Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія екон вчень / РП / Р.П. ИЭМ (1).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
249.34 Кб
Скачать

Тема 1. Епоха домонополістичного капіталізму

Розвиток економічних теорій в Англії (А. Сміт). Обґрунтування трудової теорії вартості і підхід до аналізу капіталізму. Висунення вимоги вільної торгівлі.

“Прусський” та “американський” шляхи розвитку капіталізму в сільському господарстві (Європейські країни, США, Японія).

Передумови промислової революції. Промисловий переворот в Англії, його передумови та наслідки. Особливості промислового перевороту у Франції, Німеччині, США. Роль промислового перевороту у розвитку продуктивних сил.

Англія – економічний лідер домонополістичного капіталізму. Економічна політика та її зв'язок економічними теоріями (Д. Рікардо). Боротьба за фрідредерство та прибутковий податок в Англії.

Відставання у рівні економічного розвитку континентальної Європи. Протекціоналізм та система реальних податків. Мілль. Зростання еміграційних процесів з країн Західної Європи та їх причина. Економічний розвиток США між першою і другою буржуазними революціями. Марксиська економічна теорія. Австрійська школа політичної теорії.

Тема 2. Становлення та розвиток монополістичного капіталізму у провідних капіталістичних країнах

Прогрес науки і техніки у другій половині ХІХ ст. Структурні зміни у світовому народному господарстві. Створення матеріальних умов. Утворення монополій. Високі темпи концентрації виробництва та капіталів. Завершальна стадія індустріалізації та формування світового ринку. Завершення територіального поділу світу. Значення економічної теорії Маршалла. Вплив національних особливостей імперіалізму на галузеву структуру капіталістичних країн. Перетворення США в провідну індустріальну країну світу.

Економічне піднесення Німеччини та його фактори. Особливості імперіалізму в Німеччині. Втрата Англією світової економічної першості та особливості британського імперіалізму. Причини низьких темпів економічного розвитку Франції та особливості імперіалізму у Франції.

Економічні причини та наслідки першої світової війни.

Тема 3. Економічний розвиток провідних капіталістичних країн між першою і другою світовими війнами

Економічні наслідки першої світової війни для США, Англії, Франції, Німеччини. Економічна суть Версальської системи. План Дауеса та Юнга, їх суть та мета.

Світова економічна криза 1929-1933 рр. в США та шляхи виходу з неї (“Новий курс” Ф. Д. Рузвельта). Початок державного мікроекономічного регулювання. Особливості кризи в Німеччині, Англії, Франції. “Кейнсіанська революція” в економічній науці. Економічні причини ІІ світової війни.

Тема 4. Економічний розвиток провідних капіталістичних країн після другої світової війни –

на поч. ХХІ ст.

Економічні наслідки другої світової війни. План Маршала. Науково-технічна революція. Зрушення в галузевій структурі провідних капіталістичних країн, розпад колоніальної системи. Інтеграційні процеси в економіцці. “Спільний ринок як форма економічної інтеграції”.

Формування трьох центрів світового капіталізму. США, ФРН, Японія – нові економічні лідери.

Форми державного регулювання економіки. Транснаціональні корпорації. Військово-промисловий комплекс зростання воєнних витрат. Поглиблення кризи в 70-80-ті роки, їх причини.

Економіка США після другої світової війни та основні тенденції її розвитку. Причини зниження темпів зростання в 50-60-ті роки.

Економічні наслідки поразки Японії у Другій світовій війні. Американська окупація та її наслідки. Аграрна реформа і стан сільського господарства. Фактори економічного зростання Японії в 50-60-ті роки.

Утворення ФРН. Фактори економічного піднесення. Роль ФРН у створені та розвитку “Спільного ринку”.

Економічні наслідки Другої світової війни і особливості повоєнного розвитку Франції. Часткова націоналізація та її характер. Вплив розпаду колоніальної системи на економіку Франції. Місце Франції у світовому господарстві.

Англійська економіка у повоєнні роки, її основні тенденції. Характер повоєнної націоналізації окремих галузей народного господарства. Зростання економічної залежності від США. Крах колоніальної Британської імперії і його вплив на економіку Англії.

Сучасні економічні теорії: економічна теорія пропозиції, монетаризм, теорія раціональних сподівань. Розвиток інституціонально-соціального та радикального напрямків.

РОЗДІЛ ІІ. ЕКОНОМІЧНА ІСТОРІЯ УКРАЇНИ