Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з історії України.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
279.55 Кб
Скачать
  1. Україна під владою Речі Посполитої. Люблінська Унія. Анти-шляхетські повстання кінця XVI - першої половини XVII

Москва щоб отримати зручні порти на Балтійському морі розпочала війну з Лівонським орденом. Німцям на допомогу прийшло велике князівство Литовське, більше 10 років тривала війна і поступово Москва почала перемагати. Щоб не втратити все Литовська верхівка йде на союз з польською шляхтою яка цього тільки і чекала.

Права польської шляхти: самі обирають короля; право вето; не підсудність - у литовської таких прав не було.

У Великому Князівстві Литовському тільки магнати користувались всіма правами, тому поляки, пообіцявши литовській шляхті такі ж права отримали собі спільників і в ході Люблінської унії 1569 після не простих переговорів дві держави Польща і Велике Князівство Литовське об’єднались в Річ Посполиту. Між ними скасовувались кордони, ходила одна монета – злотий; спільний сейм.

Україна фактично відбиралась поляками у більш слабких литовців. Литовцям залишалась Білорусь та своє право, адміністрація, військо, скарб, мова.

Наслідки для України: сюди посунули бідні, але гоноровиті Польські шляхтичі які захоплювали наші землі разом з населенням. Відразу починають зростати повинності, податки і утиски.

Наслідки для Польщі: магнати збагатились вважали себе рівними королю.

Острожські мали 80 міст і 2860 сіл які приносили дохід в мільйон злотих.

Вишневецькі мали 56 міст, а ще Потоцькі, Калиновські , Заславські… це в їх інтересах в 1557 була проведена реформа яка знищила общинне землекористування передавши кращі землі шляхтичу (фільварок).

Який вів ринкове господарство, а селянам давався один лан (21 га) землі. Євреї – орендатори.

Великі міста мали Магдебургське право – право на самоврядування. В 1596 відбулась Брестська церковна унія.

Національний класовий і релігійний гід призводив до опору українців (підпали, скетчі, Рух Опришків, але особливого розмаху здобували повстання де керівною силою виступали козаки.

Криштоф Косинський – гетьман реєстровців (грудень 1591 – грудень 1593) чисельність 2-4 тисячі, в битві під П’яткою яка тривала 7 днів була рівновага, Криштофа Косинського запросили на обід і підступно вбили.

Северин Наливайко – сотник надвірних козаків (жовтень 1594 – червень 1595) чисельність 4-12 тисяч. Поляки витіснили повстанців на лівий берег, оточили і завдяки зраді захопили і закатували Северина Наливайка.

Жмайло (1625) добився збільшення реєстру з 3000 до 6000 тис.

Трясило (1630 -1631) вперше до козаків приєднались тисячі селян і міщан. Реєстр збільшився до 8000.

Сулима в 1635 захопив Кодак.

Бут 1637 в битві під Кумейками була рівновага поляки запросили на переговори і стратили.

Острянин в 1638 продовжив повстання, але поляки витіснили козаків в межі Росії.

1639-1647 одні з найтяжчих з історії України – тортури, страти, знущання поляків не мали меж. Реєстр скоротився до 6000, але козаки здобули той досвід без якого не було б перемог Богдана Хмельницького.

  1. Причини визвольної війни під керівництвом

Б. Хмельницького, перемог 1648-1649.

Польські пани захоплювали все нові й нові землі, вводили все нові податки, а закон забороняв скаржитись на свого пана. Міг вбити покалічити, мав право першої брачної ночі. Особливо тяжкою була експлуатація орендарів. У священників відбирались церкви. Православні обмежувались у повсякденному житті. Віра висміювалась. Йшов наступ католицизму. На Січі стояла залога польських військ яка забороняла приймати втікачів, ходити в походи на татар. Реєстровці не мали права обирати старшину, її призначала Річ Посполита.

Очолив повстання Б.Хмельницький – син сотника. Народився в 1595. Закінчив Єзуїтський колегіум. Добре знав – латинь, польську, татарську, турецьку, французьку. Воював з татарами, турками, з Москвою, з поляками, у складі французької армії, брав участь в 30 літній війні.

Богдан Хмельницький добре знав європейську політику і приймав в ній активну участь. Так коли Венеція звернулась до Речі Посполитої за допомогою, король без дозволу сейму видав універсал дозволив іти на татар. Дізнавшись про це сейм заборонив іти на татар. Богдан Хмельницький обманом отримав королівську грамоту із нею поїхав до хана. В січні 1648 р Богдана Хмельницького проголосили гетьманом. Богдан Хмельницький розіслав агітаторів по всій Україні. У поляків в Україні 30 тисячна каральна армія. Вони послали на Січ 12 тисяч. У Богдана Хмельницького 5000 армія. 6000 поляків пливуть Дніпром, 6000 йдуть степом – армії зустрілись на р. Жовті Води квітень 1648 р.

Агітатори Богдана Хмельницького привели 4000 реєстровців до Богдана Хмельницького. Вони приїхали на татарських конях (татар 4000). Поляки відступають, потрапляють в оточення, 1500 загинуло, 2500 в полон поляків (їх продали татари). А 2000 із 6000 реєстровців перейшли до Б. Хмельницького. Поляки дізнавшись про «зраду» реєстровців і розгром своїх військ почали відступ, але потрапляють в оточення і в полон до татар. Ця друга перемога була в травні 1648 р. після цього в Польщі помирає король, армія Богдана Хмельницького зростає до 100000. Поляки оголосили посполите рушення. Дві армії зустрілись на р. Пилява (вересень 1648).

У поляків три командири Дитина, Перина, Латина. Після розгрому поляків під Пилявою Богдан Хмельницький дійшов до Львова взяв викуп віддав хану і повернувся до Києва (грудень 1648). Армія Богдана Хмельницького нараховувала 300 тисяч козаків. Артилерія зросла з 4000 до 400 тисяч гармат. Тактика бою - наступальна, ! розвідка, контррозвідка.

  1. Утворення української козацької держави 1648 – 1654.

В ході війни 1648-1654 р велике феодальне землеволодіння за виключенням православних монастирів було ліквідовано, кріпацтво силою зброї було скасовано.

В Україні склався республіканський устрій при якому існувала виборність всіх ланок уряду. Існувала: власна армія, фінансова система, служба міжнародних зносин - все це охоплювало певну територію, народ якої не визнавав іншої влади крім свого гетьмана. Вся територія поділялась на полки, а полки ділились на сотні.

Вищим органом була – Генеральна рада вона обирала гетьмана і генеральну старшину. Гетьману підкорялись полковники 16 і більше. Полковники та генеральна старшина утворювали - старшинську раду. Ніхто без суду не міг бути скараним. Великі міста мали органи самоврядування.

В 1649 почалась друга війна з Річчю Посполитою Богдан Хмельницький та хан оточили Вишневецького. Сім тижнів він тримав облогу. На допомогу полякам йшов король з армією. Козаки і татари більшість армії кинули на короля і оточили його, але під тиском хана Богдан Хмельницький змушений підписати з королем Зборівський мир: реєстр – 40 тисяч, у козаків вся Україна крім західної.

Третя війна 1651 з Річчю Посполитою яка зібрала 48 мільйонів злотих та 150 тисячну армію – розпочала наступ на Україну. В червні 1651 під Берестечком зустрілись 100 тисяч козаків і 50 тисяч татар. В ході битви козаки почали тіснити поляків. Татари кинулись в бій та потрапили під вогонь артилерії і втекли з поля бою захопивши Богдана Хмельницького. Козаки потрапили в оточення. Завдяки Богуну армію врятували, але обоз втратили. Поразка козаків призвела до підписання Білоцерківського миру: реєстр 20 тисяч у козаків тільки Подніпров’я.

Богдан Хмельницький вирішив одружити свого сина на дочці молдавського господаря. На Молдавію пішло 30 тисячне військо. Поляки з 20 тисячним військом в травні 1652 року зустрілись з козаками під Батогом, але поляки були оточені і всі знищені. В цій війні Тиміш був тяжко поранений.

Війна 1653 початок 1654 року. На початку 1653 р 15 тисячна польська армія вторглась в Україну знищуючи все на своєму шляху, але Богуну вдалося відкинути поляків за кордон. До поляків приєднались Молдавія, Валахія і Семиграддя і вони вторглись в Україну. Богдану Хмельницькому на допомогу прийшов хан разом з татарами. Ми оточили ворогів, союзників Речі Посполитої відпустили, але хан не дозволив добити поляків і мусив Богдан Хмельницький підписати мир на умовах Зборівського миру .