Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект л 1 (1).doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
195.07 Кб
Скачать

Лекція 1. Педагогіка як наука і як мистецтво. План

  1. Об'єкт, предмет та завдання педагогіки

  2. Місце педагогічної науки у системі наук

  3. Система педагогічних наук

  4. Основні категорії педагогіки

  5. Завдання освіти

  6. Педагогіка як мистецтво

1.1. Об'єкт, предмет та завдання педагогіки

Назва дисципліни педагогіка (παιδαγωγική) походить від грецьких слів — від «педе» (παίδε мн. від παίς) — хлопчики (хлопчик) и «агогіке» (αγωγική від ἄγω) — ведення (вести).

Отже, педагогіка – це наука про принципи, закономірності та практичне здійснення процесу формування особистості людини як члена суспільства.

Педагогіка – це прикладна наука, що спрямовує свої зусилля на оперативне розв'язання суспільно важливих проблем виховання, освіти, навчання.

З визначення зрозуміло, чому суспільство приділяє педагогіці важливого значення. Адже педагогіка є одним з ключових факторів самовідтворення суспільства. Як правило, від його імені діє держава, встановлюючи суспільно прийнятні стандарти педагогіки.

З’ясуємо спочатку значення широко відомого поняття «наука».

Наука – це людська діяльність з виробництва нового знання та методів його отримання та збереження їх в інваріантній (незмінній, однаковій для всіх людей) формі – з метою майбутнього вільного використання, а також результат такої діяльності, тобто знання в інваріантній формі, придатне до вільного використання.

Педагогіка як і кожна наука має власний об'єкт і предмет вивчення та дослідження.

Об'єкт дослідження – це фрагмент реальності, який досліджується, а предмет – це властивості, характеристика об'єкта. Тобто предмет дослідження завжди уточнює та конкретизує поле дослідження. Нові напрямки науки завжди виділялися з основної галузі як новий предмет дослідження який виникає при розв’язанні нових завдань, які ставляться заради досягнення нових цілей. Це і забезпечує процес розвитку науки.

Об'єктом педагогіки є процес формування особистості, система явищ, пов'язаних з розвитком індивіда.

Предметом педагогіки є об’єктивні закони процесу виховання а також реальна суспільна виховна практика формування підростаючих поколінь, особливості й умови організації цього процесу.

Ціль, мета педагогіки – ефективне передання досвіду, накопиченого людством для молодого покоління, його виховання.

Тому найважливішими завданнями педагогіки як науки є дослідження закономірностей процесу виховання, його структури й механізмів, розробка теорії й методики організації навчально-виховного процесу, його змісту, принципів, організаційних форм, методів та прийомів.

Робота, дії, що виконуються об’єктом з певною метою, для виконання завдань, називається функцією цього об’єкту. Функція об’єкту у процесі також визначає значення цього об’єкту, роль яку цей об’єкт відіграє в розглянутому процесі.

Головна функція педагогіки – пізнавати закони виховання, освіти й навчання людей і на цій основі пропонувати педагогічній практиці найоптимальніші засоби досягнення накреслених завдань. Тобто вона складається з теоретичного та практичного компонентів.

Слід зауважити, що стаючи до написання наукової роботи (дипломної, магістерської, курсової), слід дуже чітко сформулювати і виписати предмет, об’єкт та завдання роботи. Якщо роботу у повному обсязі читає лише обмежене коло фахівців, то незвані пункти – усі, хто знайомиться з нею. За ними формується попередня думка про роботу, яка досить часто стає і остаточною.