Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конс.лекций_Ney_version3.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Лекція 5. Видимість і розрізнення

Видимість є відношенням контрасту об'єкта спостереження з фоном (у загальному випадку яркісного або колірного) до граничного значення контрасту. У тих випадках, коли об'єкт спостереження одного кольору з фоном, видимість визначається відношенням яркісних контрастів, фактичного або еквівалентного, до граничного. Еквівалентним контрастом об'єкта розрізнення складної форми або рельєфного об'єкта прийнято вважати контраст плоского рівнояркого диска, видимість якого в інтервалі яскравостей від Li до Lj змінюється однаково з видимістю досліджуваного об'єкта .

Для максимального наближення значення видимості до кількісного виразу зорового процесу слід вибирати масштаб кількісного виразу видимості логарифмічним. Видимість об'єкта спостереження одноколірного з фоном v при цьому слід оцінювати логарифмом відношення десятикратного значення фактичного яскравісного контраста об'єкта з фоном до його практичного граничного значення Кпор:

, (5.1)

де С — коефіцієнт запасу (за Блекуеллом С = 1,8 - 2).

У деяких випадках зорове завдання полягає не тільки у виявленні об'єкта спостереження, але також і в розрізненні його форми. Кількісну характеристику цього різновиду зорових завдань прийнято називати розрізненням.

При зіставленні умов освітлення, а також при виборі рівня яскравості або освітленості робочої поверхні, прийнято керуватися методом оцінки видимості, з огляду на коефіцієнт Вапаса з підвищенням труднощів зорового завдання, що залежить не тільки від невизначеності місця появи об'єктів, а й в не меншій мірі від форми об'єкта розрізнення.

Граничне максимальне значення видимості об'єкта із заданим кутовим розміром vмакс визначається відношенням, фактичного яскравісного контрасту до гранично мінімальному його граничного значення ξа:

. (5.2)

У загальному випадку для заданого значення імовірності р виявлення об'єкта спостереження видимість визначається як

; (5.3)

. (5.4)

(граничне максимальне значення видимості).

Відносна видимість

. (5.5)

Відносне значення граничного контрасту Кпор/, необхідного для забезпечення заданого рівня відносної видимості:

, (5.6)

де Кпор і - порогові значення контрасту для ймовірності виявленняр=0,5.

С - коефіцієнт запасу, що встановлює практичне значення граничного контрасту.

Лекція 6. Розрахунок циліндричної освітленості

Підвищення вимог до якості освітлення привело до регламентації у приміщеннях циліндричної освітленості, що є характеристикою відчуття насиченості приміщення світлом.

Циліндрична освітленість, як і освітленість плоскої поверхні, може розглядатися у вигляді суми двох складових — прямої ц)пр і відбитої ц)0:

. (6.1)

Розглянемо способи розрахунку прямої складової циліндричної освітленості, запропоновані М. М. Гуторовим [3] для різних груп елементів, що світять.