Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Хорова музика

.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
42.5 Кб
Скачать

Хорова музика.

Хор - це співацький колектив, який виконє вокальну музику, начастіше багатоголосну. Розрізняють однорідний хор (тільки чоловічий чи жіночий), мішаний, дитячий. Як правило, мішаний хор складається з чотирьох партій (сопрано, альт, тенор, бас). За чисельністю - не менше 12 чоловік (три та більше в кожній партії). Кожна партія хору може розподілятись на декілька відносно самостійних партій (сопрано 1, 2). За виконавською манерою та репертуаром хор підрозділяють на академічний та народний. Хоровий твір може бути самостійним чи частиною опери, кантати, ораторії, навіть симфонії (9 симфонія Л.Бетховена).

Хорова музика - музика, призначена для виконання хором. Розрізняють народну та професійну, світську та культову хорову музику. В музичному фольклорі хороий спів побутує у вигляді народної пісні (колядки), а також хорової обробки (аранжування, танскрипція, гармонізація народних мелодій). Хорова музика може виконуватись a cappella, із сольним співом, та з інструментальним супроводом.

Історичні та археологічні джерела вказують на глибокі традиції народно-обрядової та професійно-культової хорової музики в давніх країнах Вавілону, Індії, Єгипту, Давньої Греції, Візантії. У середньовіччя центрами хорового співу були монастирі та собори. В епоху Відродження розповсюджуються світські хорові жанри, відбувається становлення месси, мотету, магніфікату, мадрігалу, шансону. Під впливом опери в Італії та Німеччині формуються жанри хорової кантати та ораторії. В 17-18 сторіччі створюються неперевершені шедеври І.С.Баха (меса сі-мінор, "страсті по Матфею", "Стасті по Іоанну"), В.А.Моцарта (меси, реквієм), І.Генделя, Гайдна (ораторії). Л.Бетховен ввів хорову музику в жанр симфонії. В 19 стоіччі затвердилось концертне виконання хорової музики (ораторії Ф.Мендельсона та Р.Шумана, реквієми І.Брамса та Дж.Верді). В 20 сторіччі хорову музику створювали І.Стравінський, П.Хіндеміт, К.Орф.

Традиція православного співу a cappella зумовила появу хорових концертів Д.Бортнянського, М.Березовського, А.Веделя. Велике драматургічне значення хору в російській опері (М.Глінка, А.Даргомижський, М.Римський-Корсаков). Цикли літурії та всенощної створили М.Балакірев, П.Чайковський, С.Рахманінов, П.Чесноков. Хоровій музиці присвячено творчість С.Танєєва. В радянській музиці жанри кантати і ораторії створювались С.Прокофьєвим, Д.Шостаковичем, І.Свірідовим, Р.Щедріним.

Дитяча хорова література: використовуються переклади для дитячого хору творів Джованні Палестріни - збірка "Пісні ветра", Орландо ді Лассо "Эхо", "Тік-так", уривки з опери В.Моцарта "Чарівна флейта", "Дитячі ігри", "Весна опять вернулась", уривки з опер "Поргі і Бесс" Дж.Гершвіна. Серед російських композиторів - твори М.Глінки "Гуде вітер", "Не щебечи соловейку", "Жаворонок", "Колыбельная", "Полонез", "Попутная песня", М.Римського-Корсакова "Репка", "Котик","Здравствуй гостья - зима", уривки з опер "Садко", "Снігуронька", твори П.Чайковського - збірка "16 пісень для дітей", 2 збірки пісень для дітей В.Каліннікова "Тень-тень", "Котик", "Скок-поскок", "Журавель", "Жавороночек", "Сосны" використовують і для дошкільнят. Радянські композитори М.Красєв, Раухвегер, Олександров, Шостакович, Дунаєвський, Кабалевський, Т.Попатенко, О.Тілічеєва, О.Пахмутова, Ю.Чічков, В.Шаїнський, Є.Крилатов.

Українська дитяча хорова література

Дитячі опери М.Лисенко "Коза-дереза", "Пан Коцький", "Зима і весна", дитячі збірки пісень, дитячх ігр "Молодощі", "Збірка хорових обробок для шкільного хору". Обробки українських народних пісень М.Леонтовича: "Щедрик", "Дударик", "Мак", "Ой, у полі жито", "Зайчик", "А вже весна", "Вишні-черешні", "Женчичок-бренчичок", "Грицю, Грицю, до роботи", "Над річкою-бережком", "Закувала зозуленька" (більше 200). Опера-казка К.Стеценко "Лисичка, котик и півник"; збірка обробок народних пісень Л.Ревуцького ("Павук сірий", "Горобчику-пташку", "А я рак-неборак", "Котику сіренький", "Прилетіла перепілка", "Подоляночка"). Збірки хорових творів "10 шкільних хорів", "Волошки" П.Козицького; фундаментальна збірка "Проліски" Я.Степового складаються з обробок українських народних пісень; 1ч. - для дошкільнят; 2ч і 3ч для молодшого і середнього шкільного віку ("Іде, іде дід, дід", "Мишка та кіт", "Качка йде","Ягілочка", "Ой ходила дівчина бережком".

Юдифь Рожавська: дитяча опера "Казка про загублений час", 15 циклів дитячих пісень: "Пісні-прислів'я", "Пісні-загадки", "Пісні-лічилки", "Пісні-малюнки", "Мій квітник", "Карусель", дитячі хори Л.Дичко - дитячі кантати "Сонячне коло", "Весна", "Здраствуй добрий, новий день". Харківський композитор Марк Кармінський (1930-1995) музика до вистав лялкового театру, музика до п'єси "Робін Гуд", радіо та телепередач. Дітячі вокально-симфонічні цикли-сюїти "Фанфари лунають у лісі", "Червоні гвоздики". Для малят "Повітряні кульки", "Веселий поїзд", "Моя конячка поні", цикли пісень "Гроздья винограду", "Мої пісеньки". Твори Шутя "Добрий день", "Починаєш ти", "Привітанки і прощанки", "Рука об руку", "Змій Горинич", "Барабашка", "Десять бананів", "Квіти", "Веселі ноти", "Ми йдемо" доступні для виконання у дитячому садку. Жанри хорової музики: хорова пісня, хорова обробка, переклад, хорова мініатюра, хор a cappella, оперний хор, хоровий концерт, вокально-хоровий цикл, кантата, ораторія, месса, поема, сюїта, літургія, реквієм, всенощна.

Кантата - багаточастинний вокально-симфонічний твір урочистого чи розповідно-(повествовально) епічного характеру, написан, як правило для солістів, хору та оркестру. Кантати підрозділяються на духовні та світські. Вони включають в себе оркестрові вступи, арії, ансамблі, хори (200 кантат М.С.Баха, С.Прокоф'єв "Олександр Невський").

Ораторія - монументальний багаточастинний вокально-симфонічний твір для солістів, хору та оркестру, призначений для концертного виконання. Від кантати ораторія відрізняється масштабністю форми, розгорнутим сюжетом, значущістю. Ораторія складається з хорових епізодів, симфонічних фрагментів та закінчених вокальних номерів (арій, ансамблів, речитативів). (32 ораторії Г.Генделя, "Створення світу", "Пори року" Гайдна).

Реквієм - траурна заупокойна месса, багаточастинний твір для хору, солістів та оркестру, виконується на латинській мові. В.Моцарт, Г.Берліоз, Дж.Верді, Л.Керубіні, А.Дворжак, Дж.Пуччіні.

Месса - багаточастинний твір для хора a cappella чи для солістів, хора та оркестру (чи органу) на канонічний латинський текст католицького богослужіння Месса сі мінор Й.С.Баха, Велика месса В.А.Моцарта, Урочиста месса Л.Бетховена.

Літургія (обедня) - найважливіше богослужіння православної церкви, аналогічне мессі. З кінця 18 сторіччя створюються хорові концерти на тексти літургії (Бортнянський, М.Березовський, П.Чесноков, С.Рахманінов).

3