Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття №20-21.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
52.92 Кб
Скачать

Оперативне акушерство

Кесарів розтин у корів (при природженій чи набутій вузькості таза, недостатньому розкритті шийки матки, великому плоді, скручуванні матки, неправильних положеннях, позиціях та передлежаннях, що не піддаються виправленню, спотвореннях, аномаліях розвитку плода, слабких переймах і потугах, перфорації матки). У корів звичайно застосовують середній косий або вертикальний оперативний доступ до матки через ліву черевну стінку. Косий розріз роблять, відступивши на долоню від маклака, в напрямку карпаль-ного суглоба, а вертикальний — паракостально, починаючи з нижнього кута голодної ямки. Довжина розрізів, залежно від розміру плода, становить 25 - 40 см.

Не можна проводити операцію у тварини, хворої на метрит, перітоніт, травматичний перикардит, сепсис та інші тяжкі захворювання.

Залежно від стану роділлі, її фіксують у стоячому положенні (в станку) чи боковому або спинно-боковому на операційному столі; у практичних умовах її звичайно фіксують у стоячому положенні в станку, стискають носову перегородку носовими щипцями, накладають на тазові кінцівки нижче скакальних суглобів путові ремені, відводять хвіст у бік, протилежний до операційного поля, і за допомогою бинта фіксують до шиї тварини.

Якщо тварина ослаблена і не може стояти або в порожнині матки виявлено емфізематозний чи спотворений плід, її фіксують у лежачому положенні.

При переповненні рубця тварини газами їх видаляють за допомогою зонда і вводять у рубець протибродильні засоби. Для підвищення загального тонусу і при ослабленні серцевої діяльності корові вводять внутрішньовенне 100 - 150 мл 40 %-го розчину глюкози і підшкірне 15 - 20 мл кофеїну.

Зафіксувавши тварину, обмивають у неї задню частину тулуба теплою водою з милом і обробляють антисептичним розчином. Підбирають необхідні хірургічні інструменти і стерилізують їх кип'ятінням, а тампони, серветки та простирадла — автоклавуван-ням. Готують операційне поле — очищають від забруднення, вистригають, голять, миють теплою водою з милом, протирають 70 %-ним спиртом-ректифікатом, змащують 5 %-м спиртовим розчином йоду і накривають стерильним простирадлом.

Обробляють руки способом Альфельда (миють добре щіткою у гарячій воді з милом, протирають протягом 5 — 8 хв 96 %-м спиртом І змащують під нігтями 5 %-м спиртовим розчином йоду) або Спасо-кукоцького і Кочергіна (миють 5 — 6 хв у свіжоприготовленому 0,5 %-му розчині аміаку, добре висушують стерильним рушником І протирають 5 хв стерильними ватними тампонами, добре просоченими 96 %-м спиртом).

Роблять місцеве знеболювання операційного поля, застосовуючи паралюмбальну провідникову анестезію за 1. 1. Магдою (інші способи тут менш придатні), вводячи 3%-й розчин новокаїну в трьох місцях:

1) блокада останнього міжреберного нерва: знайшовши вільний край поперечнореберного відростка першого поперекового хребця, вводять голку перпендикулярно до шкіри аж до упору в край відростка і, змістивши її на 0,5 - 0,75 см, вводять 20 - ЗО мл новокаїну;

2) блокада клубово-підчеревного нерва: знаходять середину зовнішнього вільного краю поперечнореберного відростка другого поперекового хребця і так само вводять другу дозу (20 - ЗО мл) новокаїну;

3) блокада клубово-пахвинного нерва: намацавши передньозовнішній край поперечнореберного відростка четвертого поперекового хребця, вводять так само третю дозу новокаїну.

У місці майбутнього розрізу роблять пошарову інфільтраційну анестезію 0,5%-м розчином новокаїну (спочатку підшкірно, а потім по ходу розтину решти тканин); обравши за оптимальний варіант оперативного доступу середній вертикальний (у нижньому куті голодної ямки), розрізають паралельно останньому ребру шкіру разом з підшкірною клітковиною, поверхневою фасцією, підшкірні м'язи, жовту фасцію, зовнішні та внутрішні косі м'язи, їх апоневрози, по перечний м'яз черева, поперечну фасцію, ретроперитонеальну клітковину; піднімають пінцетом складку очеревини і розрізають її спочатку настільки, щоб можна було ввести в отвір вказівний та середній пальці лівої руки, й під контролем пальців розширяють розріз на довжину рани; прикривши краї рани марлевою серветкою, вводять в черевну порожнину руку й, змістивши максимально в ліве підребер'я рубець та сальник, знаходять матку, верхівку рога-плодовмістища і підтягують його до операційного отвору; залежно від умов проведення операції, досвіду та кваліфікації помічників подальший хід операції можна продовжити за одним з трьох варіантів (рис. 1):

Рис. 1. Схема розрізу матки (а) та накладання швів за Шміденом (б) І Ламбером чи Плахотіним (в)

1. Підшивають 2-4 стібками стінку рога матки до країв рани так, щоб його можна було розрізати на довжину 25 - 35 см, відсту. пивши на 10 - 15 см від верхівки рога-плодовмістища. Розрізають стінку матки, розтягують краї рани матки, захоплюють плодові оболонки й обережно їх розрізають. Випускають навколоплідні води і якщо плід розміщений голівкою до виходу, витягують його повільно за тазові кінцівки та хвіст, а при тазовому передлежанні — за голову й грудні кінцівки. Видаляють у плода слиз із ротової та носової порожнин, обривають пуповину і припікають її куксу.

2. Після лапаротомії і відтиснення рубця та сальника під підребер'я вводять обидві руки під верхівку рога-плодовмістища і виводять частину його назовні; доручивши помічникові фіксувати руками ріг матки, розрізають його по великій кривизні на 25 - 40 см; виводять плід так, як описано вище.

3. Вивівши назовні верхівку рога-плодовмістища, лівою рукою при головному передлежанні фіксують задню кінцівку, а при тазовому — голівку плода, розрізають матку настільки, щоб у неї можна було ввести руку. Дочекавшись, поки відійдуть води, вводять у матку праву руку, захоплюють нею задню або передню кінцівку плода й виводять її назовні. Розширюють розріз матки наскільки потрібно, а потім плодові оболонки і виводять обережно плід.

У всіх випадках, якщо послід легко відокремлюється, відокремлюють його, якщо ні — залишають у матці (Г.М.Калиновський радить відділяти послід у всіх випадках); видаляють стерильними серветками рештки навколоплідних вод і вводять у порожнину матки антисептичні засоби; висушують краї ран матки і за допомогою кетгуту № 6 - 8 накладають на її стінки двоповерховий шов (перший — безперервний «ялинкою» за Шміденом на всі шари матки, другий — заглиблений, вузлуватий серозно-м'язовий за Ламбером або Плахотіним). Припудрюють поверхню матки по лінії швів антибіотиками або зрошують її розчином етакридину лактату в розбавленні 1 : 1000 чи фурациліну 1: 5000. Ін'єктують в міометрій 5 - 6 ОД окситоцину чи 4 - 5 мл пітуїтрину. Вправляють матку в черевну порожнину й прикривають її оперований ріг сальником; видаляють серветки, перевіряючи кількість їх. Вводять у черевну порожнину по 1 млн ОД пеніциліну та стрептоміцину в 10 мл 0,5 %-го розчину новокаїну. Накладають триповерховий шов на рану черевної стінки (перший — безперервний кетгутом № 8 на очеревину, поперечну фасцію, поперечний м'яз і внутрішній косий м'яз черева; другий - вузлуватий із кетгуту № 10 на жовту черевну фасцію і зовнішній косий м'яз; третій — вузлуватий шовком № 10 на шкіру і підшкірну клітковину). Змащують рану спиртовим розчином йоду й прикриють її клейовою пов'язкою. Для запобігання розвитку перитоніту роблять новокаїнову блокаду за Мосіним. Вміщують тварину у про-^горе стійло з достатньою кількістю свіжої підстилки. Організують лінічне спостереження, двічі на день проводячи термометрію. На 12 - 14-й день знімають шви.

Кесарів розтин в овець і кіз. Фіксують тварину в лежачому боковому положенні (на правому боці); готують операційне поле (як v корів); проводять знеболювання операційного поля — інфільтраційну анестезію і за допомогою 3 %-го розчину новокаїну блокують останній міжреберний і два перших поперекових нерви. Місця уколів: І — відступивши каудовентрально 1 - 1,5 см від спинного виростка останнього грудного хребця; II — відступивши 1-1,5 см від заднього краю поперечнореберного відростка першого поперекового хребця; ІП — відступивши 1-1,5 см від заднього краю поперечнореберного відростка другого поперекового хребця і вводячи в кожній точці 10 мл 3 %-го розчину новокаїну.

Відступивши на 10 - 12 см від маклака і на 5 - 6 см нижче поперечних відростків поперекових хребців, роблять косий розріз черевної стінки 15 - 20 см завдовжки по ходу волокон внутрішнього косого м'яза черева. Вводять руку в черевну порожнину і повертають матку так, щоб вагітний ріг прилягав до рани великою кривизною; проводять крізь стінку матки круто зігнутою голкою дві товсті лігатури і розрізають між ними стінку матки. Підшивають кількома стібками край утвореного в матці віконця до черевної стінки і, розширивши його до 15 см у довжину та не пошкоджуючи карункулів, підшивають на усьому протязі до країв рани черевної стінки.

Обкладають операційне поле стерильними серветками, фіксують пінцетами плодові оболонки і, зробивши в них невелике «віконце», вводять у нього гумову трубку та за допомогою шприца відсмоктують сечову і амніотичну рідини; розширюють пальцями розріз плодових оболонок, вводять у нього руку і, захопивши плід за тазові кінцівки, виводять його з матки. Звільняють ніздрі плода від слизу, витирають його шкіру серветкою і після появи у нього перших дихальних рухів перев'язують і відокремлюють пуповину.

Відокремлюють послід, очищають краї рани матки тампонами, просоченими теплим розчином фурациліну, і вводять у порожнину матки 350 тис. ОД пеніциліну, розчиненого в 10 мл 0,25 %-го розчину новокаїну.

Накладають на рану матки двоповерховий безперервний кетгутний шов (перший — на всі шари матки, другий — серозно-м'язовий погрузний). Закривають рану черевної стінки пошаровим трипове™ ховим швом (1 — безперервний шов на очеревину та поперечний м'яз черева; 2 — безперервний на внутрішній і зовнішній косі м'язи черева; 3 — вузлуватий шов на шкіру); закривають рану клейовою пов'язкою.

Протягом 5 днів після операції необхідно вводити внутрішньо-м'язово антибіотики. На 11 - 13-й день знімають шви.

Кесарів розтин у свиней. Фіксують свиноматку у лівому боковому положенні, відтягнувши праву тазову кінцівку назад, готують операційне поле, роблять інфільтраційну пошарову анестезію по лінії розрізу 0,5 %-м розчином новокаїну.

У ділянці правої здухвини роблять поперечний чи косий пара-люмбальний або парамедіанний горизонтальний розріз черевної стінки довжиною 15 - 20 см. Косий паралюмбальний розріз починають на 5 - 6 см нижче маклака і ведуть у напрямку передостаннього соска, а парамедіанний — на 4 - 5 см вище сосків. Розрізавши черевну стінку, відсовують серветкою кишечник убік, захоплюють рукою матку, виводять назовні один її ріг поблизу біфуркації і, прикривши його стерильною серветкою, роблять поперечний розріз рога матки поблизу тіла довжиною 10—15 см (що дає змогу виводити через один розріз плоди з обох рогів) і, переміщуючи почергово плоди через стінку матки до розрізу, захоплюють їх введеною у матку рукою, розривають пальцями навколоплідні оболонки, виймають плід і видаляють навколоплідні води.

У виведеного плода відразу видаляють слиз із ротової та носової порожнин, обробляють та обривають пуповину і передають його помічникові. Виймають з матки плодові оболонки видаленого плода, які відокремились за цей час мимовільно. Звільнивши від плодів один ріг матки, повертають його в черевну порожнину. Виводять назовні другий ріг і так само звільняють його від плодів.

Роблять ревізію матки, вводять у неї антибіотики, накладають двоповерховий кетгутний безперервний шов (перший — на всі шари матки, другий — серозно-м'язовий) і вправляють її в черевну порожнину. Накладають на черевну стінку триповерховий шов (перший — безперервний кетгутний на очеревину, другий — вузлуватий кетгутний на м'язи, третій — шовковий вузлуватий на шкіру); накривають рану клейовою пов'язкою; на 8 - 10-й день знімають зовнішні шви.

Кесарів розтин у сук із застосуванням медіанного (по білій лінії) чи косого (паралюмбального) розрізу черевної стінки. Фіксують тварину в спинному положенні з трохи піднятим тазом, підготовляють операційне поле, як описано вище, роблять інфільтраційну анестезію по лінії розрізу 0,25 — 0,5%-м розчином новокаїну і у разі медіанного розрізу розсікають пошарове між двома останніми сосками шкіру, апоневрози м'язів живота довжиною 15-25 см, захоплюють двома пінцетами пристінкову очеревину, розрізають її між ними ножицями і під контролем пальців збільшують розріз на необхідну довжину. Витягують ріг матки через раневий отвір; повертають його великою кривизною догори і обкладають стерильними серветками. Розрізають ріг біля тіла матки на 8 — 15 см і, переміщуючи пальцями через стінку матки поступово кожен плід до рани, розривають плодову оболонку І виводять лід назовні. Витирають його насухо, звільняють його ніздрі, рот, вуха від слизу, обривають пуповину, змащують її 5 %-м спиртовим розчином йоду.

Так само виводять решту плодів з обох рогів матки разом з плодовими оболонками. Висушують порожнину матки тампонами і вводять в неї 2 - 3 г трициліну чи 300 - 500 тис. ОД пеніциліну (стрептоміцину). З'єднують краї рани на матці безперервним двоповерховим швом з кетгуту № 1 — 3, опускають її в черевну порожнину, куди вводять по 50 - 100 тис. ОД пеніциліну та стрептоміцину в 10 мл 0,5 %-го розчину новокаїну.

Закривають рану черевної стінки двоповерховим швом, накладаючи на очеревину з м'язовими апоневрозами безперервний кетгутний шов, а на шкіру—вузлуватий з шовку. Зверху накладають ватно-колодійну пов'язку та м'яке покривало.

Ампутація вагітної матки. У разі загибелі в матці плодів та їх розкладі, некрозі та перфорації стінки матки, а також при скручуванні матки з розвитком некрозу, новоутвореннях у ній вдаються до оперативного її видалення. Для цього тварину фіксують у спинному положенні, підготовляють операційне поле за загальними вимогами, проводять інфільтраційну анестезію по лінії розрізу і роблять медіанний (у дрібних тварин довжиною 6 см) на рівні задньої пари сосків чи вентролатеральний (у великих тварин) розріз черевної стінки.

Після розрізу черевної стінки обкладають операційне поле стерильними серветками і обережно виводять матку назовні. Пе-рев язують двома лігатурами передні та середні маткові артерії й Інші великі судини широких маткових зв'язок, що проходять уздовж рогів І тіла матки. У свиней лігатури накладають так, щоб можна оуло одночасно провести оваріоектомію. Перерізавши широкі мат-

ві зв язки між лігатурами, загортають матку назад і накладають триповерхові шви спереду на рану черевної стінки. Дійшовши до матки, скріплюють стібком поперечну фасцію з очеревиною, захоплюючи одночасно й серозно-м'язовий шар матки, і прикріплюють його до очеревини. Такі самі шви накладають і позаду матки, і вона виявляється пришитою двома-трьома стібками до очеревини та поперечної фасції і охоплена краями шкірної рани.

Потім накладають на виступаючу частину матки дві марлеві лігатури і відрізають між ними матку. Обробляють куксу 5 %-м спиртовим розчином йоду, припудрюють її сульфаніламідними препаратами, накладають колодійну пов'язку. На 7 - 10-й день кукса матки відпадає, а її місце епітелізується. Якщо в матці немає гнійно-гнильного процесу, то куксу матки не пришивають до черевної стінки, а змащують 5 %-м спиртовим розчином йоду чи припікають термокау-тером і вправляють в черевну порожнину.