Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры 26 / Макро / Вопросы.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.86 Кб
Скачать

16. Кейнсіанська теорія: загальні теоретичні передумови.

Критика Кейнсом постулатів класичної теорії; принцип ефективного попиту; кейнсіанська макроекономічна модель та ії графічне зображення; роль держави у кейнсіанській теорії.

17.Споживання, заощадження та інвестиції у кейнсіанській теорії.

Взаємозв'язок між доходом, споживанням і заощадженням, графіки споживання та заощадження; середня і гранична схильність до споживання; середня і гранична схильність до заощадження; інвестиції; фактори, що визначають величину та динаміку інвестицій.

18. Інвестиції. Мультиплікатор інвестицій.

Поняття “інвестиціі”; валові та чисті інвестиції, джерела їх фінансування; фактори, що визначають величину та динаміку інвестицій; мультиплікатор інвестицій; парадокс ощадливості.

19. Методи визначення рівноважного обсягу виробництва у кейнсіанської моделі.

Метод зіставлення сукупних витрат і обсягу виробництва; метод “вилучень та ін’єкцій”; кейнсіанська теорія як обґрунтування впливу держави на економічну рівновагу.

20. Кейнсіанська макроекономічна модель на базі моделі AD-AS .

Графічне зображення та пояснення кейнсіанської макроекономічної моделі; вплив мультиплікатора інвестицій на макроекономічну ситуацію.

21. Сучасні гроші та їх функції.

Гроші та їх функції; грошові агрегати М1, М2, М3; роль грошей в розвитку економіки.

22. Пропозиція грошей та грошові агрегати.

Визначення пропозиції грошей, грошова маса; графік грошової пропозиції; грошові агрегати М1, М2, М3 ; фактори, що впливають на пропозицію грошей.

23. Грошовий ринок. Попит на гроші та пропозиція грошей.

Сутність грошового ринку;рівноважна ставка процента; номінальна і реальна ставки проценту; попит на гроші та його складові; фактори, що впливають на попит на гроші; пропозиція грошей та роль центрального банку в її регулюванні; рівновага попиту на гроші та пропозиції грошей.

24. Грошовий ринок та механізм його функціонування.

Сутність грошового ринку та його графічна модель; рівновага попиту на гроші та пропозиції грошей, рівноважна ставка процента; порушення та відновлення рівноваги на грошовому ринку.

25. Банки, їх операції та функції.

Банк як ринковий інститут; активні та пасивні операції банків; структура банківської системи; основні функції Центрального банку; основні функції комерційних банків.

26. Грошовий мультиплікатор та його роль в пропозиції грошей.

Банківські резерви та їх призначення; норма обов'язкових резервів; визначення грошового мультиплікатора; банківський механізм розширення грошової пропозиції.

27. Економічний цикл та його фази.

Визначення поняття “економічний цикл”; характеристика фаз циклу та їх сучасних особливостей; причини економічних циклів в інтерпретації різних економічних шкіл; класифікація економічних циклів в залежності від їх тривалості.

28. Малі, середні та великі економічні цикли. Теорія “довгих хвиль” М.Кондратьєва.

Визначення поняття “економічний цикл”; види циклів та їх ознаки; теорія “довгих хвиль” М.Кондратьєва.

29. Безробіття та його вимірювання.

Визначення безробіття; економічно активне населення; зайняті; безробітні; рівень безробіття; природний рівень безробіття.

Соседние файлы в папке Макро