Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
179.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
900.61 Кб
Скачать

Газові пальники

Пальники служать для змішування пального газу і кисню, регулювання витрати газів і одержання зварювального полум'я. Пальники бувають інжекторні (рис.6) і безінжекторні (рис.7).

Безінжекторні пальники використовують при низькому, а інжекторні – при високому тиску ацетилену. В інжекторних пальниках кисень надходить через сопло 4, при цьому навколо сопла відбувається розрідження газу, завдяки чому ацетилен буде підсмоктуватися, а потім змішуватися з киснем. При низькому тиску ацетилену і високому тиску кисню кисень перешкоджатиме надходженню ацетилену в пальник.

Зварювальне полум'я

Зварювальне полум'я складається з трьох зон (рис.8): ядро 1, зона відновлення 2 і зона окислювання 3. Таке полум'я виходить при співвідношенні С2Н22=1. В ядрі газова суміш запалюється. Друга зона, називана зварювальною, є зоною першої стадії горіння ацетилену в атмосфері балонного кисню, де розвивається максимальна температура, тут відбувається реакція С2Н2 2=2С+Н2О з виділенням тепла. Друга стадія горіння ацетилену в середовищі атмосферного кисню спостерігається в зоні 3, що володіє окисними властивостями.

Газовий різак

Різак (рис.9) має рукоятку 7 і корпус 8, до якого за допомогою накидної гайки 11 приєднана змішувальна камера 12. У змішувальну камеру вкручено інжектор 10. Кисень, що надходить через шланговий ніпель 5, розгалужується по двох напрямках: частина кисню, яка використовується для підігрівального полум'я і регульована вентилем 4, надходить у центральний канал інжектора 10. Виходячи з великою швидкістю з інжектора в змішувальну камеру 12, струмінь кисню створює розрідження в каналах, по яких через ніпель 6 і вентиль 9 у змішувальну камеру 12 надходить ацетилен, що утворює з киснем пальну суміш. Ця суміш по трубці 13 йде в голівку різака і, виходячи через зазор між зовнішнім 15 і внутрішнім 14 мундштуками, згоряє, утворюючи підігрівальне полум'я. Інша частина кисню проходить через вентиль 3 у трубку 2 і також надходить у голівку 1, звідки виходить через центральний канал внутрішнього мундштука 14, утворюючи струмінь різального кисню.

Методичні вказівки до виконання роботи

З метою вивчення обладнання для газового зварювання і різання видаються його реальні зразки: ацетиленовий генератор, пальники, редуктори, балони, різаки. За допомогою зразків обладнання і плакатів треба вивчити призначення, будову і принцип дії генератора, пальників, різаків, редукторів. Занести в журнал рисунки (схеми) обладнання і вказати складові вузли.

Запитання для самоконтролю

  1. Назвіть обладнання, необхідне для газового зварювання і різання металів.

  2. Поясніть принцип роботи ацетиленового генератора.

  3. Що таке зворотний удар? Які причини його появи?

  4. Яке призначення водяного затвора на ацетиленовому генераторі?

  5. Поясніть будову газових пальників і різаків.

  6. Як діє газовий редуктор?

  7. Перелічіть фактори, небезпечні для здоров'я людини при газозварюванні.

  8. Назвіть заходи безпеки при виконанні газозварювальних робіт.

Лабораторна робота № 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]