Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
352.59 Кб
Скачать

Планування навчально-виробничої роботи

Для забезпечення чіткої організації процесу виробничого навчання повинен бути ретельно продуманий й спланований його конкретний зміст, послідовність, способи організації, очікувані результати. Без цього неможливо домогтися високої якості підготовки кваліфікованих робітників і уникнути зривів у навчальній роботі.

Основа виробничого навчання в професійно-технічній школі - участь учнів у продуктивній праці. Разом з тим програма виробничого навчання, що відбиває соціальне замовлення на підготовку кваліфікованих робітників певної професії й рівня кваліфікації, що є проектом змісту виробничого навчання, об'єктивно не може розкрити, які конкретно, у якій послідовності, скільки учбово-виробничих робіт повинен виконати учень, щоб відповідати пропонованим (що замовляють) вимогам. Це завдання перекладу вимог навчальної програми на мову конкретної учбово-виробничої діяльності учнів вирішується шляхом правильно організованого планування виробничого навчання.

Процес виробничого навчання в училищі є органічною частиною й основою виробничої діяльності училища в цілому як учбово-виробничої установи. У цьому зв'язку планування виробничого навчання має особливе значення з метою зв'язування його із планом виробничої діяльності училища. Це здобуває особливу актуальність у цей час у зв'язку із широким переходом училищ на госпрозрахункові принципи господарювання.

Більшу роль грає правильно організоване планування виробничого навчання для визначення послідовності вивчення навчального матеріалу тих або інших розділів спеціальних предметів, для встановлення зв'язків виробничого навчання з курсом спеціальної технології (спеціальних предметів). Неминуче в ряді випадків зміна послідовності виробничого навчання й способів його здійснення можуть спричинити перестановку тих або інших програм спеціальних предметів, нерідко викликають необхідність відповідного дидактичного пристосування навчального матеріалу теорії й практики.

З огляду на все це, можна сформулювати наступні основні завдання планування виробничого навчання:

- сприяти повному й своєчасному виконанню навчальних планів і програм;

- забезпечити правильний вибір учбово-виробничих робіт, що відповідають програмам виробничого навчання, розподіл їх між навчальними групами, повне й рівномірне завантаження всіх учнів, раціональне використання учбово-виробничого устаткування;

- створити умови для раціональної організації й своєчасного матеріально-технічного оснащення процесу виробничого навчання (підготовка матеріалів, заготівель, інструментів, пристосувань, учбово-виробничого устаткування, технічної документації) і тим самим допомогти майстрам у підготовці до занять;

- визначити обсяг і строки випуску продукції, виготовленої учнями в процесі виробничого навчання, забезпечити доцільне й ощадливе використання фінансових і матеріальних ресурсів, виділюваних на виробниче навчання;

- сприяти раціональній організації виробничої діяльності училища, виконанню замовлень по випуску складної продукції, переходу училища на госпрозрахункові відносини.

Планування виробничого навчання - завдання виробничо-педагогічна. Це жадає від організаторів виробничого навчання - старшого майстра й майстрів виробничого навчання - з одного боку, глибоких знань виробничо-технічних можливостей процесу виробничого навчання, з інший, - глибокого володіння психолого-педагогічними основами продуктивної праці учнів на різних етапах виробничого навчання.

У процесі виробничого навчання в тісному взаємозв'язку вирішуються навчальні й виробничі завдання, між ними можуть бути протиріччя. Незважаючи на всю очевидність необхідності дотримання принципу підпорядкування виробничої діяльності рішенню навчальних завдань, ним не завжди керуються деякі училища, уважаючи першочерговим завданням виконання виробничих замовлень, без обліку головного - якою мірою вони сприяють міцному оволодінню знаннями, уміннями, навичками, їхньому професійному росту. Специфіка й мистецтво планування учбово-виробничого процесу, полягає в тому, щоб обидві ці завдання вирішувалися в єдності, доповнювали один одного.

Планування виробничого навчання включає наступні основні елементи:

- педагогічно обґрунтований підбор учбово-виробничих робіт, виконуваних учнями в навчальних майстернях, на учбово-виробничих ділянках або в інших навчальних умовах;

- визначення (розробку) переліків учбово-виробничих робіт;

- планування учбово-виробничої діяльності групи на певний відрізок часу (розробка плану виробничого навчання);

- планування виробничого навчання при не фронтальній організації навчального процесу (розробка графіків виконання робіт, завантаження устаткування, графік у розміщенні й переміщенні учнів по робочих місцях, видам робіт, цехам, ділянкам, бригадам);

- планування (перспективне й поточне) навчальної діяльності майстра виробничого навчання.

Планування виробничого навчання тісно пов'язане з нормуванням учбово-виробничих робіт. Нормування фактично є складовою частиною планування. Воно є основою для кількісних розрахунків виробничих планів, а також засобом формування у швидкісних навичок, що вчаться, високої продуктивності праці. Тому планування виробничого навчання й нормування учбово-виробничих робіт розглядаються у взаємозв'язку.

Для якісної підготовки кваліфікованих працівників та повного виконання нав- чальних планів, програм і ефективне проведення навчальних занять майстер виробничого навчання повинен складати наступні плануючі документи:

  • поурочно –тематичний план

  • перелік навчально -виробничих робіт;

  • план уроку;

  • план роботи групи на місяць;

  • графік переміщень учнів по робочим місцям

Номера й найменування тем і підтем програми

Кількість

годин на тему і підтему

Назва виробничих робіт

Кількість робіт на групу

Норма часу для учня на одиницю робіт

Всього годин на групу, повне, занятьття

Примітка

№4 Виконання робіт з ремонту автомобіля

48

Ремонт двигуна

25*6

4(6)

100

Ремонт приладів електроустаткування

25*10

2(10)

50

Ремонт трансмісій

25*6

4(6)

100

Ремонт рульового механізму

25*10

2(10)

50

Ремонт переднього моста

25*6

4(6)

100

Ремонт гальмівної системи

25*10

2(10)

50

Ремонт кузова

25*6

4(6)

100

Ремонт додаткового устаткування

25*10

2(6)

50