Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursach_2_kurs.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
94.01 Кб
Скачать

1. Поняття циклів Кондратьєва та історична ретроспектива їх виникнення

Цикли Кондратьєва (К- цикли) - періодичні цикли сучасної світової економіки. Вони були відкриті російським економістом Миколою Кондратьєвим , в середньому відбуваються раз на 50 років з можливим відхиленням в 10 років (від 40 до 60 років). Цикли складаються з чергуються періодів між найвищим розвитком і нижчим . Багато економістів не визнають існування таких хвиль.

Необхідно відзначити , що , не дивлячись на всю важливість розкритої М. Кондратьєвим циклічності розвитку соціуму для задач прогнозування , його модель , як втім , і будь-яка стохастична модель всього лише вивчає поведінку системи в зафіксованої ( замкнутої) середовищі . Такі моделі не дають відповідь на питання, пов'язані з природою самої системи , поведінка якої вивчається . При цьому добре відомо , що поведінка системи є важливим аспектом у її вивченні . Однак не менш важливі , а бути може навіть найбільш важливі аспекти системи , пов'язані з її генезисом , структурні ( гештальтного ) аспекти , аспекти взаємодоповнення логіки системи з її предметом і т.д. Саме вони дозволяють коректно ставити питання про причини того чи іншого типу поведінки системи залежно , наприклад , від зовнішнього середовища , в якій вона функціонує. Цикли Кондратьєва в цьому сенсі всього лише наслідок ( результат) реакції системи на ситуацію, зовнішнє середовище. Питання розкриття природи процесу такого реагування сьогодні і розтину факторів , які впливають на поведінку систем є актуальним. Особливо , коли багато , спираючись на результати Кондратьєва і С.П. Капіци про ущільнення часу прогнозують більш -менш швидкий перехід соціуму до періоду перманентної кризи .

Згадки про довгих хвилях економічної кон'юнктури з'явилися на початку 20-ого століття. Голландський економіст ван Гельдерн висунув ідею про існування великих циклів тривалістю 50-60 років , а в 1924р. цю ідею статистично підтвердив С. де Вольф. Однак загальновизнане лідерство в розробці теорії великих хвиль кон'юнктури належить все-таки російській економісту Н.Д. Кондратьєву , який вперше висловив цю ідею в 1922р. і в пізніших роботах розвинув , теоретично аргументував і статистично довів основні положення цієї теорії.

Наявність великих хвиль економічної кон'юнктури капіталістичних країн Кондратьєв встановив емпіричним шляхом , проаналізувавши динаміку зміни різних макроекономічних показників в таких країнах як Англія , Франція , Німеччина , США за період з кінця 18 століття по початок 20 століття. Розгляду піддалися наступні параметри: ціни (індекс товарних цін ), відсотки на капітал , заробітна плата в сільському господарстві та промисловості , зовнішня торгівля , виробництво чавуну , вугілля , свинцю , сталі - як по окремих країнах , так і світове виробництво ( вугілля і чавуну ) , посівні площі бавовни ( США ) і вівса ( Франція ) , обсяг вкладів у ощадних касах (у Франції) , портфель Банку Франції , споживання вугілля , бавовни , цукру , кави ( як загальні по окремих країнах , так і в розрахунку на душу населення) . Після обробки отриманих даних Кондратьєву вдалося виявити наявність циклів коливання досліджуваних параметрів довжиною 48-55 років . Ці цикли більш-менш збігаються за часом , хоча і не зовсім - розбіжності точок перелому по окремих кривим лише в одиничних випадках перевершують 5 лет.д.ля деяких даних ( в основному , стосуються споживання) виявити наявність великих циклів не вдалося. Незважаючи на те , що розглянутий період ( 140 років) дуже короткий (всього 2.5 хвилі великого циклу) , Кондратьєв робить висновок про високу ймовірність наявності великих циклів економічної кон'юнктури , відзначаючи , що стосовно європейських капіталістичних країн періоди цих циклів близько збігаються. Кондратьєв призводить і приблизну хронологію цих циклів (див. табл.2).

Таблиця 2

Хронологія великих циклів Кондратьєва

Підйом

Спад

1789-1814 гг.

1849-1873 гг.

1896-1920 гг.

1814-1849 гг.

1873-1896 гг.

Кондратьєвим були відзначені ряд характерних особливостей цих циклів .

Згідно з його дослідженням , перед початком циклу , як правило , відбувалися глибокі зміни в умовах економічного життя суспільства ( технологічні прориви , зміни у зовнішній торгівлі - залучення в орбіту світового господарства нових країн , зміни в структурі грошового обігу і т.п.).

Характерною рисою низхідній хвилі циклу була відзначена глибока і різка депресія сільського господарства.

Кондратьєв показує , що всі ці "правильності" великих циклів носять не випадковий характер ( наприклад , нові технології з'являються не хаотично , але відповідно до вимог поточної кон'юнктури ; ця думка , на думку

Причини великих циклів ( на сьогоднішній день їх існування є загальновизнаним фактом) - питання дискусійне , і ми наведемо тут дві гіпотези ( на наш погляд , вони не суперечать один одному , але гармонійно доповнюють одна іншу; по суті , це погляд на предмет дослідження з різних точок зору).

Довгострокові цикли , або "довгі хвилі " , Кондратьєва пояснюються масштабними змінами в технологічному способі виробництва , великими потрясіннями всієї соціально -економічної системи. Так , на початку підвищувальної хвилі першого циклу відбувалося бурхливий розвиток текстильної та металургійної промисловості. Зростаюча хвиля другого циклу була викликана будівництвом залізниць , освоєнням нових територій США , перетворенням сільського господарства. На початку підвищувальної хвилі третього циклу широкого поширення набуло електрику , радіо , телефон , створені перспективи для розвитку автомобільної промисловості.

Таким чином , Н. Кондратьєв доводить наявність періодичних коливань , обумовлених революційним оновленням технологічної бази виробництва . Кризи у своєму загальному вигляді є порушення рівноваги . Однак наслідком цього порушення в кінцевому рахунку є нові технології виробництва, нові споживчі товари , структурні зміни. Як справедливо зазначає австрійський економіст І. Шумпетер , вихід з кризи передбачає необхідність " творчого руйнування " основ і механізмів колишньої економічної системи .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]