Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_5.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
226.28 Кб
Скачать

5

становить 16 Мбайт, потрібно визначитися з основним призначенням комп’ютера. При інтенсивному використанні для виробничих цілей належить вибрати операційну систему Windows 95, оскільки робота в системі Windows 98 буде помітно загальмована.

4. Якщо процесор комп’ютера відноситься до 486 серії чи об’єм оперативної пам’яті менший за 16 Мбайт, вибору немає. Windows 98 на ньому встановлювати не можна, і залишається працювати тільки в системі Windows 95.

Вимоги до складових комп’ютера для встановлення сучасних ОС наведенні в таблиці 1. Таблиця 1.

Складові комп’ютера ОС

Процесор

Файлова с-ма

Обсяг ОС

ОЗП,

 

 

 

 

на HDD, Мб

Мб

Windows 95

достатньо

486 DX 33 МГц

Fat 16

56

4

 

рекомендовано

486 DX4 100 МГц

Fat 32

120

8

Windows NT4

достатньо

486 DX 100 МГц

Fat 16

120

16

Workstation

рекомендовано

Pentium 233 МГц

NTFS

800

64

Windows 98

достатньо

486 DX 100 МГц

Fat 16

200

16

 

рекомендовано

Pentium 166 МГц

Fat 32

800

32

Windows Me

достатньо

Pentium 200 МГц

Fat 32

600

32

 

рекомендовано

Pentium 500 МГц

Fat 32

1000

64

Windows

достатньо

Pentium 300 МГц

Fat 32, NTFS

700

64

2000

рекомендовано

Pentium 800 МГц

NTFS, EFS

1200

256

Windows XP

достатньо

Pentium 300 МГц

Fat 32, NTFS

800

96

 

рекомендовано

Pentium 800 МГц

NTFS, EFS

2500

256

Linux

достатньо

Pentium 233 МГц

FAT16,

800

32

 

 

 

FAT32, ext2

 

 

 

рекомендовано

Pentium 800 МГц

ext2, xfs

2500

256

Встановлення операційних систем Windows 95 i Windows 98 виконується приблизно однаково. Різниця помітна в основному на етапі розпізнавання апаратних складових. Системи Windows 98, Windows МЕ мають значно більшу базу даних драйверів апаратних пристроїв і точніше визначають склад конфігурації комп’ютера. В багатьох випадках вони навіть встановлюють більш сучасні драйвери, ніж ті, які виробники обладнання додають до свого виробу. В результаті програма встановлення задає менше запитань користувачеві, краще розподіляє ресурси між обладнанням і рідше створює конфліктні ситуації, які потребують додаткового налагодження програмного забезпечення.

Послідовність встановлення операційної системи Windows 95

1. Вставити гнучкий системний диск у накопичувач А:, попередньо підготовивши його на іншому комп’ютері. Якщо встановлення операційної системи Windows виконуватиметься із CD-ROM, то гнучкий системний диск повинен містити і активізувати відповідні драйвери. Для цього потрібно створити файл Autoexec.bat, який містить вказівку:

A:\MSCDEX.EXE /S /D:SSCD000

 

 

 

 

та

файл

Config.sys,

який

повинен

містити

рядки:

LASTDRIVE=Z DEVICE=\SAMSUNG\SCR630.SYS /D:SSCD000

де MSCDEX.EXE – утиліта операційної системи, SAMSUNG\SCR630.SYS – драйвер CDROM SAMSUNG. Відповідні програмні засоби повинні міститись на носії системного пристрою. Якщо встановлено інший CD-ROM, то потрібно використати відповідний драйвер і, відповідно, інші вказівки.

2.Ввімкнути комп’ютер.

3.Якщо послідовність запуску встановлена на завантаження з жорсткого диску (С:), то

в„BIOS FEATURES SETUP” потрібно встановити опцію „Boot Sequence” в початкове завантаження з А:, „Boot Up Floppy Seek” в Enable. Після завантаження комп’ютера з системного диска на екрані з’явиться командний рядок MS-DOS, відмічений „запрошенням”

А:\>

4.Встановивши в дисковод CD-ROM компакт-диск з дистрибутивною копією

6

операційної системи (якщо дисковод CD-ROM відсутній, то за допомогою програми, яка підтримує обмін через COM: або LPT: порт, можна перенести на вінчестер дистрибутив ОС Windows). У командному рядку MS-DOS потрібно подати вказівку переходу до пристрою з дистрибутивною копією операційної системи. Припустимо, що на комп’ютері він позначається літерою E:. Тоді вказівка зміни пристрою виглядатиме так:

A:\>E: ENTER

Після виконання команди „системне запрошення” зміниться на

E:\>

5.Встановлення операційної системи починається запуском програми setup.exe. E:\>\Win_osr2.rus\setup.exe ENTER

6.Програма setup.exe повинна знаходитися в каталозі Win_osr2.rus. Якщо вона там не знаходиться, запуск не відбудеться і з’явиться повідомлення про те, що ім’я команди вказано неправильно. Якщо помилка в наборі команди не була допущена, то потрібно знайти, де насправді знаходиться програма setup.exe. Для огляду змісту диска використовується команда dir.

E:\>dir ENTER

На екрані з’явиться перелік каталогів диску. Якщо список дуже великий, слід скористатися командою dir/p, яка виводить на екран зміст диску окремими сторінками

E:\>dir/p ENTER,

або скористатись командою з ключем пошуку і маскою зразка: E:\>dir/s/b/p setup.* ENTER

Якщо в списку каталогів диску є каталоги, в яких може знаходитися дистрибутивна копія операційної системи, їх потрібно відкрити. Каталоги відкривають за вказівкою cd. Припустимо, що каталог називається Win_osr2.rus. Тоді вказівка його відкривання виглядатиме так:

E:\>cd Win_osr2.rus ENTER

Про те, що здійснена активізація каталогу, говорить запрошення командного рядка, яке змінилося.

E:\Win_osr2.rus\>

Знаходячись всередині каталогу, слід переглянути його зміст, скориставшись тією ж вказівкою dir/p.

Так слід діяти, поки не буде знайдена і не запущена програма setup.exe. Якщо помилково „активізується” не той каталог, який потрібно, для повернення до кореневого каталогу використовують команду cd\, або cd.. (одна або дві крапки).

7.Підготовка до встановлення починається з перевірки якості жорстких дисків за програмою scandisk.exe. Якщо помилки не знайдені, слід вибрати за допомогою клавіші TAB команду EXIT і натиснути на клавіатурі клавішу ENTER чи ПРОПУСК. Далі буде підключена мишка і подальше управління встановленням можна буде виконувати за її допомогою.

8.На другому етапі встановлення буде запропоновано прийняти умови Ліцензійного договору і ввести код, який підтверджує права на володіння копією операційної системи.

9.При виборі типу встановлення пропонуються чотири варіанти:

-звичайне;

-портативне;

-мінімальне;

-вибіркове.

Якщо немає точного уявлення про те, які саме стандартні прикладні програми у складі операційної системи потрібні, слід вибрати варіант Звичайне. Надалі все одно можна буде доповнити систему всім, що потрібно. Якщо є визначені потреби чи необхідно провести найбільш повне встановлення, слід вибрати варіант Вибіркове і затратити кілька хвилин на вибір потрібних компонентів, що вказуються вручну.

10. Другий етап встановлення завершується створенням системного диску. Системний диск Windows 98 відрізняється від системного диску Windows 95 тим, що забезпечує підтримку накопичувача CD-ROM та файлової системи FAT 32. Бажано зробити копію цього диска, оскільки його використання вимагається при виникненні проблем з системою, які не

7

дозволяють завантаження з вінчестера.

11.Етап копіювання системних файлів з лазерного диску на жорсткий не потребує участі користувача. Він закінчується перезавантаженням комп’ютера. Якщо у SETUP змінна Boot sequence має значення „a:,c:”, то слід вийняти дискету з дисковода або змінити значення на

„c:”.

12.На останньому етапі проходить автоматичне налагодження (plug and play) обладнання.

Якщо система не зможе самостійно ідентифікувати певне обладнання і дібрати до нього драйвери, вона може звернутися із запитом. В цьому випадку слід запропонувати відобразити список доступних драйверів обладнання і чи потрібно вибрати драйвер з списку, чи скористатися кнопкою „Встановити з диску”. В цьому випадку здійсниться встановлення драйвера з гнучкого (чи лазерного) диска, який постачається разом з обладнанням.

Етапи встановлення операційної системи Windows 98

Операційна система Windows 98 встановлюється у п’ять етапів. Хід виконання цих етапів відображається на екрані під час встановлення.

1.Підготовка до встановлення операційної системи. На цьому етапі система готує роботу програми, яка управляє встановленням.

2.Збір інформації про комп’ютерну систему. На цьому етапі проводиться вибір варіанту встановлення, призначаються компоненти операційної системи, які встановлюються. Цей етап завершується створенням системного диску.

3.Копіювання системних файлів з дистрибутива на жорсткий диск. Це найбільш тривалий етап, але він повністю автоматизований і ніяких дій з боку користувача не потребує. Етап завершується перезавантаженням комп’ютера.

4.Перезавантаження комп’ютера. Це самий короткий за тривалістю етап, але він же і самий відповідальний. Якщо перезавантаження пройде нормально (а так і повинно бути при встановленні на „чистий” жорсткий диск), то і подальша частина процесу пройде без помітних проблем. В крайньому випадку, якщо після перезавантаження система „зависає” і не продовжується встановлення, потрібно „підштовхнути” її, натиснувши клавішу ENTER.

5.На останньому етапі система визначає склад обладнання, яке має комп’ютер, і виконує необхідні налагодження. Якщо не влаштовує те, як були визначені пристрої чи драйвери, використані системою, можна внести потрібні зміни самостійно. Цей останній етап завершується кількома перезавантаженнями комп’ютера. Після останнього перезавантаження відкривається Робочий стіл, і можна починати роботу.

Встановлення прикладного програмного забезпечення

1.Необхідно підготувати дистрибутивні диски з програмним забезпеченням, яке планується встановити або скопіювати дистрибутив з іншого комп’ютера, використовуючи локальну мережу.

2.Якщо серед програм, які будуть встановлюватися, є програми, які відносяться до Windows 3.x, їх слід встановлювати в першу чергу. Вони були випущені до появи Windows 95/98 і тому не повністю відповідають вимогам цих систем. Оскільки в Windows 9x діє концепція сумісного використання ресурсів, зокрема системних підпрограм, бібліотек (подібних оверлеям), теоретично можливо, що встановлення програм може призводити до виходу з ладу інших програм. Якщо давніші програми встановити у першу чергу, така небезпека ліквідується.

3.При встановлюванні програм, які спеціально створені для роботи під управлінням Windows 9x, слід встановлювати їх в тому порядку, в якому вони виходили в світ. Бувають випадки, коли програма, випущена в 1995 році, намагається поновити ресурси системи (зокрема бібліотеки), які створені на кілька років пізніше.

4.Після встановлення всіх необхідних програм потрібно відновити з резервних копій файли, які містять параметри налагодження.

5.Переконавшись в коректності встановлення (за допомогою відповідного тестування) програм, можна приступати до відновлення даних з резервних копій. Слід спостерігати деякий

8

час за тим, як функціонують операційна система і встановлені програми. Резервні копії не знищуються.

Оптимізація продуктивності комп’ютера

1.Дефрагментування жорсткого диску. Дана функція доступна з меню Пуск, в якому знаходиться команда Програми Стандартні Службові програми Дефрагментування диску (defrag). Скоріше за все, Windows вкаже на те, що диск не потребує дефрагментування, але в будь-якому випадку її необхідно виконати. Якщо поглянути на докладну схему жорсткого диску, яка виводиться за програмою дефрагментування, можна побачити велику кількість порожніх ділянок між ділянками з даними. Хоча Windows повідомляє, що самі файли не фрагментовані, і, ймовірно, це відповідає істині, система не повідомляє про ступінь фрагментування вільного місця на диску. Запуск програми дефрагментування дозволяє об’єднати вільні ділянки і зменшити ймовірність фрагментації створених пізніше файлів.

2.Виконати налагодження мишки. Дана функція доступна з меню Пуск, в якому

знаходиться опція Налагодження Панель управління Мишка.

3. Виконати налагодження клавіатури та встановити необхідні мови і розкладки клавіатури. Дана функція доступна з меню Пуск, в якому знаходиться опція: Налагодження Панель управління Клавіатура.

4. Перевірити встановлення системного годинника та системного календаря і при необхідності відкоригувати їх. Дана функція доступна з меню Пуск, в якому знаходиться опція Налагодження Панель управління Дата/Час.

5.Перевірити, чи немає конфліктів між обладнанням. Конфліктуюче обладнання відмічається знаком оклику в опції Система. При наявності конфліктів ліквідувати їх. При цьому можна використати опцію Вирішування питань з довідки.

6.Виконати налагодження палітри кольорів, роздільної здатності та розмір шрифту екранного монітора. За бажанням встановити фоновий візерунок, малюнок, заставку, оформлення. Дана функція доступна з меню Пуск, в якому знаходиться опція

Налагодження Панель управління Екран.

7.Перевірити налагодження властивостей вікон папок.

8.Якщо з комп’ютером буде використовуватися принтер, встановити його. Встановлення принтера необхідне також для деяких програм (Excel, Access, Word), оскільки його параметри використовуються при розмітці сторінки.

Контрольні запитання

1.Як необхідно встановити опції BIOS для створення файлової системи?

2.Чим відрізняються FAT16 і FAT32?

3.Для чого використовується програма fdisk.exe?

4.Для чого використовується програма format.com?

5.Які вимоги до комп’ютера при виборі операційної системи?

6.Як здійснюється створення системної дискети. Яким повинні бути склад і синтаксис описів у Config.sys i autoexec.bat?

7.Запуском якої програми починається встановлення операційної системи?

8.Які особливості встановлення та вилучення прикладного програмного забезпечення?

9.Для чого потрібно дефрагментування диску?

10.Які можуть бути конфлікти між обладнанням?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]