Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prog_fvv_2012_mag_ek_pred.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Модуль 3.

Організація виробництва

Розділ 1. Виробництво та виробничі системи

Фактори виробництва та їх вплив на організацію виробництва. Взаємозв'язок понять “виробництво”, “організація”, та “організація виробництва”. Виробництво як відкрита система, характеристика її елементів та особливості.

Розділ 2. Виробничі процеси

Поняття виробничого процесу, його класифікація. Принципи раціональної організації виробництва (гнучкість, ритмічність, прямоточність та ін.). Типи виробництва (масове, серійне та одиничне), їх характеристика.

Розділ 3. Виробнича структура підприємства

Поняття виробничої структури підприємства. Склад виробничих підрозділів, їх види, цілі, задачі, функції. Фактори, що впливають на виробничу структуру. Види структур підприємства. Показники, що характеризують виробничу структуру підприємства. Шляхи вдосконалення виробничої структури підприємства.

Розділ 4. Організація виробництва в просторі і часі

Поняття і роль організації виробництва. Організаційні типи виробництва. Непотокове виробництво та його характеристика. Одиничний та партіоний методи організації виробництва. Розрахунок оптимального розміру партії деталей. Потокове виробництво, характеристика, класифікація потокових ліній. Розрахунок їх параметрів та шляхи вдосконалення потокового виробництва. Поняття виробничого циклу, визначення його складу та тривалості. Структура виробничого циклу та її зміна в залежності від типу виробництва. Розрахунок операційного циклу. Види сполучення операцій (послідовний, паралельний та змішаний), їх особливості та графічне відображення. Вплив тривалості виробничого циклу на показники діяльності підприємства.

Розділ 5. Система технічного обслуговування виробництва

Визначення поняття виробничої інфраструктури, її склад, роль та місце у системі організації виробництва. Характеристика інструментального господарства, визначення його мети, задачі, склад. Види та класифікація інструменту. Методика розрахунку потреби в інструменті, визначення норм запасу та витрат. Ремонтне господарство: його мета, задачі, склад. Види ремонтів, системи організації ремонтів. Поняття ремонтного циклу та міжремонтного періоду. Визначення обсягу ремонтних робіт, простою обладнання в плановому ремонті та чисельність ремонтних робітників. Енергетичне господарство: його мета, задачі, склад та особливості. Види енергій, їх класифікація, визначення потреб. Транспортне господарство - його мета, задачі, склад. Види транспорту, його класифікація. Види організації перевезень. Поняття вантажообігу, його розрахунок. Визначення потреби у транспортних засобах. Матеріальне забезпечення на підприємстві. Системи забезпечення підприємства матеріальними ресурсами. Організація планування та управління матеріальними потоками. Моделі управління запасами. Складське господарство.

Розділ 6. Організація підготовки виробництва

нової продукції

Зміст комплексної підготовки виробництва, її роль, значення та складові частини в сучасних умовах. Визначення науково-дослідницької підготовки, проектні дослідження (життєвий цикл виробу), особливості створення та засвоєння продукту. Проектно-конструкторська підготовка: зміст, етапи. Технологічна підготовка. Методи оцінки та вибору технологічного процесу. Організаційна підготовка виробництва нової продукції.

Розділ 7. Оперативне управління та регулювання

виробничого процесу

Оперативне управління як організаційно-планова система. Мета, задачі та функції ОУВ. Календарно-планові нормативи, їх зміст, складові, призначення та розрахунок. Особливості оптимального розподілу по календарно-плановим періодам. Мета та задачі, функції та принципи, форми та структура диспетчирування. Регулювання виробничих процесів у сучасних умовах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]