Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
radikal_VSE (1).docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
102.58 Кб
Скачать

51.Теоретичні засади тероризму

Тероризм — це одна із форм ор¬ганізованого насильства. Він об'єктивно виражається в конкретному своєму прояві — у терористичному акті, який по¬лягає у вчиненні певних злочинних діянь, а саме — вибухів, підпалів та інших загально небезпеч¬них дій. Терористи не завжди мають намір вбити конк¬ретну персону — вони прагнуть насиллям дес¬табілізувати, залякати суспільство і владу, вбива¬ючи пересічних громадян, тих, хто опинився по¬ряд із об'єктом терористичного акту.

Тероризм переслідує політичні цілі і мотиви, це специфічна форма політичного на¬сильства. Сучасний тероризм має за мету прове¬дення насильницьких акцій аби примусити дер¬жавні або інші органи прийняти рішення, яке б за¬довольнило вимоги терористів.

Тероризм спрямований проти перева¬жаючих за потужністю державних машин. Феномен сучасного тероризму полягає у тому, що загибель від терористичних актів ні в чому не-винних людей відбувається на очах суперсучасних армій. Сучасні терористи розробляють або вико¬ристовують уже існуючі в комунікаційному прос¬торі сценарії застосування звичайних, цивільних, порівняно доступних і дешевих технологічних роз¬робок, наслідки застосування яких із руйнівною метою можна порівняти з наслідками війни.

Характерним змістом тероризму є свідома спрямованість на чисельні людські жерт¬ви, руйнування матеріальних і духовних ціннос¬тей, провокація війни, недовіри і ненависті між соціальними, національними і релігійними група¬ми, що сприяє виникненню і поглибленню анта¬гонізмів у світі.

52.Основні підходи до типології тероризму

Тероризм міжнародний - це злочин насильницького характеру, що має міжнародний резонанс і який направлено на залякування чи нанесення шкоди окремим особам чи населенню в цілому для досягення своїх цілей, як правило політичних.

Національно-визвольний тероризм, який деколи називають тероризмом національних меншин. Головна вимога — відділення від держави, що їх поневолює, або повноцінної національної автономії для усунення дискримінації і гноблення.

Правий тероризм, що домагається ліквідації парламентської демократії і запровадження авторитарного режиму, тобто диктатури. Праві групи одночасно протидіють «новим лівим» (наприклад, так було в Італії), розглядаючи їхні акції як загрозу для суспільства, що повинно обрати правий шлях.

Диверсійний тероризм, організатором акцій якого виступають секретні служби держав-противників. Диверсійні терористичні групи опираються часто на «п'яту колону» в державі противника, та здійснюють провокаційні дії.

Технологічний тероризм - злочини, що вчиняються з терористичною метою із застосуванням зброї масового ураження або її компонентів, інших шкідливих для здоров'я людей речовин, засобів електромагнітної дії, комп'ютерних систем та комунікаційних мереж, включаючи захоплення, виведення з ладу і руйнування потенційно небезпечних об'єктів, які прямо чи опосередковано загрожують виникненням загрози надзвичайної ситуації.

Політичний тероризм - незаконне використання насильства або загрози насильства (вбивства, вибуху, захоплення літаків, будинків, заручників і т. д.) на недержавному рівні проти осіб або проти власності для залякування або зміни курсу уряду, цивільного населення або його частини з метою досягнення політичних або соціальних цілей.

Економічний тероризм –регулярне використання насильства у господарській сфері. Яскравими прикладами можуть бути захоплення або "недружнє об'єднання" об'єктів підприємництва, фізичне усунення норовливих бізнесменів, залякування різними методами конкурентів у перерозподілі сфер діяльності, рекет.

Все більше активізується екологічний тероризм. Єдиного координуючого центру в нього немає. Координація дій відбувається через Інтернет. Дії екологічних терористів часом мають радикальний характер. Так 27 березня 2002 p. у французькому місті Нант активіст місцевої екологічної організації розстріляв з автоматичної зброї засідання мерії. 8 осіб загинули, понад 30 були поранені. У травні того ж року був убитий лідер партії "Життєздатні Нідерланди" П. Форейн. За компетентними джерелами, мотивами злочину стали екологічні пункти його передвиборчої програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]