституту відповідно до укладених договорів та з урахуванням замовлень підприємств і організацій на підготовку спеціалістів.

Розподіл студентів по конкретних робочих місцях здійснюється керівником практики від підприємства. Місце проходження практики студенти можуть підбирати і самостійно, з дозволу кафедри та за погодженням із відділом практики інституту.

Під час практики за кожним студентом закріплюється робоче місце в одному з підрозділів підприємства, яке повинно відповідати напряму індивідуального завдання студента та можливості здійснення кваліфікованого керівництва його роботою.

За наявності вакантних місць студенти можуть бути зараховані на штатні посади, якщо робота на них відповідає вимогам програми практики. При цьому не менше 50 відсотків часу відводиться на загальнопрофесійнупідготовку за програмою практики.

У випадку, коли проходження виробничої практики на підприємстві відбувається групами (від 3 осіб), зі студентів призначається старший групи, в обов'язки якого входить:

  1. щоденний облік явки студентів на практику;

  2. систематичний зв'язок групи практикантів з керівниками практики від кафедри і підприємства;

  3. сповіщення керівника практики від кафедри про всі непорозуміння під час практики (в той самий день).

4 Керівництво виробничою практикою

Навчально-методичне керівництво виробничою практикою здійснюється кафедрою ФЗНД. Кафедра забезпечує підприємства і студентів-практикантів програмами практики (даними методичними рекомендаціями), здійснює контроль за організацією і проведенням практики, дотриманням її термінів і змісту. Безпосереднє керівництво практикою реалізується в індивідуальному порядку керівником від інституту - викладачем кафедри та керівником від підприємства - бази практики.

Робота керівника практики від кафедри входить до педагогічного навантаження, обсяг якого визначається згідно з діючими нормативами.

Керівник практики від кафедри:

  • перед початком виробничої практики проводить організаційно-методичну консультацію, де роз’яснює мету, завдання, програму, зміст і календарний графік проведення практики, перелік і порядок укладання необхідних для проходження практики і захисту звіту документів, знайомить із вимогами до звітів та критеріями їх оцінки, роздає направлення на практику;

  • допомагає обрати і правильно сформулювати тему індивідуального завдання;

  • направляє роботу студента, залишаючи за ним право на ініціативу і самостійність прийняття рішень;

  • рекомендує студенту основну і додаткову літературу та інші джерела з теми індивідуального завдання;

  • відвідує місця роботи студентів та перевіряє їх роботу;

  • допомагає студентам вирішити організаційні питання, що виникають під час проходження практики;

  • проводить консультації щодо аналізу теоретичної та методичної літератури, вибору методів обробки зібраних даних і оформлення отриманих результатів;

- визначає терміни підготовки і оформлення звіту;

- перевіряє наведені у звітах та використані студентами у розрахунках матеріали виробничої практики;

  • перевіряє звіт, підписаний студентом та керівником практики від підприємства, та у разі, якщо звіт виконано у відповідності до встановлених вимог, допускає його до захисту;

  • проводить захист у відповідності до встановлених графіком термінів та виставляє оцінку;

  • за встановленою формою складає звіт за підсумками проведення виробничої практики, висловлює зауваження і пропозиції щодо вдосконалення практичної підготовки студентів.

Керівництво виробничою практикою на підприємстві (в установі, організації) здійснюють висококваліфіковані спеціалісти, які займають керівні посади (керівники лінійних та функціональних підрозділів) на підприємстві (в установі, організації), визначеному для студента як база практики. Керівник практики від підприємства призначається наказом директора підприємства і несе персональну відповідальність за організацію та проведення виробничої практики у відповідності до її робочої програми.

Керівник практики від підприємства (установи, організації):

  • організовує проведення обов'язкових інструктажів з охорони праці;

  • забезпечує виконання студентами правил безпеки праці на кожному робочому місці;

  • знайомить студентів з виробничою структурою підприємства, цеху, технікою, технологією, організацією виробництва, праці та управління, основними техніко-економічними показниками;

  • організовує для практикантів екскурсії по підприємству, цеху, зустрічі та бесіди зі спеціалістами та керівниками;

  • забезпечує виділення кожному практиканту певної ділянки роботи та робоче місце;

  • складає для кожного студента графік роботи;

- знайомить студентів з організацією роботи на конкретних робочих місцях, надає допомогу з правильного виконання практикантами їхніх функціональних обов’язків, з освоєння прийомів раціонального виконання їхніх майбутніх посадових обов’язків;

  • створює необхідні умови для виконання студентами програми практики;

  • стежить за неможливістю залучення студентів до робіт, що не відповідають програмі практики та майбутній спеціальності;

  • надає студентам можливість користуватися бібліотекою, нормативною та іншою документацією, необхідною для виконання програми практики;

  • забезпечує облік виходів на роботу студентів-практикантів та повідомляє про всі порушення керівникові від кафедри;

  • після закінчення практики готує характеристику на кожного студента-практиканта, із зазначенням відношення студента до поставлених завдань, вчасності та ретельності виконання доручень, дисциплінованості, підготовленості до самостійної діяльності, обсягу отриманих знань та набутих навичок, якості підготовленого ним звіту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]