Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_rekom_do_kurs_rob_TMVSP.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
137.22 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Глухівський національний педагогічний університет

імені Олександра Довженка

Кафедра педагогіки і методики технологічної освіти

Методичні рекомендації

до виконання курсової роботи з теорії і методики

викладання спецпредметів

м. Глухів

Укладач: Є.І. Мегем, кандидат педагогічних наук, доцент

При підготовці методичних рекомендацій використані матеріали

Г.В. Ігнатенко

Метою методичних рекомендацій є надання допомоги студентам у підготовці і написанні курсової роботи з теорії і методики викладання спецпредметів. В даних рекомендаціях наводяться вимоги до змісту курсової роботи та правила її оформлення. Подано список рекомендованої літератури.

Послідовність виконання курсової роботи

Вибір теми

Кафедрою пропонується перелік тем курсових робіт. В процесі вибору теми студентові доцільно врахувати свої інтереси та можливості, де він буде проходити педагогічну практику. Обрана тема може знайти своє продовження в написанні дипломної роботи.

Представлений студентом графік виконання курсової роботи, її план та графік консультацій погоджуються з науковим керівником. Не дозволяється самостійно змінювати тему курсової роботи. В окремих випадках при погодженні питання з науковим керівником студент має право написати заяву на ім’я завідувача кафедри з обґрунтованим проханням розглянути питання на засіданні кафедри про зміну теми курсової роботи.

Вивчення проблеми з літературних джерел

При виконанні курсової роботи студент шляхом вивчення психолого-педагогічної, навчально-методичної, наукової та спеціальної технічної літератури вивчає історію та сучасний стан вирішення питання. Першим етапом при цьому є ознайомлення з каталогом бібліотеки. Доцільно скласти свій каталог за тематикою курсової роботи. Найбільш зручним є спосіб фіксування літературних джерел на окремих картках. Де з одного боку вказується повна назва літературного джерела, код за бібліотечним каталогом та код за власною класифікацією, а з іншого – короткий виклад змісту питань, що стосуються тематики курсової роботи.

При вивченні літератури доцільне конспектування матеріалу, що відноситься до теми курсової роботи. Зауважимо, що коли в записах наводиться цитата, то обов’язково треба вказати сторінку, щоб не затрачати часу на її пошук при написанні тексту курсової роботи.

Важливе місце має відводитися виконанню понятійного аналізу з теми курсової роботи. Загальні результати досліджень всебічно розкриваються в монографіях, тому бажано почати вивчати тему саме з ознайомлення з монографіями. Найбільш сучасну інформацію про стан визначеної теми дають періодичні видання та публікації в різних наукових збірниках. Тому вивчення названих джерел є обов’язковим.

Складання робочого плану

Робота над планом починається разом з вивченням літератури. Студент уточнює понятійний апарат, завдання та зміст роботи, обсяг та методику виконання. В плані дається перелік основних питань обраної теми. Тому необхідно уже на цьому етапі уявити цілісну структуру курсової роботи. Робочий план допомагає зосередити увагу на головних аспектах теми, систематизувати отриманий при вивченні літератури матеріал. Адже робочі висновки, свої роздуми авторові доцільно вже на початковому етапі групувати відповідно до структурних частин плану.

Вивчення педагогічного досвіду

Студент знайомиться з педагогічним досвідом, використовуючи:

а) вивчення педагогічного досвіду шляхом аналізу доповідей зроблених на науково-практичних конференціях, статей журналів “Трудова підготовка в закладах освіти”, “Професійно-технічна освіта” тощо. При опрацюванні статті необхідно робити помітки і в подальшому при використанні даного матеріалу в курсовій роботі конкретно вказувати чий це досвід, в чому особливість організації навчального процесу конкретним викладачем чи педагогічним колективом;

б) спостереження за роботою викладача. Заздалегідь треба визначити мету спостереження, скласти план. Результати спостереження необхідно фіксувати, аналізувати та робити відповідні висновки.

в) використання власного педагогічного досвіду, набутого при проходженні педагогічної практики. Для цього потрібно фіксувати свої спостереження за навчальною діяльністю учнів, провести бесіди, анкетування тощо.

Організація експериментального дослідження

На основі оціночного аналізу науково-педагогічної літератури та педагогічного досвіду, конкретизуються шляхи підвищення ефективності методики викладання спецпредметів та способи реалізації їх на практиці. Розроблені рекомендації впроваджуються в практику. При проведенні педагогічного експерименту визначаються контрольні та експериментальні групи. Якщо вивчається методика викладання однієї теми, то час, що відводиться на її вивчення буде тривалістю проведення експерименту.

Узагальнення висновків дослідно-експериментальної роботи

Систематизувати отримані результати допомагає їх статистична обробка. Найбільш поширеним методом статистичної обробки є підрахунок середніх значень, медіани або моди оцінок, що були отримані в результаті проведеного дослідження. Зокрема, щоб провести кількісну обробку відповідей учнів на питання необхідно кожній відповіді надати кількісну оцінку (можна приписати категорії оцінок певним числам за шкалою, що зменшується, або зростає) потім знайти середню арифметичну оцінку, медіану чи моду. В додатку Д наводиться приклад знаходження середнього ступеня зацікавленості заняттями з вивчення будови автомобіля та приклад знаходження коефіцієнтів успішності.

Уточнення структури та змісту курсової роботи

Курсова робота повинна мати:

  • титульний аркуш;

  • зміст;

  • вступ;

  • основна частина (яка, як правило, включає два розділи);

  • висновки;

  • список використаних літературних джерел;

  • додатки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]